Maminka.czTěhotenství

Odhalte tajemství dřív než ultrazvuk: Holčička, nebo chlapeček?

Alena Štouračová 24.  9.  2017
Skoro každé nastávající mamince vrtá v prvních měsících těhotenství hlavou, zda čeká holčičku, nebo chlapečka. Pohlaví nenarozeného miminka může těhulka zjistit na ultrazvuku, a to zpravidla od dvacátého týdne těhotenství. Spolehlivost této metody je devadesát procent. K určení pohlaví miminka však mnohé maminky často používají „osvědčené“ babské metody, které vycházejí například z těhotenských chutí nebo tvaru břicha.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozdílné těhotenské chutě

Nedočkavé maminky, které se chtějí dozvědět pohlaví děťátka ještě před ultrazvukovým vyšetřením ve dvacátém týdnu těhotenství, se nechávají inspirovat různými babskými radami, na jejichž stoprocentní spolehlivost by se však neměly v žádném případě upínat. Jedna z babských rad například říká, že jestliže má těhulka stále chuť pouze na kyselé, ostré pokrmy, dále na salámy, uzené, aspiky a různé pikantní pochutiny, čeká chlapečka.

Naopak, tráví-li spoustu času v cukrárně a má stále chuť na sladké, může se prý těšit na holčičku.

Čtenářky vzpomínají: Mé nejšílenější těhotenské chutě

Tvar a zabarvení břicha

Další z babských rad na určení pohlaví poukazuje na to, že když má těhulka bříško pokleslé dole, bude to kluk. Bříško nahoře pod prsy svědčí naopak pro holčičku. Když je bříško špičaté, může se prý maminka těšit na holčičku, a když kulaté, tak na chlapečka. Když má těhulka na břiše krátkou hnědou čáru, čeká prý také klučinu. Naopak, když je čára dlouhá, bude to holka.

JE VŠE V POŘÁDKU? PORADÍ VÁM ČLÁNEK: 6 těhotenských symptomů, které byste neměla nikdy ignorovat

Velikost prsou

Babské metody k určení pohlaví miminka se zaměřují rovněž na velikost prsou těhotné ženy. Pokud je její pravé prso větší než levé, je na cestě chlapec. Jestliže je naopak větší levé prso, bude to spíše holčička.

Holčička krade své mamince krásu

Další babská pověra říká, že holčička bere své mámě krásu. Pokud to mámě naopak v těhotenství sluší, čeká chlapečka. Akné v těhotenství a mastné vlasy, které vypadávají, mají prozradit, že žena s největší pravděpodobností čeká holčičku.

Tato teorie vychází z toho, že akné je způsobeno dvojnásobným množstvím ženských hormonů. Naopak, čeká-li prý ženy chlapečka, její pleť bude čistá a svěží a vlasy pevné a krásně lesklé.

Také tvar obličeje v těhotenství má prozradit, jestli to bude holka, nebo kluk. Jestliže je tvář těhulky kulatá a červená, na cestě je nejspíš děvčátko, pokud zůstal obličej beze změny, měla by spíše počítat s chlapečkem.

Vévodkyni Kate trápí hyperemesis gravidarum. Víte, co to znamená?

Zvracení a ranní nevolnosti = holčička?

Podle další z babských metod k určení pohlaví miminka jsou ranní nevolnosti a zvracení známkou toho, že těhotná žena čeká holčičku. Tento fakt ovšem nevylučují ani odborníci.

Podle nich je totiž příčinou častého zvracení a nevolnosti v těhotenství nahromadění hormonu gonadotropinu, který je obsažen v ženském pohlaví. Kvůli zvracení a nevolnosti tak bývají častěji hospitalizovány ty těhotné ženy, které čekají holčičku.

Naopak, pokud prý maminka prožívá těhotenství bez potíží – tedy nezvrací a je v pohodě – narodí se jí většinou kluk.

Prstýnek zavěšený na matčině vlasu

Spousta žen se během těhotenství setkala i s další „zaručenou“ metodou na určení pohlaví miminka, která spočívá v tom, že se nad těhulčinou rozevřenou dlaní krouží jejím prstýnkem (nejlépe snubním či zásnubním) zavěšeným na jejím vlasu. Pokud se prstýnek pohybuje do kruhu, pověra říká, že to bude holka, pokud kyvadlově, tak to bude kluk.

Víme, jaká jména budou nejpopulárnější v roce 2018. Inspirujete se?

Je to 50 na 50

I když se vám zdá, že byste podle babských rad měla čekat třeba holčičku – protože máte mastnou pleť, padají vám vlasy, máte stále chuť na sladké a máte břicho nahoře – existuje stále vysoká pravděpodobnost, že čekáte chlapce.

S tou nejvyšší pravděpodobností se však pohlaví děťátka zjistí během ultrazvuku ve dvacátém týdnu těhotenství, jehož spolehlivost je devadesátiprocentní. Stoprocentní jistotu pohlaví děťátka vám ovšem dá až okamžik porodu.

Video: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Jak na holku či kluka? Babské rady pro ovlivnění pohlaví
Porod bez bolesti, otěhotnět po jitroceli aneb Jedna bába povídala
Oči novorozence: boříme mýty kolem šilhání a správného vývoje
Témata: Těhotenství, Miminko, Chlapec, Ultrazvukové vyšetření, Pohlaví miminka, Babská rada, Nejvyšší pravděpodobnost, Pohlaví dítěte, Děvčátko, Chlap, Časté zvracení, Chlapeček, Stoprocentní jistota, Pověra, Těhotná žena, Nenarozené miminko, Ultrazvuk, První měsíc, Mnohá maminka, Mastný vlas, Vysoká pravděpodobnost, Holčička, Dvacátý týden, Prstýnek zavěšený, Tvar obličeje