Maminka.czPraktické rady

Odpad, nebo eko?

Klára Kotábová 16.  4.  2013
Věděla jste, že pokud „pojedete“ jen v jednorázových plenách, vyprodukuje vaše dítě během prvních let života až tunu odpadu, který se přirozeně rozkládá až pět set let? Co kdybyste namíchala možnosti z nabídky a ulevila planetě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jistě, nemůžete počítat s tím, že vždy najdete místo na kvalitní čištění látkových plen, takže například na dovolené se bez těch papírových neobejdete. Na druhou stranu si můžete pořídit pleny látkové, speciální, do kterých se dává papírová vložka – separační plena, díky které se látkový základ neznečistí, vy jich spotřebujete mnohem méně a ekologická stopa za vaším dítětem nebude tak viditelná.

Kromě toho je faktem, že po první kontrole kyčlí, která proběhne přibližně ve čtvrtém týdnu věku vašeho miminka, se od ortopeda dozvíte, že ho máte preventivně balit do látkové pleny minimálně do doby, než se mu uzavřou jádra kyčelních kloubů. Takže se i jako přesvědčená volička jednorázovek nevyhnete nákupu plen látkových.

Ty budete potřebovat i na své rameno při kojení, pod hlavičku do kočárku nebo postýlky. I když počítáte s tím, že budete kupovat pleny v supermarketu, stejně byste před příchodem novorozence měla mít připravených alespoň 20 klasických plen.

Historii nechte spát

Vzpomínám si na divný zápach z hrnce umístěného pod umyvadlem, kam moje
matka celý den schovávala pleny po sestře, aby je pak večer vyvářela a ráno oněch
třicet kusů pečlivě žehlila. Zapomeňte na to, že by si z dětství podobné vzpomínky odnášel i váš starší potomek.

Kromě toho, že dnes mají pračky program, který si poradí i s většími nečistotami, určitě byste měla nastudovat na internetu další možnosti, které se vám v případě látkových plen nabízejí. Nejde totiž už jenom o bílé plachty s kostičkami, tak jak si je pamatujete vy. Látkové pleny mají dnes i podobu kalhotek, které miminku
nasadíte, právě s uvnitř umístěnou papírovou nebo látkovou vložkou, kterou po naplnění pouze vyměníte za jinou. A plenky bez zápachu a promáčení můžete prát v okamžiku, kdy se to hodí vám, nikoli, když je byt plný nesnesitelného zápachu.

Výhodya nevýhody

Papírové pleny nejsou zdaleka jen z papíru, jak by se mohlo na první pohled
zdát podle vžitého názvu. Přibližně z poloviny jsou vyrobeny z chemických
látek, bavíme se o absorpčním jádru a podobně, tedy o těch částech jednorázové pleny, jejichž výroba a následně rozpad nejvíce zatěžují životní prostředí. V poslední době se taktéž vedou diskuse o tom, jestli se v takovýchto plenách dětem nepřehřívají pohlavní orgány a nechtěně tak nezpůsobujeme svým potomkům potíže, které budou muset řešit v dospělosti.

Ani látkové pleny ovšem nejsou samospasitelné. Mohou totiž dětem způsobovat opruzeniny. Pokožka v nich sice volně dýchá, ale pokud nepřebalíte okamžitě, dítě vlastně leží v moči či stolici a to pleti jistě nepomáhá. Kromě toho mají poměrně velké požadavky na spotřebu vody, která zase odpadá při používání plen jednorázových.

Zajímavé je také srovnání cenové. Podle toho, jaké si budete kupovat jednorázovky,
utratíte a do koše vlastně vyhodíte kolem 30–50 tisíc korun. Vycházejte z toho, že přebalovat šestkrát za den (jak doporučují odborníci) rozhodně nebudete, spíš mnohonásobně více. Oproti tomu funkční plenková výbava se dá pořídit do šesti tisíc korun (mrkněte na internet) a další investicí už bude jenom placení kvalitního pracího prostředku, vody a energie. Jestliže se bojíte toho, že by vám látkové pleny neschly dostatečně rychle, je to zbytečné. Dnešní materiály jsou většinou rychleschnoucí, takže nejpozději do dvaceti hodin od pověšení prádla byste měla mít čisté a suché pleny opět k dispozici.

Bojíte se, že skončíte jako hospodyně u žehlicího prkna a budete žehlit a žehlit? Nemusíte. Hygienici se shodují, že žehlení jako sterilizační prostředek rozhodně nestačí. Vyžehlené plenky jsou sice příjemnější na zadeček, nemusíte to ale dělat denně.

Eko(logicky)

Ani látkové pleny ale nemusí být vyráběny pouze z neekologických materiálů. V případě, že chcete pro své miminko jen to nejlepší, zkuste hledat produkty v ekologické sekci. K dostání jsou pleny z biobavlny. Stále častěji se totiž na výrobu
dětských plen využívá bavlna, pěstovaná v rámci projektu Moral Fibre Cotton Project,
který podporuje ekologické pěstování bavlny (bez používání pesticidů), a to především v zemích třetího světa. Zaštiťuje ho Fair Trade, díky němuž získávají možnost obživy chudí, především afričtí zemědělci. Biobavlna se takto pěstuje už v Indii, Turecku, USA, Peru nebo Paraguayi a v České republice se nejčastěji dají sehnat právě biopleny.

Rozhodnutí je vždycky jenom na vás, vy ale musíte vědět, co pro svoje děťátko
chcete. Zvažte rizika, množství odpadu a třeba se stejně, jako stále více maminek,
doberete ke zlaté střední cestě.

Témata: Časopis Maminka, Praktické rady, Odpad, EKO