Maminka.czMateřství

Odvaha, nebo nezodpovědnost? Seznamte se s nejstaršími matkami světa!

Veronika Zenklová 31.  3.  2021
Kdy je žena příliš stará na to stát se matkou? Není věk jen číslo? Tohle jsou ženy, které počaly děti v babičkovském věku. Někdo je obdivuje, jiný soudí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V Bibli se můžeme dočíst, že Abrahámova manželka Sára porodila syna Izáka v devadesáti letech. Ellen Ellisová z Walesu přivedla ve dvaaosmdesáti letech v roce 1776 na svět své třinácté dítě, Američanka Ruth Alice Kistlerová porodila v sedmapadesáti letech v roce 1956 a Italka Rosanna Dela se stala matkou ve třiašedesáti letech v roce 1994. A ve výčtu maminek důchodového věku můžeme směle pokračovat. 

Nejstarší prvorodičkou světa se stala údajně sedmdesátiletá Radžo Déví z Indie, která po umělém oplodnění porodila v roce 2008 své první dítě. V témže roce se v Indii narodili po umělém oplodnění sedmdesátileté Omkari Panwar dvojčata, chlapec a děvče. Žena už tou dobou sice měla dvě dospělé dcery, ale chtěla dát svému muži ještě syna, aby rodině zajistila právoplatného dědice.

Dar i prokletí

Nejznámější je asi příběh Adriany Iliescuové (82), která v roce 2005 přivedla na svět holčičku ve svých téměř v 67 letech. Dodnes vzbuzuje rozporuplné názory z mnoha různých hledisek – ať už těch etických, výchovných nebo třeba biologických. Dnes je dívce 16 let a se svou matkou má prý hezký vztah.

Zatímco někdo si klepe na čelo a poukazuje na nesoudnost a sobectví takového rozhodnutí, jiný podporuje názor, že každá žena má právo rozhodnout se svobodně, kdy a za jakých podmínek se stane matkou.

A zatímco ve světě mohou ženy trhat rekordy v pozdním mateřství, české zákony jsou takovým "experimentům" daleko méně otevřené. Služby center asistované reprodukce jsou zdravotními pojišťovnami hrazeny pouze do 40 let věku ženy a od osmačtyřiceti se možnost umělého oplodnění zcela uzavírá.

Těhotenství jim navždy změnilo tělo. Není se za co stydět, vzkazují tyhle matky!
Každá máma potřebuje inspiraci a věřit, že to dělá správně, říká Gabriela Lašková
Témata: Těhotenství, Láska a vztahy, Galerie, Slavné maminky, Mateřství, Matka, Odvaha, Maminky ve světě, Umělé oplodnění, Indie, prokletí, Zodpovědnost, Ruth, Důchod, Věk, Žena, Abrahám, Ellis, Adrian Iliescu, Izák, Nejstarší matka