Maminka.czZdraví žen

Odmítla se vzdát touhy po dítěti navzdory vážné nemoci. Miminka se Jana nakonec dočkala

Simona Procházková 29.  12.  2021
Cestu k mateřství Janě výrazně zkomplikovala vážná nemoc, zánětlivé imunitní onemocnění zvané revmatoidní artritida. Když nemoc uhodila, přestala chodit, nezvládla se ani sama obléknout nebo osprchovat. Díky léčbě a pod dohledem odborníků se jí nakonec podařilo otěhotnět. Ani porodu to ale neměla vůbec snadné. Přečtěte si její příběh.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Třiatřicetileté Janě z Pelhřimova se revmatoidní artritida projevila před pěti lety, právě v době, když s manželem plánovali založit rodinu. Delší dobu se jim však počít miminko nedařilo, a tak se nakonec rozhodli navštívit kliniku asistované reprodukce a podstoupit umělé oplodnění. „Moje tělo nebylo pravděpodobně zvyklé na vysoké dávky hormonů, které jsem musela brát během přípravy na umělé oplodnění, a po prvním nezdařeném pokusu se mi spustila revmatoidní artritida,“ popisuje Jana.

VIDEO: Podcast Maminka: Vyšetření při těhotenství

Začaly jí otékat prsty a do dvou týdnů nemoc zasáhla všechny klouby v těle, od kotníků až po ramena. „Přestala jsem chodit a kvůli obrovské bolesti jsem nezvládala ani česání vlasů nebo oblékání svetru. Dokonce i dojít na toaletu jsem mohla jen s pomocí manžela,“ vzpomíná na těžké chvíle Jana, která pracuje v online marketingu. Neváhala a okamžitě navštívila svou praktickou lékařku, která ji odeslala k odbornému vyšetření na revmatologii.

Narodil se kluk

Revma zatím ale specialisté mohli léčit pouze částečně, protože se Jana nechtěla vzdát šance na vytoužené dítě. „V té době neexistovaly léky na potlačení imunity, které bych mohla bezpečně užívat v těhotenství. S manželem jsme ale chtěli využít poslední pokus otěhotnět pomocí zmraženého embrya, které nám zbylo z předchozího cyklu umělého oplodnění,“ vysvětluje Jana, která proto zvolila prozatím pouze léčbu kortikoidy. Pokus o početí miminka „ze zkumavky“ byl naštěstí úspěšný a Janě se narodil syn Ondřej.

Kláře obrátila život naruby roztroušená skleróza. Hlavně se nebát už předem, říká!

Po porodu se obtíže zhoršily

V podstatě ihned po porodu jí lékaři předepsali léky na potlačení imunity, které ale nezafungovaly podle očekávání, a Janiny zdravotní potíže se stále zhoršovaly. Dostala proto možnost zúčastnit se studie, týkající se biologické léčby. „Hned po první dávce jsem zaznamenala obrovské zlepšení, mohla jsem sportovat, a především se starat o malého syna. Navíc jsem vysadila kortikoidy,“ pochvaluje si Jana.

Revmatoidní artritida se čas od času znovu ozve, především když je dlouhodobě unavená nebo vystavená většímu stresu. Nemoc jí trvale poškodila klouby a spustila artrózu, přesto se ale Jana nevzdává. Hlídá si pečlivě stravu, pravidelně cvičí s fyzioterapeutem a snaží se mít svou nemoc pod kontrolou. „Člověk musí bojovat, aby bezbolestné období trvalo co nejdéle,“ říká odhodlaně Jana.

Těhotenství s Crohnovou nemocí? Zvládla jsem ho dokonce dvakrát, říká Petra

Co možná nevíte o revmatoidní artritidě

  • Revmatoidní artritida je jedna z mnoha zánětlivých autoimunitních revmatických nemocí. Jedná se o chronické onemocnění, které postihuje klouby a mimokloubní struktury.
  • Jde o systémové onemocnění, což znamená, že postiženy nemusí být jen klouby, ale i jiné orgány, například oči nebo plíce. Pacienti by proto měli svého revmatologa vždy informovat o všech potížích, přestože si myslí, že s jejich nemocí nesouvisí.
  • V současnosti je nemoc nevyléčitelná a v Česku jí trpí přibližně 85 tisíc lidí.
  • Revmatoidní artritida značně snižuje funkční schopnosti a kvalitu života pacienta, zásadní je proto včasná diagnostika a efektivní léčba.
  • Více informací o dostupnosti léčby revmatoidní artritidy naleznete na stránkách projektu Revma mapa (revmavyzva.cz), o měření aktivity nemoci na webu myrevma.cz a o komunikaci s lékařem na mluvmeora.cz, kde najdete například průvodce rozhovorem s lékařem, dotazník kvality života či řadu tipů, jak nemoc co nejlépe zvládat.
  • Pacientská organizace Revma Liga Česká republika učí pacienty s revmatoidní artritidou, jak o své nemoci správně mluvit s lékaři a kdy je vhodné případně odborníka změnit.
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Miminko, Mateřství, Imunita, Vaše příběhy, Nemoci, Zdraví žen, Nemoc, Umělé oplodnění, plíce, Revmatoidní artritida, Pelhřim, Onemocnění, Léčba, Jan, Kloub, Doc, Vaz, Jana P, Jana, Pelhřimov, Janina, Česká republika, Zdraví na Heureka.cz