[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Za kolébku olivovníku, jehož plodem jsou olivy, je považována Asie. S kultivací keřů začali farmáři na území dnešní Sýrie a Kréty zhruba před šesti tisíci lety. Později se pěstování přesunulo směrem na západ přes Řecko, Itálii, severní Afriku až do Španělska.
Díky věčně zelené barvě a vysoké odolnosti si olivovník vysloužil přezdívku věčný strom. Štědrou úrodu přináší kolem dvacátého roku svého stáří a plodí pak dalších 150 let.
Věčný strom plodí jenom jeden druh oliv. Pokud mají zelený odstín, jde o jejich nezralou formu. Tmavá barva je naopak barvou zralosti. Na základě zralosti oliv probíhá i jejich sběr. Zelené olivy se sklízí na podzim a tmavé začátkem prosince.
Pozitivní působení oliv na lidské zdraví je způsobeno jejich složením. Olivy jsou bohaté na vitaminy K, A, E a D a obsahují velké množství antioxidantů. Přestože patří do kategorie tuků, podporují hubnutí a zároveň dodávají tělu potřebnou energii.
• výtečný detoxikační prostředek, zastavující proces stárnutí • účinnou prevenci proti civilizačním, srdečním a cévním nemocem • léčebný prostředek při různých kožních diagnózách
Nejkvalitnější oleje s nejvýraznější chutí jsou označeny jako extra panenské. Pocházejí z prvního lisování a jsou vyráběny při nízkých teplotách, za použití tradičních mechanických postupů.
Naopak, nejméně chuti a zdraví prospěšných látek mají oleje ze zbytků, s označením Pomace nebo Sansa d´oliva. Při koupi oleje dbejte na jeho kvalitu a uskladnění. Olej skladujte na tmavém, suchém a chladném místě, nejlépe ve skleněné dóze s uzávěrem.