Odlehčené menu na víkend

Víkendové vaření nemusí být vždy jen o knedlících a smetanové omáčce. Vyzkoušejte tuhle báječnou trojici, po které se budete cítít spíš na jarní procházku než na gaučovou siestu.

Fazolová polévka s bylinkami

6 porcí, 30 minut + namáčení fazolí

Potřebujeme: 400 g bílých sušených fazolí, 4 stroužky česneku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 l zeleninového vývaru, 1 lžíce bílého vinného octa, mladé lístky řepy a mladý špenát nebo lichořeřišnice, bílý chléb

Fazole den dopředu namočte do studené vody. Pak ji slijte a fazole propláchněte. Tři stroužky česneku nakrájejte na plátky. V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm plátky česneku dozlatova. Vyjměte je a do oleje vsypte fazole. Zalijte je vývarem a vařte doměkka. Z uvařených fazolí odeberte sítem asi polovinu. Zbytek rozmixujte.

Dochuťte ji solí, pepřem, utřeným česnekem a octem. Vraťte celé fazole a zahřejte. Odstavte. Polévku ozdobte plátky česneku a lístky řepy a špenátu. Podávejte s opečenými plátky chleba.

Klepněte pro větší obrázek

Vepřové kotlety s dresinkem

6 porcí příprava: 30 minut

Potřebujeme: 6 velkých vepřových kotlet, 3 stroužky česneku, špetka sušeného tymiánu, čerstvě nadrcený pepř, 1 lžíce řepkového oleje, 800 g mladé karotky, sůl, mladé lístky bylinek (máta, řepa, mladý špenát); dresink: 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce medu, 2 lžíce ořechového oleje

Kotlety lehce naklepejte. Potřete je podrceným česnekem, posypte tymiánem a pepřem a potřete olejem. Nechte je chvilku odpočinout při pokojové teplotě.

Mezitím očistěte karotky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte doměkka. Připravte si dresink. Všechny ingredience dejte do misky a prošlehejte metličkou.

Zahřejte pánev. Namarinované kotlety osolte z obou stran a vložte do pánve. Opékejte je zhruba 4 minuty z každé strany. Pánev odstavte. Ještě horké kotlety přelijte hořčicovým dresinkem.

Na talíř vložte vařené karotky a zelené lístky bylinek. Přidejte kotlety a přelijte je zbylým dresinkem z pánve.

Náš tip: Karotky můžete před podáváním ještě zakápnout javorovým sirupem a krátce je zapéct v troubě.

Klepněte pro větší obrázek

Třená buchta s jogurtovým dipem

forma o Ø 20 cm, 80 minut

Potřebujeme: 70 g másla, 150 g moučkového cukru, 4 velká vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 150 polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 400 g bílého farmářského jogurtu; dip: 250 g plnotučného farmářského jogurtu, 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Máslo nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a nechte v teple úplně změknout. Přidejte prosetý moučkový cukr a žloutky a společně utřete do pěny. Bílky ušlehejte s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Obě mouky a sodu prosejte do mísy.

Pak suchou směs vmíchejte do máslové pěny střídavě s jogurtem. Nakonec opatrně zapracujte bílkový sníh. Těsto rozetřete do formy, kterou jste předem vymazali a vysypali polohrubou moukou. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 50 až 60 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout.

Na dip smíchejte jogurt s cukrem a citronovou kůrou. Vychladlý koláč nakrájejte na díly a podávejte s jogurtovým dipem.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Matka ve vás se stále hlasitěji dovolává svých práv, proto není divu, že se snažíte všem okolo sebe řešit jejich problémy a nabízet…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci