Maminka.czKrása a styl

Odlíčení nemusí být věda. Rady, jak to zvládnout na jedničku

Jana Knaislová 13.  11.  2014
Odlíčit a vyčistit pleť by mělo být vaší každodenní rutinou. Pokud budete pleť šidit, velmi rychle a viditelně vám to vrátí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pleť je třeba odličovat a čistit každý den. Zabere vám to jen chvilku, ale během těch pár minut pro ni uděláte maximum. „Pleť každého člověka vyžaduje individuální péči, proto neexistuje jednotný postup doporučovaný k odličování pleti,“ vysvětlila kožní lékařka Andrea Vocílková a pokračovala: „Je však několik zásad, které je vhodné dodržet a tím předcházet zbytečnému dráždění pokožky. Cílem odlíčení je odstranění dekorativní kosmetiky z povrchu kůže. Současně s tím se pleť zbaví i běžných nečistot, odumřelých buněk rohoviny, kožního mazu a potu. Přípravky, které se používají, musí rozpouštět všechny tyto složky a při tom co nejméně dráždit kožní povrch.“

Pokud pleť neodlíčíte, více se ucpávají póry, kůže je podrážděná, nemůže regenerovat a působením bakterií i nečistot se na ní tvoří zanícená místa a vrásky mají větší šanci se prosadit.

A neodlíčené oči? Nejenže líčidla přes noc dráždí jemnou kůži kolem očí, řasy se poškozují, lámou a více vypadávají, ale škodí i očím samotným, které jsou ráno podrážděné a zarudlé.

Naopak pravidelné odličování podporuje zdravý vzhled pleti, čisté a stažené póry, správnou elasticitu i hydrataci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Začíná to očima

Jako první by měly přijít na řadu oči. Na vatový tamponek naneste dostatek očního odličovače, nechte ho na oku chvilku působit a pak jemnými tahy od vnitřního k vnějšímu koutku oči odličte. Tamponek samozřejmě několikrát vyměňte, dokud nebude úplně čistý. Na oči nikdy netlačte, ať je zbytečně nedráždíte. Voděodolné řasenky vyžadují k odlíčení odličovače voděodolného makeupu, které mívají mastnější složení. 

Čištění neodbývejte

A teď zbytek obličeje – začněte od čela a postupujte směrem dolů přes nos, tváře, rty až na krk. „Základem je začít mastným přípravkem – například pleťovým mlékem – „rozředí“ zbytky kosmetiky, které dosud zůstávají na pokožce. Pleťové mléko nanášejte postupně jednotlivými tampony lehkými tahy na kůži tak dlouho, až je poslední tampon čistý.

Po té už stačí pokožku pouze opláchnout vlažnou vodou a ošetřit přípravkem, který pomůže obnovit přirozenou kožní bariéru.

Také po aplikaci micelární vody nebo po použití odličovacího ubrousku se doporučuje na závěr kůži ještě krátce omýt a ošetřit. Přípravky určené k odličování obsahují totiž detergenty – látky, které rozpouštějí tuky – a pokud jejich zbytky na kůži zůstanou, mohou pleť dráždit,“ popisuje MUDr. Vocílková.

Konkrétní přípravky volte vždy podle typu své pleti a tomu můžete přizpůsobit také konzistenci odličovadla. Na suchou a citlivou pleť se nejlépe hodí čisticí mléko, některá senzitivnější pleť dobře snáší i pěnu, mastné a problematické lépe svědčí čisticí gel, případně mléko. Klasická mýdla se k čištění pleti vůbec nehodí. Pleť často dráždí, vysušují a navíc narušují vrchní ochrannou kožní bariéru.

Vodu nemusíte zatracovat

Každodenní rychlé opláchnutí obličeje vodou je stále velmi populární. I když pleť už tak nadšená být nemusí. MUDr. Vocílková však vodu nezatracuje. „Vodu lze považovat za nejjednodušší a zároveň přirozený hygienický prostředek. Běžné mytí kůže až na výjimky, například při velmi těžkých zánětlivých stavech kůže, nezakazujeme. Je ale třeba si uvědomit si, že velmi teplá voda a dlouhé máčení kůži nesvědčí, a to ani u zdravých osob a ještě více je na to třeba myslet u ekzematiků.“

Micelární boom

V poslední době jsou velmi populární micelární vody. Tyto multifunkční přípravky využijete k odlíčení celého obličeje, tedy i očí a rtů. Obsahují micely, které k sobě cíleně přitahují a následně rozpouštějí nečistoty i zbytky make-upu. Mají jemné složení, které nedráždí kůži a tak jsou vhodné i pro citlivou pleť.

Často jsou označovány jako přípravek 3v1, zastanou tak čisticí mléko, vodu a odličovač očí. Ideální jsou zejména v případě, když se příliš nelíčíte a tak k čištění prakticky nepotřebujete mléko, ale použít je lze i k dočištění pleti místo odličovací vody.

Ranní rychlovka

Také ráno je třeba pleti věnovat chvilku – obvykle však stačí pleť jen lehce osvěžit pleťovou vodou, nebo ještě lépe pleťovým tonikem – zlepšuje tonizaci pleti a celkově ji osvěžuje. V případě, že máte velmi mastnou či problematickou pleť, je vhodnější použít nejprve čisticí gel a pak ještě pleťovou vodu.

Nepodceňuje ani volbu odličovacích tamponků – měly by mít hladký povrch nejlépe z bavlny. Jsou totiž k pokožce mnohem šetrnější a nedráždí ji.

S alkoholem opatrně

Máte mastnou pleť a váháte, zda se pro ni hodí přípravky s obsahem alkoholu? S jejich používáním to není tak jednoznačné. „Jako při jiných příležitostech, je i v kosmetice nutné s alkoholem zacházet opatrně. U suchého typu pleti může být radikální odmaštění spouštěcím faktorem zánětlivé reakce. Vzniká dermatitida z podráždění. Přípravky obsahující alkohol se hodí na projevy spojené s mazotokem. Je však třeba si uvědomit, že náhlé odmaštění spolu s mechanickým třením vede ke zvýšení činnosti mazových žláz a tedy ke zvýšení produkce kožního mazu,“ upozorňuje kožní lékařka.

Právě mastnější a problematická pleť, která často trpí na ucpané póry, vyžaduje alespoň jednou za čas důkladnější čištění. Práci za vás v tomto případě odvede čisticí kartáček. Mnohem precizněji vyčistí pleť než je tomu při manuálním čištění, stahuje póry, zbavuje pleť odumřelých kožních buněk a celkově ji vyhlazuje a projasňuje. 

Foto: Archiv kosmetických firem

Témata: Krása a styl, Byt, Braun, Teplá voda, Jed, Pleťové mléko, Kožní maz, Věda, Těžký zánět, Aknózní pleť, Řád, Běžné mytí, Jak