Maminka.czNočníky

Odplenkováno! Nejvhodnější období je kolem 8. měsíce nebo 2. roku

Jana Potužníková 27.  7.  2017
Jen málo mateřských cílů nás stresuje tolik jako okamžik, kdy se dítě začíná učit na nočník. Žádnou paniku! Pryč s nevyžádanými radami, to zvládnete sama. Pojďte s námi najít tu svou správnou cestu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vsadím se, že to znáte. Přijde vaše máma nebo tchyně (případně sousedka, tetička nebo kamarádka), podívá se, jak JEŠTĚ přebalujete, a pak letmo utrousí poznámku ve stylu: „Vy máte ještě plenky? Není na to už velká/ý?“ Kašlete na ně a udělejte si to po svém!

První pokusy bez plenek

Pokaždé, když se pustíte do hledání informací o tom, kdy je čas začít odkládat plenky a chodit na nočník, dočtete se, že k tomu máte dvě vhodná období. První nastává kolem 8.–9. měsíce, kdy miminko pochopitelně ještě nerozumí tomu, co má dělat a proč, ale podle pediatrů je to období, kdy se všechno učí ryze mechanicky.

Naučí se, že na určitý popud, který vyjde od vás, přijde vyprázdnění na nočník. Nikoho nechci odrazovat, nicméně znám jen jednu (látkující) maminku, která tohle zvládla tak, že už se její holčička k plenkám nevrátila, a když jsme se potkaly kolem jednoho roku na kurzech plavání, její malá chodila jen v plavečkách.

Předpokládám, že většina z nás to časem vzdá, protože domluvit se s nemluvícím dítětem je dřina. Snaha o rychlé naučení na nočník se brzy stane stresem pro mámu i dítě. A to je velký problém.

Co (ne)dělat při nácviku na nočník? Buďte důslední a netrestejte

Pokud si miminko uloží do souvislosti s nočníkem špatné zkušenosti, může to vést nejen k hysterickým pláčům v okamžiku, kdy nočník vytáhnete, ale také k celkovým potížím s vylučováním. Doporučit se dá tedy spíše „zkuste a uvidíte“. Nehledě na to, že tu máte přece ještě druhé, mnohem vhodnější načasování. Jistota druhého období.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Miminko, Kojenec, Nočníky, Pitný režim, Bezplenková metoda, Letní měsíc, Správný čas, Měsíc, Záchod, Oblíbený plyšák, Velký problém, Hledání, Večerní hodina, Vědomí, Jistota, Rýže, První pokus, Tetička, Vhodné období, Správná cesta, Hygiena, Odpolední spaní, Nočníky na Heureka.cz