Maminka.cz1. týden těhotenství

Ošetřovné: Kolik dostanete v roce 2011?

redakce 10.  12.  2010
Nejenom rodiče malých dětí čerpají v době jejich nemoci ošetřovné. Podle zákona o nemocenském pojištění, máte nárok na ošetřovné, když ošetřujete dítě mladší 10 let, v případě, že onemocnělo nebo utrpělo úraz.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na dávku máte nárok také při ošetřování jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně vaši péči. Ošetřovné se vztahuje také na ošetřování členku domácnosti, která porodila a její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje vaši pomoc.

Dále máte nárok na ošetřovné, když pečujete o dítě mladší 10 let, protože školka nebo třeba škola jsou uzavřeny kvůli havárii či epidemii nebo dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči školského zařízení.

Jaké podmínky musíme splnit?

Ošetřovné nedostanete není automatický. Podle zákona musíte splnit několik podmínek. Samozřejmostí je mít příjem, ze kterého odvádíte nemocenské pojištění. Na ošetřovné nemají nárok OSVČ.

Také nemůže na nemocné dítě ošetřovné čerpat tatínek, jestliže maminka pobírá mateřskou nebo rodičovský příspěvek. Současně musí ošetřovaný člen rodiny žít s vámi v domácnosti. Výjimkou je ošetřování dítěte mladšího 10 let, pokud jsou rodiče rozvedení.

Jak dlouho můžeme ošetřovné pobírat?

Délka pobírání ošetřovného je ze zákona omezena. Ošetřovné lze pobírat 9 dní. Během pobírání ošetřovného se mohou rodiče vystřídat a každý z rodičů bude mít nárok na poměrnou část ošetřovného, třeba maminka na 5 dní a tatínek na 3 dny.

Osamělí rodiče mohou ošetřovné pobírat až 14 kalendářních. Za osamělého rodiče se považuje svobodný, ovdovělý či rozvedený zaměstnanec. Osamělý rodič může čerpat ošetřovné 14 dní, jestliže má v trvalé péči aspoň jedno dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou docházku.

Kolik dostanete v roce 2011

I v příštím roce bude činit ošetřovné 60 % z denního vyměřovacího základu. Zjednodušeně řečeno je denním vyměřovacím základem příjem (DVZ) za posledních 12 měsíců vydělený 365 dny. Jak vysoké ošetřovné budete pobírat, tak závisí na vašem příjmu. Denní vyměřovací základ se následně redukuje.

Pro rok 2011 došlo ke změně redukčních hranic. Do první redukční hranice 825 Kč se započítává DVZ z 90 %, z druhé redukční hranice od 825 Kč do 1 237 Kč se započítává DVZ z 30 %, ze třetí redukční hranice od 1 237 Kč do 2 474 Kč se započítává DVZ z 10 % a DVZ nad částku 2 474 Kč se již nezohledňuje.

Praktické příklady včetně potřebných tabulek naleznete v tomto článku na webu Finexpert.cz

Témata: Ošetřovné, Peníze a kariéra, Školské zařízení, Osamělý rodič