Maminka.czTěhotenství

Stres v těhotenství. Jak se s ním vyrovnat? Odborníci vysvětlují, jak ovlivňuje miminko

Hana Langrová 20.  9.  2023
Jestli už vám leze na nervy otřepané „Když je spokojená maminka, je spokojené i miminko“, tak to vám bude lézt na nervy ještě dlouho. Protože to je obrovská pravda a vztahuje se už na plod v bříšku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznávám, patřím mezi ženy, které se snaží stihnout spoustu věcí. Třeba magisterské studium, do toho praxi, občasné psaní a devítiměsíční dceru. To s sebou samozřejmě občas nese stresové situace. Dny, kdy zapomínám jíst a málo spím a psychice to úplně neprospívá. Naštěstí jsem se s tím učila pracovat a takových dní je čím dál méně. Ale nebylo to tak vždycky. Situaci jsem hodně přehodnotila, když jsem otěhotněla. Protože, jak říká psycholožka Veronika Sedlecká z on-line poradny Mojra.cz: „Těhotenství je jedním z nejdůležitějších období formování vztahu mezi matkou a dítětem.“ A tak jsem si to vzala k srdci a zapracovala na svém nastavení.

VIDEO: Jóga pro těhotné dokáže pomoci k příjemnějšímu porodu

Pozor, máte svědka

Už miminko v bříšku je samozřejmě schopné vnímat a cítit a nejvíc reaguje právě na podněty, které k němu přicházejí od nás, od svých nositelek. „Zpočátku vnímá podněty z vnějšího okolí, na základní úrovni má vyvinutý sluch, čich, cit, ale dokáže se i učit. Vnímá matčin pohyb, její dýchání, tlukot srdce, rytmičnost její chůze, vůni a mnoho dalších podnětů, které mu matka zprostředkovává,“ vysvětluje psycholožka Veronika Sedlecká, která se specializuje na ženy v těhotenství a po porodu. Takže pokud zažíváte stres, je dítě nejen jeho nenarozeným svědkem, ale fyzicky ho prožívá a bohužel ho nedokáže kognitivně uchopit, což s sebou nese následky. „Hodnoty, které můžeme objektivně v těhotenství sledovat, jsou především ultrazvukové známky. Dlouhodobý stres s sebou může nést úskalí v podobě nižšího váhového odhadu během těhotenství a posléze i nižší váhy novorozence. Další známkou působení stresu může být předčasný porod způsobený odtokem plodové vody nebo nástupem pravidelných kontrakcí. S tím souvisí horší poporodní adaptace novorozence a problémy s laktací,“ říká MUDr. Simona Frydrychová z Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Těhotenské emoce pod kontrolou

Tipy od psychologů

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Mateřství, Tipy a rady v těhotenství, Emoce, Nezapomínejte na sebe, Její tělo, studium, antidepresiva, Psycholožka, Bříško, Hradec Králové, Stres, Separace, Máma, SSRI, Plod, Maminka