Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Opravdu vychováváme děti bez předsudků? Zamyslete se nad tím!

Kateřina Prachařová 22.  6.  2018
Genderové stereotypy, chcete-li předsudky, nás ovlivňují možná víc, než si myslíme. A i tam, kde bychom to možná ani nepředpokládali. Třeba při výběru hraček pro naše děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

My dospělí děti často vystavujeme genderovým stereotypům, a přitom si to vůbec neuvědomujeme. Za všechny příklad jedné maminky, která se považuje za velmi svobodomyslnou a svého syna povzbuzuje, aby si hrál s jakoukoli hračkou, která ho napadne. Jenže když se jí jednou zeptal, proč se někteří muži nežení, přistihla se, jak říká, že „nechtějí, aby je ženské pořád otravovaly.“

A teď si zkuste vybavit, jak vypadají regály v hračkářstvích. Ano, je spousta hraček, které jsou univerzální, obvykle knížky, stolní hry, plyšáci nebo výrobky pro nejmenší. Ale jinak? Modré uličky pro kluky a růžové pro holky. Auta striktně v „klučičích“ barvách, kočárky výhradně růžové.

Syn miluje princezny. Společnost ho ale nutí, aby si hrál s kamiony

Když si dáte tu práci a najdete si na Googlu například obrázky hraček ze 70. let, zjistíte, že třeba zrovna kočárky se vyráběly nejčastěji v hnědé, naprosto neutrální barvě. Kde se vzalo, že dnes jsou jedině v té růžové? Stejně jako drtivá většina panenek nebo i třeba domečků pro ně?

Na jednu stranu by se nám líbilo, kdyby si třeba i kluci uměli hrát s panenkami, chceme se pyšnit, jak je nevystavujeme předsudkům. Ale asi po žádném malém klukovi nemůžeme chtít – a nebo můžeme, ale těžko říct, jestli nás to potěší – aby ho zaujal růžový kočárek a v něm stejně cukrová panenka.

ČTĚTE TAKÉ: Sám mezi dívkami. "Balet není zženštilý!" vzkazuje jedenáctiletý tanečník

Když britští vědci zkoumali, jakým hračkám dávají děti přednost, zjistili, že pokud mají volnou ruku při výběru, kluci sáhnou téměř vždy po „chlapeckých“ hračkách, zatímco dívky dají přednost těm „neutrálním“. S přibývajícím věkem je tento výběr čím dál výraznější.

5 rad, které se osvědčily švédským rodičům

A je tomu tak i proto, že zatímco dívka s modrým autíčkem v ruce nebude působit nijak zvláštně, chlapec, který sáhne po panence v pastelové barvě, bude mít asi se svou volbou co vysvětlovat.

Dalo by se říct, že ačkoli to vypadá, že společnost se zaměřuje hlavně na problémy žen, zrovna v případě hraček a malých dětí jsou na tom kluci vlastně hůř. Zatímco holčička může sáhnout po jakékoli hračce a nikdo jí to nebude vyčítat – ať to bude panenka, stavebnice, tank nebo traktor – chlapec to má trochu složitější.

Je jen málo rodičů, kteří zůstanou úplně v klidu, pokud si jejich syn v hračkářství místo bagru vybere růžovou barbínu. Nebo ne?

Stejně jako dívky potřebují vědět, že lze být silná a zároveň si zachovat ženství, chlapce bychom měli ujišťovat o tom, že je možné být něžným a pečujícím a přitom neztratit nic ze svého mužství.

 
Do domácích prací zapojte i syny, rozhodně ne jen dcery. Souhlasíte?
Kluci mívají větší strach z odloučení než holky. Jsou větší mamánci?
Stejná práce, menší odměna. Dívky šokovalo, že dostaly míň dobrot než kluci
Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Praktické rady, Mužství, Panenka, Google, Výběr, Většina, Britský vědec, Ženství, Malý kluk, Volná ruka, Hračky, Hnědá barva, Kluk, Traktor, Jedenáctiletý tanečník, Problém žen, Švédský rodič, Genderový stereotyp, Předsudky, Stereotypy

Video