Maminka.czKojenec

Odříhnutí kojence po krmení: Je to skutečně nutné, nebo jde jen o mýtus?

Odříhnutí kojence po krmení: Je to skutečně nutné, nebo jde jen o mýtus?
I méně zkušené maminky ví, proč je nutné nechávat novorozence a kojence po kojení či krmení z láhve odříhnout. Proč? Trávicí ústrojí se tak zbaví přebytečného vzduchu, který pak může v tělíčku miminka způsobit velkou neplechu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč je tolik důležité nechat miminko po krmení odříhnout? Podle lékařů je důvodů hned několik. Na druhou stranu je zajímavé, že dnes mnozí odborníci zároveň tvrdí, že odříhnutí není v některých případech nutné. Víte, co je správně a jak na to? Poradíme.

VIDEO: Jak poznáte, že je vaše dítě hladové? 

Proč nechat miminko odříhnout

Hlavní důvod, proč miminku po krmení pomáháme, aby se zbavilo spolykaného vzduchu, je všeobecně známý: Děťátko spolu s mlékem (ať z prsu či lahvičky) takřka vždy spolyká vetší či menší objem vzduchu. Ten pak může tlačit v trávicím traktu a vést k nepříjemnému pocitu plnosti a dalším, někdy až k hodně bolestivým zažívacím potížím. Děťátko pak poplakává, kroutí se, je rozmrzelé a špatně usíná.

Druhý důvod už tak všeobecně známý není. Vivian Weigert, zakladatelka mnichovské Poradny pro přirozený porod a rodičovství tvrdí: „Vzduchové bubliny v žaludku vedou k falešnému pocitu nasycenosti. Dítě se cítí plné, přestává pít, a až později, když vzduch unikne, se jeho zpola prázdný žaludek hlásí o jídlo.“

Děťátko se v takovém případě pochopitelně hlásí o další krmení dřív, než byste očekávali, což je pak pro mnohé maminky velmi matoucí. Zároveň pak může docházet k překrmování dítěte.

Kojenec pozná maminku podle čichu! Co všechno možná ještě nevíte o kojení?

Opravdu někdy není odříhnutí nutné?

„Čím překotněji dítě pije, tím více mu mléko tryská vstříc, tím více přitom pravděpodobně spolyká vzduchu – a naopak. Pokud dítě pije obzvláště klidně, možná ani nebude nutné, aby si odříhlo,“ říká Vivian Weigert.

Zdá se tedy, že existuje i menší skupina dětí, které s velkou pravděpodobností odříhnout nepotřebují, nicméně chvilka relaxace ve vzpřímené poloze na rodičovském rameni ani klidně pijícímu miminku neuškodí. Nicméně ať si již miminko ulevuje na vašem rameni, předloktí či v jakémsi jednoduchém sedu na klíně, nikdy by nemělo mít stlačené bříško!

Vhodné polohy pro odříhnutí: přes rameno nebo na tygříka

odříhnutí je potřeba zvolit správnou polohu. Zřejmě nejoblíbenější a nejosvědčenější jsou ty přes rameno nebo takzvaně na tygříka.  Jak tedy děťátko správně držet? Vyberte si takovou polohu, která bude pohodlná nejen pro miminko ale rovněž pro vás, jelikož ve vybrané poloze musíte setrvat, dokud si děťátko neodříhne.

Pokud máte miminko přes rameno, opírá se přitom celým tělíčkem o vaši hruď, hlavičkou o vaše rameno a vy ho zlehka přidržujete rukou pod jeho zadečkem. Měli byste se přitom lehce zaklonit, děťátko nesmí být, kvůli držení páteře, ve vzpřímené poloze. Jedinou nevýhodou pozice přes rameno je ta, že na dítě dobře nevidíte.

Lépe sledovat, co se s ním děje a jak reaguje, můžete při poloze na tygříka, kdy si děťátko může nejen odříhnout, ale uleví se mu i od bolesti bříška, při kolice nebo nadýmání. Jak na to? Miminko leží bříškem na vašem předloktí a vy ho rukou držíte v oblasti stehna. Zádíčka má opřena o vaše tělo a hlavou volně spočívá na ohybu vašeho lokte, ručičky má položené po stranách vašeho předloktí.

Jak vyzrát na dětskou koliku? Tipy, čím miminku okamžitě ulevit

Odříhnutí během jednoho kojení – ano, nebo ne?

Některé maminky řeší problémy s odříhnutím během jednoho kojení, kdy děťátko vyžaduje i druhý prs. Mnoho odborníků doporučuje, aby si děťátko před kojením z dalšího prsu odříhlo – někdy vám to ale maličký křiklounek nedovolí, tak moc se na mléko těší.

Nicméně po chvíli kojení se začne kroutit, je neklidné a prs opakovaně pouští – takové chování obyčejně signalizuje potřebu „upuštění přebytečného vzduchu horním ventilkem“. Některé děti po odříhnutí dokonce navíc i trochu zvrací. Nejde o nic neobvyklého.

„Po odříhnutí je možná vhodné dát dítěti znovu prs. Myslete na to zejména po zvláště silném odříhnutí (známka toho, že mohlo jít o falešný pocit nasycenosti) nebo pokud po odříhnutí vyblinkalo poměrně dost mléka. To se nacházelo nad vzduchovou bublinou a bylo vytlačeno spolu s ní,“ upozorňuje v jedné ze svých knih Vivian Weigert.

S odříhnutím se postupně přestává kolem půl roku života, kdy už miminko odříhnutí přestává potřebovat.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Výživa a stravování, Kojení, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Miminko, mýtus, Poloha, Zažívací potíž, Prázdný žaludek, Přirozený porod, Mnichov, Nový trend, Druhý prs, Krmení, Skupina dětí, Rameno, Známka, Křikloun, Relaxace, Mléko, Viviana Weigert, Zdraví na Heureka.cz

Video