Maminka.czCestování

Odvaha, nebo bláznovství? Rodina přivede na svět třetí dítě do obytňáku

redakce 2.  2.  2021
Dovedete si představit, že byste s rodinou opustili všechny dosavadní jistoty a vrhli se do neznáma bez zázemí bydlení v domě či bytě? Mia a Benjamin to loni v létě udělali. A stali se i se svými dvěma dětmi novodobými kočovníky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Domovem téhle zatím čtyřčlenné rodiny je starý školní autobus, který pořídili loni v létě za dvanáct tisíc dolarů. Přebudovali ho na bydlení, v něm jim podle jejich slov nic nechybí, mají dokonce i krb. K synovi Silasovi a dceři Noře by měl brzy přibýt další potomek. 

"Jsme na cestách už šest měsíců," říkají Mia a Benjamin Bishelovi, třicátníci ze spojených států, kteří vyrazili loni, jakmile autobus upravili podle svých představ. 

Jste nechutná, řekla kojící ženě cestující v letadle. Pak vznikly tyto fotky

Momentálně pobývají v Severní Karolíně a jak říkají, cestování milovali vždycky. Už dříve projeli velkou část severní Evropy v legendárním starém karavanu Mercedes 1974. Pak žili několik let ve Švédsku, odkud pochází Mia. 

Když se jim narodily děti a trochu se coby rodiče otrkali, rozhodli se v podobném stylu cestovat dál. V Novém Mexiku pořídili starý školní autobus, s nimž hodlali cestovat po celých státech. 

Dali za něj 12 tisíc dolarů, dalších dvacet stále přestavba na vhodný domov pro rozšiřující se rodinu. V přepočtu je koupě vyšla na 260 tisíc, přestavba na 420 tisíc korun. Vsadili na útulnost, a tak nechybí ani krb. 

Nevydrží dlouho na jednom místě

Manželé jsou spolu čtyři roky. „Od mládí jsem měla nomádské sklony a nikdy jsem nebyla spokojená, když jsem zůstala dlouho na jednom místě," přiznává Mia. Když se jí narodilo druhé dítě, momentálně čtrnáctiměsíční Nora, vrátil se pár s dětmi do USA, protože žena získala americké občanství. 

Mají čtyři děti a kuráž. Proč? Prodali dům a bydlí ve školním autobuse

Odstrojený autobus si vyhlédli v Novém Mexiku a dva týdny ho přepravovali do státu Washington na severozápadě USA. Mia přiznává, že zatímco její rodina nebyla nápadem na velkolepé cestování nijak překvapená, Benova přece jen ano. 

S pomocí rodiny a přátel dokázali autobus zrenovovat a vybavit za pouhé dva měsíce. Naštěstí nemuseli začínat úplně od nuly, protože vůz pořídili od páru, který ho původně chtěl také přestavět, a tak už do něj pořídili izolaci a dřevěné obložení. 

"Většinu práce odvedl Ben, já jsem navrhla vnitřní rozvržení včetně barevného řešení a dekorací," popisuje Mia s tím, že zatímco její muž je rozený stavitel, ona má cit pro detaily. Každopádně se shodli na tom, že musí nechat dost prostoru pro dětské hry na podlaze. S koupelnou jim pomohl Benův bratr, který rovněž natřel vnitřní dřevěné obložení. 

Odvaha, nebo šílenství? Rodina se rozhodla vychovávat děti v divočině

Na to, že jde o autobus, jsou vnitřní dispozice poměrně velkorysé, i když se samozřejmě nešlo vyhnout kompromisům.  Vzadu je rodičovská ložnice, následují dětské palandy, prostorná sprcha a kompostovací toaleta. Rodina může využívat pohodlnou kuchyň spojenou s obytným pokojem, jemuž vévodí kamna na dřevo. 

Je to mnohem levnější, tvrdí

Oba z autobusu na dálku pracují, ona jako spisovatelka, on coby majitel vlastní architektonické firmy. Tvrdí, že utrácejí nejvýše pět set dolarů měsíčně, což je třetina toho, co je měsíčně stál život v domě. Jinými slovy, teď měsíčně utratí něco přes deset tisíc místo třiceti. 

"Je to tak levné! Za elektřinu platíme jen málokdy, neplatíme žádný nájem, nic. Momentálně ani tolik nejezdíme, takže neutrácíme ani za benzín, jen za jídlo a dřevo do kamen," vypočítává Mia. 

Do budoucna počítají, že se někde usadí natrvalo, v nějakém domě, ale do té doby chtějí ještě hodně cestovat. "Prostě jsme si řekli, udělejme to! Kdy, když ne teď," popisují své rozhodnutí pořídit si autobus, kterému říkají Frank. 

Cokoli jiného bude tak prostorné!

Když má Mia popsat styl jejich momentálního bydlení, mluví o směsici stylů − od inspirace Francií přes art deco až po skandinávský minimalismus. Rodina se do nového bydlení přestěhovala v září 2020 a hned začal cestovat. 

Vyrazili z oregonského Portlandu na západním pobřeží do Asheville v Severní Karolíně na východě. Vydali se do Nové Anglie kvůli neuvěřitelným podzimním barvám tamních lesů. Zvažují cestu na Floridu, kde by si děti mohly užít koupání. 

Mia se netají tím, že se jim občas zasteskne po normálním domě, kde by spousta věcí byla jednodušší a pohodlnější, ale rozhodně nelitují. O sobě s manželem i o dětech tvrdí, že jsou díky cestování v autobuse přizpůsobivější a flexibilnější. A že jejich odolnosti pomůže, když občas nemají tekoucí vodu nebo když se hodně ochladí. 

"Bylo to dobré rozhodnutí. A až se jednou usadíme, cokoli jiného než Frank se bude zdát tak prostorné," shodují se Ben s Miou. 

VIDEO: A kam vyrazíte vy, až to zase půjde? 

GALERIE: Sourozencům vstup zakázán! Reakce dětí na nového člena rodiny vás pobaví
Jste dobrá máma, i když nekojíte, nechce se vám na hřiště a dítěti dáte hranolky
Témata: Galerie, Příběhy, Rodina, Cestování, Zajímavosti, Maminka cestuje, Odvaha, Cestujeme, Bydlení, Anglie, Spisovatelka, toaleta, Dolar, Nové Mexiko, Autobus, Švédsko, Severní Karolína, Florida, USA, Silas, Washington, Bláznovství, Frank, Krb, Minimalismus