Maminka.czPředškolák

Odstáté nebo velké uši se vyplatí řešit. Ideálně ještě před školou

Regina Rothová 28.  9.  2012
Že nechcete, aby se podobně někdo zeptal vašeho dítěte? Aby se netrápilo... Proč by měly děti zbytečně trpět? Řešení je snadné, bezbolestné a elegantní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Uši, stejně jako jiné orgány či části těla, mohou být tvarově nebo funkčně postiženy některou vrozenou vadou. U uší je tou nejlehčí drobný kožní nebo kožně-chrupavčitý výrůstek před uchem, který je velmi snadno odstranitelný drobným chirurgickým zákrokem a který lze provést i v raném kojeneckém věku. Nejvážnější vrozenou vadou je totální nevyvinutí jak zevního, tak vnitřního ucha. Plastický chirurg umí vytvořit nový boltec, ale ani moderní medicína zatím neumí zhotovit nevytvořené vnitřní ucho. Odstálé uši také patří mezi vrozené vady. Samozřejmě mezi ty lehčí. Problém tedy nevzniká, jak se občas mezi lidmi mylně uvádí, tím, že miminko často leželo na přeleželém oušku nebo že byly uši „odchlipovány“ špatně nasazenou kojeneckou čepičkou.

Děti a odstranění problému

Nadměrná velikost uší není tak obtěžující kosmetickou vadou jako jejich odstávání od hlavy. Proto je nejčastějším požadavkem na úpravu korekce odstálosti od hlavy, ne zmenšování uší. Navíc jizva po úpravě odstálých uší není vidět, protože je vzadu za uchem, na rozdíl od jizvy po jejich zmenšování. Ta je viditelná. Operaci lze provést již v období těsně před nástupem do školy nebo kdykoli poté.

„V případech, kdy je dítě svou vadou psychicky traumatizováno už v předškolním věku, doporučujeme chirurgickou korekci provádět dříve, ne však před pátým rokem věku. Většina chirurgů doporučuje provedení zákroku těsně před zahájením školní docházky,“ radí MUDr. Lucák. V předškolním věku si kamarádi (spolužáci) deformace většinou vůbec nevšimnou, takže psychické trauma je minimální.

Jak moc zákroky bolí a pooperační režim

Ovšem jakmile dítko začne chodit do školy, situace se často mění. Každopádně by rodiče měli bedlivě sledovat, jak jejich ratolest vnímá své odstávající uši, včetně možných psychických vlivů. Operace odstálých uší se v naprosté většině provádí ambulantně v místní - lokální anestezii a sama o sobě je nebolestivá.

Přesto, pokud to někdo požaduje, ji lze provést i v celkové anestezii. Vždy probíhá na operačním sále, aby nedošlo k jakékoli infekci. Bezprostředně po operaci uši bolí, ale nepříjemné pocity se tlumí léky.

Nepříjemná citlivost nebo bolestivost uší po prodělaném zákroku trvá v průměru tři dny. Po operaci má pacient na hlavě tlustý obvaz. Ten je tam proto, aby se udržela nově dosažená poloha uší, a zároveň proto, že dochází v této době k procesu hojení a úvodního tvarování. Tímto způsobem se taky minimalizuje otok a vznik hematomů, dále se zmenšuje riziko průniku infekce z venkovního okolí a omezuje se vnímání bolestivých podnětů v prvních dnech po operaci (jak během dne, tak ve spánku). Přestože pacienti považují tento obvaz za nejhorší část celé operace (často si chtějí poškrábat svědící uši!), je velice důležitý pro dosažení optimálního výsledku.

Bandáž zůstává na hlavě po dobu zhruba 10 dnů a pak se odstraní. Poté se doporučuje nošení čelenky na noc, a to po dobu přibližně šesti týdnů. Tato čelenka uši chrání před náhodným poraněním, ke kterému by někdy mohlo ve spánku dojít. Operace odstálých uší se provádí z přístupu v rýze za ušima. Jizva je tedy umístěna ve vrcholu záušního prostoru. Po přitažení uší k hlavě není vůbec viditelná ani při krátkých nebo vyčesaných vlasech. Není třeba žádného přečesávání a dalšího maskování.

Daň za hezká ouška

Po odstranění bandáže se u pacienta objeví červenání a otok uší. Modřiny obvykle mizí do 3 týdnů, otoky do dvou měsíců od operace. Přes přítomnost otoku bude ihned po sundání obvazů patrný výsledek. Běžně dochází po operaci ke znecitlivění uší. Nebojte se, nakonec ustoupí, i když tento proces může trvat i 2-3 měsíce. Jsou pacienti, kteří si zpočátku stěžují na přecitlivělost uší, na pulzující bolest či nepohodlí, obzvlášť v chladném počasí. Stejně i tyto nepříjemné pocity postupně ustoupí. Po dobu 3 měsíců by se rekonvalescent měl vyhýbat kontaktním sportům, jelikož uši budou stále dosti citlivé a mohlo by snadno dojít k jejich poškození vlivem zranění. Definitivní výsledek se pak hodnotí nejdříve za 2-3 měsíce, když odezní veškeré otoky a uši se celkově usadí.

A co dál...

Přibližně desátý den se již odstraňuje obvaz a lze umýt hlavu, vlasy a uši z přední strany. Ještě šest týdnů po operaci je na spaní nutno nosit elastickou čelenku a omezit větší fyzickou námahu, stejně jako cvičení, saunu a veškerou činnost, u které by hrozilo poranění uší, a zároveň dochází i k překrvení ušních boltců.

Je možné, že by se uši vrátily do původní polohy?

Recidiva není nikdy zcela vyloučena. Může to být dáno několika příčinami. Vzhledem k anatomické struktuře uší může mít chrupavka u některých pacientů silný sklon k vrácení se do původního stavu bez ohledu na použitou operační techniku. Také jakékoli obtíže spojené s hojením mohou způsobit ztrátu výsledku. Jsou tím myšleny jak komplikace při hojení, tak úraz ucha či neopatrné zacházení s ušními boltci v prvních třech měsících od operace. Jednou z nejčastějších příčin návratu uší nebo ucha do původní polohy je však použitá operační technika. Těch existuje řada, ale jenom některé z nich mohou zaručit, že se uši do původní polohy nevrátí.

„Důvod? Operace odstálých boltců vždy byla doménou plastických chirurgů. V poslední době se bohužel setkáváme s tím, že tuto operaci začali provádět i lékaři jiných oborů. Jejich menší zkušenosti s těmito operacemi a jiné operační postupy pak mohou přinášet menší počet úspěšných výsledků,“ upozorňuje MUDr. Lucák. Uši a hlavička rostou pouze do určitého věku. Z toho důvodu odborná literatura doporučuje počkat s úpravami odstálých boltců až do období kolem desátého roku věku dítěte. Naše praxe však nezaznamenala nikdy žádné komplikace, pokud jsme operovali dříve. Korekce je trvalá a stojí za to.
Ke konzultaci přichází děti i dospělí s ušima zakrytýma delšími vlasy, stydliví, bojácní a nesmělí. Na kontrolu se vrací naprosto jiný člověk. Vyrovnaný, plný sebevědomí.



Tři rady pro rodiče:

1. Zbytečně na vadu své děti neupozorňujte a nechte situaci přirozeně vyvinout.
2. I když by se vám vaše dítě více líbilo s neodstálými boltci, nenuťte je k zákroku, dokud si jej nebude přát samo.
3. Pokud si samo přeje úpravu odstálých boltců, vyjděte mu vstříc - předejdete tak mnohým psychickým strádáním dítěte, která ho mohou provázet celý život.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Desátý den, Bolest uší, Čelenka, Chladné počasí, Psychické trauma, Bolestivý podnět, Ideál, Silný sklon, Boltec, Odborná literatura, Recidiva, Vnitřní ucho, Zdraví na Heureka.cz