Maminka.czTěhotenství

Odhalte to dřív než lékař! Toto je 6 jasných příznaků, že čekáte dvojčata

Simona Formánková 16.  3.  2022
Právě jste se dozvěděla, že se brzy stanete maminkou, a už na sobě začínáte pociťovat první těhotenské příznaky? Žádný z nich rozhodně nepodceňujte! Některé totiž mohou odhalit, zda pod srdcem nosíte jeden poklad, nebo bude vaše radost po porodu několikanásobná!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poté, co na vás vykouknou dvě čárky na těhotenském testu, začne vás jistě napadat spousta otázek – jaký ten malý zázrak bude? Bude to holčička, nebo chlapeček? Bude se podobat mamince, nebo spíš tatínkovi? A není jich tam náhodou víc? Na poslední dotaz by vám mohly odpovědět následující řádky. 

Zvýšená hladina hCG

Když otěhotníte, tělo začne produkovat hormon human chorionic gonadotropin (hCG). Hladina tohoto hormonu v prvních týdnech těhotenství prudce roste – na základě rostoucího hCG fungují také domácí těhotenské testy. Ty ho detekují ve vaší moči. Vyšší než normální hladiny hCG mohou naznačovat, že máte tzv. vícečetné těhotenství.

Lékaři se však shodují na tom, že škála běžné hladiny hCG je velmi široká. Její zvýšená hodnota nemusí zákonitě značit vícečetné těhotenství. Objevuje se i u žen, které čekají pouze 1 miminko. Abyste tak měla 100% jistotu, musíte si počkat na ultrazvuk od lékaře. 

Video: Jaké jsou druhy těhotenských testů, a kdy je dělat?

Intenzivní těhotenské příznaky 

Vzhledem k tomu, že mnoho těhotenských příznaků je způsobeno hormonálními změnami, dává smysl, že ženy, které očekávají dvojčata, mají ještě výraznější hormonální výkyvy – mohou zaznamenat závažnější příznaky. Mezi běžné příznaky raného těhotenství patří únava, časté močení, citlivost prsou a chutě na jídlo.

Brzké ranní nevolnosti

Kvůli zvýšené hladině těhotenského hormonu hCG mohou mít ženy s vícečetným těhotenstvím intenzivnější nevolnosti a zvracení než ty, které čekají pouze jedno dítě. Pravděpodobnější je také extrémní verze ranní nevolnosti zvaná hyperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum způsobuje nevolnosti a zvracení tak závažné, že těhotné ženy musí vyhledat lékařskou pomoc. 

Nepodceňujte zvracení v těhotenství. Kdy jde o pouhé nevolnosti a kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Rychleji vám roste bříško

Pokud se vám zdá, že jíte doslova za dva, možná za tři, není hned na místě se vícečetného těhotenství obávat. Ani rychlé přibývání na váze není jasným ukazatelem, že čekáte dvojčata, protože do hry vstupují také výška, předchozí váha, strava a typ postavy. Pravdou však je, že mnoho žen, které nakonec porodily dvojčata, se shoduje, že  je rychle rostoucí bříško na tuhle možnost brzy upozornilo.

Jeden nebo více rizikových faktorů

Fakt, že budete mít dvojčata, nebo dokonce vícerčata, se velmi různí ve svých projevech. Existují však faktory, které tuto pravděpodobnost zvyšují. Jsou to například:

  • rodinná anamnéza
  • podstupování oplodnění in vitro
  • pokročilý věk matky (nad 35 let)
  • BMI nad 30
  • nadprůměrná výška matky.
10 omylů o umělém oplodnění, kterým lidé věří: Stojí to majlant a budu mít dvojčata

Intuice

Stejně tak, jako některé ženy na sobě poznají, že jsou těhotné, ještě před tím, než je vyšetří lékař nebo si udělají těhotenský test, mohou také instinktivně hádat, že jim pod srdcem roste víc než jeden malý zázrak. Jedná se samozřejmě "pouze" o intuici, přesto však není radno ji podceňovat!

Sečteno podtrženo: hlavní slovo má stejně lékař

Výše uvedené body jsou pouze orientační a slouží spíš jako zábava. Rozhodně vám nezodpoví, zda bude potřeba pořídit více než jednu postýlku a každou nezbytnost z výbavičky násobit. Toto vám s jistotou sdělí až lékař poté, co podstoupíte ultrazvukové vyšetření. Zda čekáte dvojčata, může diagnostikovat obvykle kolem 6. až 7. týdne těhotenství.

Témata: Těhotenství, Porod, Mateřství, Rodičovství, Dvojčata, Neplodnost a IVF, Těhotenský test, Umělé oplodnění, Trojčata, Ultrazvukové vyšetření, Hormonální léčba, Dvojče, Jasný, Hormon, Hladina, Příznaky, Lékař, Maminka, Těhotenské testy na Heureka.cz