Maminka.czTěhotenství

OGTT: Vyšetření odhalí zákeřnou těhotenskou cukrovku. Proč test podstoupit?

Simona Procházková 25.  8.  2022
Myslíte si, že onemocnět jí mohou jen ženy, které holdují sladkému nebo mají v rodině diabetiky, a jsou tudíž ohroženy vyšší genetickou zátěží? Mýlíte se. Cukrovka se může objevit i u těhotných, které jsou jinak zcela v pořádku a stravují se zdravě. Proč to tak je, co můžete pro sebe udělat, abyste se této komplikaci vyhnula, a z jakých důvodů je potřeba absolvovat takzvaný orální glukózový toleranční test (OGTT)?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes je zákeřná v tom, že nebolí a navenek vám nemusí působit žádné potíže. Jde ale o závažnou komplikaci, která může ohrozit vás i plod v děloze. „Rizika pro dítě jsou vyšší v případě, že se cukrovka objeví už v začátku těhotenství. Pokud by nebyla včas léčena, hrozí samovolný potrat, vývojové vady dítěte, narozené děti mají velké problémy s poporodní adaptací, nemají vyzrálou plicní tkáň a mívají v těle i méně vápníku,“ varuje gynekolog a porodník MUDr. Antonín Pařízek.

VIDEO: Podcast Maminka: Vyšetření při těhotenství

Těhotenská cukrovka: Na vině jsou hlavně geny

O tom, proč těhotenská cukrovka vzniká, koluje stále řada mýtů. Jaká je skutečnost? Postihuje ženy, které mají vrozenou dispozici ke vzniku diabetu, zejména 2. typu. Ačkoli je přechodná (vznikne obvykle v druhé polovině těhotenství a opět samovolně vymizí po porodu), je pro ženu určitým varováním, že by mohla do budoucna být ohrožena diabetem 2. typu.

Výhodou je, že díky faktu, že u vás byla odhalena těhotenská cukrovka, můžete následně učinit opatření a pozměnit svůj životní styl, abyste toto pozdější riziko onemocnění snížila na minimum.

„Jedním z takových preventivních opatření je kojení. Ženy, které kojily, mají menší riziko cukrovky 2. typu. Dispozici k cukrovce může prozradit výskyt diabetu v rodině. Jde ale o nespolehlivý údaj, o svých příbuzných nemusíte mít správné informace,“ uvádí MUDr. Hana Krejčí, Ph.D., lékařka z Diabetologického centra 3. interní kliniky a Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN.

Proč zrovna já?

Během těhotenství je organismus vystaven vysoké zátěži a kvůli tomu existuje mnohem větší riziko, že se „něco pokazí“. Gestační diabetes vzniká jako porucha souboru genů, které ovlivňují tvorbu inzulinu ve slinivce a citlivost tkání na působení inzulinu.

Za normálních okolností se porucha nijak neprojeví, ale jelikož těhotenství klade na metabolismus zvýšené nároky, v takové situaci se dispozice prozradí. Slinivka nestačí vyrovnat zvýšené nároky na produkci inzulinu, jeho účinek navíc snižuje působení těhotenských hormonů.

Těhotenská cukrovka: Víte, co to pro vás vlastně znamená?

Ženy bez dispozice k cukrovce bez problémů dostatečně zvýší produkci inzulinu, tím kompenzují jeho snížený účinek a hladiny krevního cukru u nich zůstávají v normě. Existují ovšem i další nepříznivé okolnosti, které přispívají k tomu, že se těhotenská cukrovka objeví – vyšší věk nastávající maminky (zejména po 35. roce), nevhodný jídelníček, nedostatek pohybu, nadváha nebo obezita.

OGTT test není žádný strašák

Hororové příběhy a často šílené historky o „testu na cukrovku“ kolují mezi těhotnými ve velkém. Spousta maminek se tak obává, že se mu snaží za každou cenu vyhnout. Aniž by si uvědomovaly, jak moc mohou ublížit sobě i zdraví nenarozeného miminka.

„Někdy se bohužel setkáváme s tím, že maminka odmítne vyšetření s odůvodněním, že je přeci štíhlá, sportuje a jí zdravě, takže přece žádnou cukrovku nemůže mít. Může, k jejímu rozvoji stačí ona výše zmíněná vrozená dispozice, o které vůbec nemusí vědět,“ říká MUDr. Hana Krejčí.

„OGTT je velmi jednoduchá a přesná metoda, kterou dokážeme odhalit poruchu hospodaření těla s glukózou i po jídle. To je jinak z běžných krevních odběrů obtížné a porucha může zůstat nerozpoznána a skrytě ohrožovat správný vývoj těhotenství,“ objasňuje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize.

Sladké trápení aneb těhotenská cukrovka

Glukózový test: sladká sklenka a tři odběry krve

Pokud u vás gynekolog nezachytí zvýšenou hladinu glukózy z vyšetření krve již dříve v rámci pravidelné těhotenské poradny, odešle vás na glukózový test mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. A věřte, nečeká vás nic dramatického. Nalačno vypijete 75 g glukózy rozpuštěné ve vodě. Předtím vám sestra odebere krev a poté následně po hodině a ještě jednou po dvou.

Mezitím odpočíváte v klidu v čekárně. „Pro toto vyšetření jsou určeny hraniční hodnoty hladiny krevního cukru. Na počátku testu 5,1 mmol/l, v první hodině 10,0 mmol/l a 8,5 mmol/l ve druhé hodině. Pokud je dosaženo i jedné z uvedených hodnot nebo jsou vyšší, jedná se o těhotenskou cukrovku,“ dodává MUDr. Marta Klementová.

Co riskujete, když test na cukrovku odmítnete a neléčíte se?

Lékaři zdůrazňují, že při absolvování OGTT testu skutečně nemusíte mít žádné obavy o zdraví své nebo vašeho miminka. To je naopak ohroženo v případě, že by nemoc nebyla včas odhalena a léčena. V těhotenství produkují vaše nadledviny, a především placenta velké množství hormonů a dalších látek, z nichž některé působí proti inzulinu (který snižuje hladinu glukózy v krvi), oslabují jeho účinnost.

V krvi se pak hromadí nadmíra glukózy, kterou inzulin nestačí snížit a dochází k hyperglykémii. Ta se pak přes placentu dostává i k miminku a jeho hodnoty krevního cukru rostou také. Nadměrné množství cukrů se ukládá formou tuků a vede k většímu a rychlému růstu miminka. Výsledkem je příliš vysoká novorozenecká váha, která s sebou nese celou řadu porodních rizik.

Po porodu totiž u dítěte hladina glukózy v krvi rapidně klesá a nastává tzv. hypoglykémie, mohou se vyskytnout dechové komplikace, vyšší je též pravděpodobnost novorozenecké žloutenky, ale i možnost předčasného úmrtí.  

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

A co dál? Nejen dieta!

V případě, že vyšetření prokáže pozitivní výsledek a mamince je diagnostikována těhotenská cukrovka, měl by ji ošetřující lékař odeslat na diabetologii, kde dostane veškeré potřebné informace týkající se dalšího režimu.

Připravit se musíte na řadu dietních opatření, změnu stravovacích návyků a čekají vás pravidelné kontroly až do porodu. Dostanete domů glukometr, s jehož pomocí si budete sama měřit hodnoty cukru nalačno a po jídle (zpočátku denně, při výborných hodnotách pak jednou týdně).

Pokud budete dodržovat lékařská doporučení a průběh gestačního diabetu není příliš komplikovaný, sledovat vás bude gynekolog a předporodní péče se nebude nijak zásadně lišit od zdravých žen. Těžší případy se řeší ve specializovaných centrech a pacientky jsou pod přísnějším dohledem.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Rodina, Od těhotenství k porodu, Nemoci, Nemoc, Zdraví žen, Cukr, citlivost, obezita, diabetes, Antonín, inzulin, Glukóza, Marta Klementová, Riziko cukrovky, OGTT, Inzulín, Diabetologické centrum, Antonín Pařízek, MUDr., Metabolismus, Vyšetření, LF UK, Hana Krejčí, Zdraví na Heureka.cz