Maminka.czHypnoporod

Orgasmický porod: Je vůbec možné ho skutečně zažít?

Tereza Víchová 12.  3.  2024
Když před 2 lety zveřejnila herečka Tereza Ramba na svém Instagramu status o porodu dcery Miry. Použila mimo jiné termín „orgasmický porod”. A spustila lavinu vyhledávání podrobností, ale také pochyb, zda se s porodem dá vůbec pojit slovo orgasmus. Jaká jsou fakta? A můžete prožít opravdu blažený porod?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Opravdu existují ženy, které orgasmus u porodu prožijí. Zřejmě jich nebude moc, ačkoliv některé americké dokumenty hovoří až o 20 %. Ale věc není tak přímočará. Něco jiného je schopnost a něco jiného podmínky, aby k něčemu takovému vůbec dojít mohlo. Když se podíváte na fotky nebo videa žen, které blažený, či dokonce orgasmický porod popisují, mají něco společného – prostředí intimity, jakési pohody, u které by člověk jako poslední čekal bolestivé kontrakce. Často jde o fotky třeba z porodu do vody.

VIDEO: Lilia Khousnoutdinová: Orgasmický porod? Nezažila jsem ho. Hezký zážitek to ale být může.

Kde vznikl termín orgasmický porod?

Jde o název dokumentárního filmu z roku 2008, jehož autorkou je dula Debra Pascali-Bonaro. Jeho název je spíše provokativní, ale vlastně tu jde o to, že žena může prožít porod spokojeně a mít z něj hezký zážitek. Porod bez často zbytečných a rutinních zásahů. Protože když je všechno zdravotně v pořádku, většina žen „ví, jak rodit”. A hormonální výbava se postará třeba i o jakýsi pocit transu, který nechá zapomenout na každou bolest. I v České republice se například duly či porodní asistentky věnují kurzům, kde učí ženy dostat se během porodu do stavu relaxace a uvolnění. Tzv. hypnoporod je náplní třeba kurzů Jemné zrození, které fungují už od roku 2012.

 Co a jak se dá naučit na kurzu hypnoporodu?

Velmi zjednodušeně se dá říct, že se tu nastávající maminky neučí nic nového, jen se navracejí do toho, co jejich tělo ví a zná. Ale strach z porodu, často ne úplně přátelské prostředí porodnice a další vlivy tyhle schopnosti naruší. Jsou ženy, které si porod opravdu užijí – a třeba i bez přípravy. A také ty, které přes veškerou péči o sebe předtím na porod rády nevzpomínají. Roli hrají i osobnost každé z nás, životní styl, prožívání celého těhotenství, podpora partnera. A také sebevědomí a víra, že psychika dovede s tělem dělat zázraky.

Hypnoporod a záznamy o něm

  • Dostupné záznamy ukazují, že za ním stojí porodník Grantly Dick-Read, který v roce 1913 přišel do chatrče za ženou, která chtěla v naprostém klidu rodit.
  • Žena odmítla nabízený chloroform a lékař se divil, že necítí bolest. Žena se ho pak zeptala, jestli by měl porod bolet.
  • Read poté vytvořil teorii syndromu strachu – napětí – bolesti a v roce 1950 napsal knihu Porod beze strachu. Jeho teorie se opírala o tvrzení, že strach vede k napětí a následné bolesti, a pokud odstraníme z porodu strach, nebude ani napětí, ani bolest.
  • Následovníkem Reada byl proslulý porodník Michel Odent, který jako první založil v Pithiviers kliniku přirozených porodů a kladl velký důraz na nevyrušování ženy v průběhu porodu.
  • V roce 1987 byl poprvé použit výraz „hypnoporod“ a byla o něm vydána kniha.
  • Studie popisují, že hypnoporod funguje. Podle studie Kate Levett a Hannah Dahlen z r. 2016 nezávislé předporodní vzdělávání žen, které zahrnuje relaxace, dýchání, meditace, masáž a akupresuru, výrazně snižuje zásahy při porodu.
Intimní, dojemné a plné bezprostředních emocí. Fotografie porodů do vody vás dostanou

Stres nahradí relaxace

Základem pro hypnoporod jsou techniky, které pomohou dosáhnout hlubokého uvolnění. A tělo se pak u porodu nebrání otevírání.

„V tomto stavu klidu stresové hormony, které mohou způsobit stažení dělohy, napětí a bolest v těle, nahradí přirozená relaxancia, endorfiny. Budete mít také prostředky, jak znovu dosáhnout klidu, pokud se váš porod bude ubírat neočekávaným směrem nebo budete mít potíže s pociťovanou intenzitou,” popisují principy na svých webových stránkách autorky kurzů Jemné zrození. „Váš porodní partner se naučí, jak vám během těhotenství a porodu pomáhat. To je velmi užitečné pro matku a pro porodního partnera velmi obohacující. Mnoho žen po hypnoporodu říká, že to s porodním partnerem 'dokázali spolu'.”

Témata: Porod, Mateřství, Porodnice, Instagram, herečka, Bolest, Strach, žena, Hypnoporod, meditace, Chci si rodit po svém, orgasmický porod, Tereza Rambo, Dick, Read, Lavina, Lilium Khousnoutdinová, Česká republika, Michel Odent, Mira, Orgasmus, Debra Pascali-Bonaro