Maminka.czKojenec

Opomíjený čtvrtý trimestr. Miminko se během něj vyrovnává s příchodem na svět

Jana Potužníková 24.  5.  2017
Ptáte se, co je to za nesmysl, když trimestry jsou přece v těhotenství jenom tři? Ano, máte pravdu. Ten čtvrtý se totiž odehrává v prvních třech měsících po porodu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to už pár let, co přišel americký pediatr Harvey Karp s novou teorií. Že prý těhotenství, respektive příprava miminka na svět a jeho zrání, nekončí porodem, ale až tři měsíce poté.

Že teprve pak se skutečně dítě „narodí“! První čtvrtrok života nazval čtvrtým trimestrem. Obdobím, v němž se miminko za pomoci své mámy vyrovná s příchodem na svět.

Proč kolika netrápí malé křováky? Prožívají čtvrtý trimestr

Devět měsíců trávilo v tichu, klidu, tlumeném světle, bez ostrých zvuků, v teple a neustálém objetí, pohupování, jíst mohlo, kdy chtělo, spalo stejně tak, a najednou je to pryč. A je z toho neklidné, nerudné, pláče, ze změny stravy ho sužují koliky, nespí, ladí si svůj nový režim a vůbec nevypadá jako to miminko, na které jste se těšila a s nímž jste měla prožívat zázraky mateřství.

Zvlášť náročné to pak může být, když vás k tomu trápí poporodní splíny, prožíváte náročně šestinedělí a do toho ještě netušíte, proč právě vaše miminko tak strašně vyvádí.

Ne, nedělá to schválně. Prožívá svůj čtvrtý trimestr a vy o něm potřebujete vědět víc!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Třetí trimestr, Porodní asistentka, Pohupování, Splín, Normální vývoj, Porod znovu, Svět, Vývoj mozku, Zlato, NEJ, Trimestr, Pračka, Mimi, Praxe, UNIPA, Čtvrt, Narození dítěte, Nový režim, Správná výživa, Běh, První dotek