Maminka.czDěti a jídlo

Ořechy v dětském jídelníčku: Od kdy je zařadit?

Není pochyb o tom, že oříšky jsou velmi zdravou a nutričně cennou potravinou. Od kdy ale ořechy dopřát i dětem? A na co si dát pozor při zavádění ořechů do dětského jídelníčku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vlašské či lískové oříšky v Čechách rostou po staletí. Kupodivu u nás (zvláště na jižní Moravě a v Polabí) zdomácněla i mandloň. Ta svými plody nejen zpestřovala rodinný jídelníček, ale také krášlila zahradu něžnými růžovými kvítky. A od kdy mohou tyto tradiční a velmi zdravé dobroty naši nejmenší?

Po mnoho let doporučovaný výživový trend první kontakt s potencionálně alergizující potravinou spíše odkládal; ryby, vaječný bílek, oříšky, med a další potraviny bývaly pro kojence tabu. Nyní je vzhledem k výzkumům z posledních let trend spíše opačný.

Výsledky studií naznačují, že pokud se kojenec s některými potravinovými alergeny setká už ve věku mezi 4.–6. měsícem života, riziko rozvinutí alergie klesá. Nicméně rozhodující slovo by měl samozřejmě mít váš pediatr!

Proč jsou ořechy zdravé?

Všichni víme, že ořechy jsou vzhledem k vysokému obsahu tuků (až 70 %) energeticky velmi vydatné. Nicméně obsažené tuky patří k těm, kterým bychom se ve stravě v rozumném množství vyhýbat neměli. „Zdravé tuky“ – tzv. nenasycené mastné kyseliny – jsou pro organismus nezbytné, a dokonce pomáhají předcházet některým civilizačním chorobám.

Například kyselina linolová se podílí se na tvorbě nervových tkání a ovlivňuje produkci protilátek (a také snižuje hladinu cholesterolu). Další obsažená mastná kyselina linolenová zabraňuje vytváření krevních sraženin a brání vzniku i rozvoji zánětlivých procesů v organismu. Ořechy jsou však bohaté i na kvalitní bílkoviny, minerální látky (vápník, hořčík, zinek atd.), vitamíny skupiny B a vitamín E.

Kokosový ořech: Zdroj vitamínů a prospěšných látek

U dětí je rozhodující je forma

Samozřejmě, že malému dítku v žádném případě nedáte misku vyloupaných ořechů a neodejdete luxovat. Odborníci na dětskou výživu kvůli nebezpečí aspirace doporučují odložit konzumaci celých ořechů na věk okolo 3 let. Tedy v době, kdy dítě potraviny naprosto bezpečně kouše (u některých dítek to může být i trochu dřív, u jiných naopak později). V jaké formě tedy oříšky konzumovat? Skvělé jsou nejrůznější pasty a pomazánky z prodejen zdravé výživy (jste-li šikovní a máte-li čas a kvalitní mixér, připravíte je sami).

Bezvadné je i mandlové mléko, které obsahuje značné množství vápníku a dalších minerálních látek. Navíc jde používat všude tam, kde mléko kravské. Oříšky můžete samozřejmě pomlít a přidávat do sladkého pečiva a obilných kaší. Kdo má rád nudle s mákem, nepohrdne ani nudlemi s mletými ořechy. Jsou-li nudle domácí a oříšky ze zahrady, je teprve blaho!

Pokud se vrhnete do víru oříškových chutí a vůní svépomocí, je velmi důležitá kvalita použitých ořechů. Všechny ořechy jsou náchylné k plísním a při špatném skladování žluknou. Vznikají tak potencionálně nebezpečné látky nejen pro děti, ale i pro dospělé!

Alergie na ořechy

Přecitlivělost na ořechy může mít různé stupně závažnosti. Alergie se rozvíjí velmi rychle, zpravidla již za několik minut po konzumaci ořechů. Známky mírné až středně těžké alergické reakce mohou zahrnovat:

  • brnění v oblasti rtů nebo úst
  • otok obličeje a dutiny ústní
  • nutkání na zvracení
  • rozsev kožní vyrážky a kopřivky
  • křečovité bolesti břicha

Závažnější formy alergie mohou dospět až do takzvaného anafylaktického šoku. Ten je způsoben masivní zánětlivou reakcí imunitního systému. Život ohrožující stav se projeví dušností, zrychlením tepu, zarudnutím kůže celého těla a snížením tlaku krve.

Neléčený šok vede rychle k rozvoji bezvědomí a v nejhorším případě i k úmrtí. Alergici by měli mít pro tento případ u sebe adrenalinové pero, které se v případě potřeby aplikuje nitrosvalově.

Potravinové alergie u dětí mohou mít i druhotný efekt: Stavy úzkosti

Dieta bez ořechů

Jedinou možností léčby a prevence je dieta bez obsahu ořechů. Ta je však naštěstí docela jednoduchá na realizaci. V obchodech platí standardní povinnost číst potravinové etikety. Výrobci by měli jasně označit, zda daný výrobek obsahuje byť jen stopové množství ořechů.

V domácnosti budete muset ořechy při přípravě jídel nahradit nebo vynechat.  Ořechy však mohou být také součástí stolních olejů nebo kosmetických přípravků. Například mandlový olej je součástí krémů, které mohou u vnímavé osoby vyvolat alergickou reakci při styku s pokožkou. Alergici by si tedy měli dávat pozor i při výběru vhodné kosmetiky.

Druhy ořechů

Lískové ořechy jsou tučné, ale prospívají očím a pozitivně působí na cholesterol a cukr v krvi.

Vlašské ořechy obsahují vitamíny, minerály a železo, pomáhají regulovat krevní tlak, snižovat hladinu cholesterolu, zklidňují nervy.

Burské ořechy obsahují velmi malé množství nasycených mastných kyselin. Vzhledem k jejich kalorické hodnotě se nedoporučuje jejich konzumace ve velkém.

Kešu oříšky jsou bohaté na železo, zinek a hořčík, zlepšují imunitu a paměť.

Para ořechy obsahují hodně kalorií, ale jsou důležitým zdrojem selenu, který je významnou obranou před rakovinnými onemocněními.

Mandle obsahují velké množství vápníku, draslíku, zinku a železa. Právě kvůli obsahu železa se doporučují osobám trpícím chudokrevností. Preventivně také působí proti zácpě.

2 jednoduché oříškové tipy:

Mandlové mléko

100 g mandlí, ½ litru vody, sladidlo dle zvyklostí (glukopur, obilný sirup, třtinový cukr), popř. kousek vanilky

Mandle spaříme, po oddělení slupky oloupeme a v troše vody rozmixujeme na jemnou kaši. Přidáme zbytek vody a několik minut mixujeme. Nápoj scedíme přes nejjemnější sítko (drť sníme, přidáme do těsta na palačinky nebo si uděláme pleťovou masku). Mléko dle potřeby dosladíme a dochutíme troškou vanilky.

Ořechové máslo

3 dl na sucho lehce opražených oříšků (lze použít loupané mandle, kešu, vlašské oříšky apod.), špetka soli, trocha vody

Vybraný druh ořechů nasypeme do mixéru (nejlepší je nůž ve tvaru „S“) a cca. 5 minut mixujeme. Oříšky pouští olej, až vznikne husté „máslo“. Někdy je potřeba mixér vypínat a hmotu pravidelně stírat.

Do hotové husté hmoty přidáme trochu vody (raději postupně), špetku soli a opět mixujeme. Vzniklé „máslo“ uchováváme v chladu a používáme na slano i sladko (například s domácí marmeládou) na pečivo, podobně jako burákové máslo.

VIDEO: Superpotraviny – ovoce, ořechy, semínka a ovesné vločky

Témata: Výživa a stravování, Batole, Kojenec, Jídelníček, Alergie, Děti a jídlo, Železo, Skladování, Sladidlo, Obilný sirup, Mletý ořech, Brnění, Burák, Zdroj, Superpotravina, KOKO, Oříšek, Ohrožující stav, Jižní Morava, Máslo, Ořechy, Mandle, Zánětlivý proces, Ořechové máslo, Civilizační choroba