Maminka.czDěti a nemoci

Odkdy zvládne dítě smrkat? Veselé tipy, jak ho to naučit

Tereza Víchová 9.  1.  2019
Kapesník dávejte na hraní už miminku, třeba již kolem 15. měsíce věku vás dítě může umět napodobit. Když budete smrkat vy, dítěti to ukazujte, napodobování je mu vlastní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tipy na veselé smrkání 

  • Hrajte si na slona a zkuste troubit jako on. 
  • Nechte dítě foukat nosem do zrcátka, aby se zamlžilo. 
  • Při koupání mu dejte do vany bublifuk nebo brčko. 
  • Do dlaně si dejte peříčko nebo malou papírovou kuličku a nechte dítě, ať ji sfoukne nosem. Hrajte si na králíčka či ježka a učte děti funět. 
Smrkat a mýt si ruce! Tohle děti naučte a rýmě a kašli dejte vale

CO MÍT DOMA pro případ rýmy 

1. Odsávačku

Patří k základní výbavě lékárničky. U dětí, které se smrkat teprve učí, ji používejte 3–5krát denně. Pokud je vaše dítě náchylnější na problémy s ušima, odsávejte i víckrát. 

2. Vincentku nebo sprej s mořskou vodou

Očistí sliznici, která pak lépe plní svůj účel zvlhčovat, ohřívat a čistit vzduch. Spreje používejte v „rýmovém“ období i preventivně. 

3. Kapky s dekongescenčním účinkem

Nasivin, Olynth a podobně – vyplatí se, když už dítě rýmu má. Smrkat proti odporu totiž nejde a na oteklou sliznici pomáhají právě tyto léky. Podle mnohých navíc smrkání proti odporu podporuje možnost vzniku středoušního zánětu. 
 

4. Speciální konvičky nebo lahvičky

Dají se sehnat v lékárně nebo na internetu. Naplníte je solným roztokem a po několika malých neúspěších se naučíte proplachovat nosní dutinu. Tahle metoda zabírá u starších dětí – zhruba od 4 let věku. 

VIDEO: Podívejte se, jak děti snášejí odsávání rýmy

Reflux u dětí často může za rýmu, záněty uší i kašel. Napadlo by vás to?
V jakém věku děti nejvíce stonají? Tyhle nemoci je trápí nejčastěji
Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Předškolák, Batole, Děti a nemoci, Hry pro děti, Nemoci, bublifuk, Jak, Sprej, Mořská voda, Tip, Olynth, Solný roztok, Nosní dutina, Středoušního zánět, Nos, Základní výbava, Sliznice, Kapesník, Napodobování, Zdraví na Heureka.cz