Maminka.czRodina

Oslava narozenin bez kamarádů a babiček? Máme tipy, jak to vyřešit!

Simona Procházková 1.  4.  2020
Celosvětová pandemie koronaviru a řada bezpečnostních opatření a omezení změnila naše životy a nabourala veškeré plány. I v tomto náročném období ale můžete připravit kouzelnou dětskou narozeninovou party, ze které bude oslavenec nadšený a užijete si ji všichni. Jak si poradit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Narozeninový den je velká událost a děti se na něj obvykle těší dlouho dopředu. Plánují, koho pozvou, v jakém stylu večírek proběhne, co všechno podniknou, jaké hry budou nejvíc „cool“ a která příchuť dortu je ta nej, nutí rodiče nakupovat obří balonky a spoustu kýčovitých propriet, předhánějí se, kde se celá sláva bude konat, aby se tam líbilo všem hostům. Současná smutná realita ale hovoří za vše: bez babiček, dědečků a dalších příbuzných, kamarádů, spolužáků ze školky nebo školy, doma nebo na vlastní zahradě, jinde to totiž aktuálně není možné.

„Dceři bude v dubnu šest. Je už ve věku, kdy si sama diktuje, jak by měla vypadat ideální narozeninová oslava. A my jsme jí chtěli vyhovět. Takže pozvánku dostalo celkem 20 kamarádů ze školky i ze sousedství, gymnastek z oddílu, kam Terezka chodí, nezapomněli jsme na sestřenice, bratrance a další příbuzné. Plán byl jasný: taneční party s motivem jednorožce (mámy holčiček v tomto věku vědí). Už v lednu jsme rezervovali místo, nádherné prostory v jednom sportovně-kulturním centru nedaleko, objednali obří dort a pohoštění pro přibližně 45 pozvaných. Teď, dva týdny před termínem jejího velkého dne, je všechno jinak. Vzhledem k aktuálním opatřením se naše plány sesypaly jako domeček z karet a smrskly na vidinu malé domácí oslavy v kruhu nejbližší rodiny. Chápu rizika a nutnost nejrůznějších omezení, přesto se ale nemohu zbavit pocitu, že jsem hrozná a neschopná máma, která zklamala svou původně natěšenou, dnes smutnou holčičku,“ vypráví Ivona (37), která má kromě téměř šestileté Terezky ještě osmiletého Radečka.

Co s dětmi? Bez výčitek jim pusťte televizi! Čím dál oživit dny v karanténě?

Žijte tady a teď

Zákaz setkávání většího počtu lidí, sociální izolace, domácí karanténa, zavřené školy, sportoviště, zrušené zájmové kroužky… nutnost zrušit dlouho plánovanou narozeninovou oslavu znamená pro děti další položku na seznamu už tak psychicky náročných a nepříjemných omezení jejich života. A je na rodičích, aby zapojili veškerou chápavost, trpělivost a empatii a pomohli jim vyrovnat se s realitou. Všichni se musíme přizpůsobit. Velká oslava se přeci dá odložit na později, prozatím se holt uspořádá jen ta čistě rodinná. I ta může stát za to!

„Našli jsme způsob, jak nešťastnému devítiletému synovi, který už od zimy žil vymýšlením své „Ninja“ party, přichystat překvapení. Dohodla jsem se s maminkami jeho nejbližších kamarádů, aby mu natočili a poslali svá narozeninová video přání, někteří mu dokonce zavolali přes Skype (převlečeni do kostýmů superhrdinů, ve kterých měli původně na oslavu dorazit), aby osobně popřáli. Narozeninová a hodně vtipná videa dorazila i od příbuzných, a tak jsme si je u dortu doma společně přehrávali a výborně se bavili. Dort jsem upekla se starší dcerou, vesele jsme už brzy ráno vyzdobili celý dům, z místní cukrárny objednali dovoz zákusků až domů, oslavenec si mohl sám určit, co chce připravit ke slavnostní večeři. A nakonec proběhla i „opičí dráha“ na zahradě, jak bylo už dříve v plánu. Pravda, původně se na ní měly vyřádit děti, nakonec jsme poměřili své síly i my rodiče,“ vzpomíná na nedávnou oslavu Kateřina (39), maminka Káji (9) a Aničky (13).

Je to jednodušší!

Samozřejmě vždycky je tu varianta jednoduše oslavu odložit na příhodnější dobu, spojit ji za pár měsíců například s oslavou začátku prázdnin nebo toho, že jsme tuto světovou krizi ve zdraví přečkali. Není ale jediný důvod neužít si narozeniny v kruhu svých nejbližších, v domácím prostředí a se vším, co k tomu patří. „Svým způsobem je hezké, když je vše čistě ve vaší režii a nepropadáte panice, abyste stihli vše včas naplánovat, zkoordinovat, objednat a zorganizovat. Nejste tolik pod tlakem, zda se oslava povede podle představ, jestli se všichni pozvaní budu bavit a něco se nepokazí nebo někdo nezraní. Při přípravě domácí oslavy se můžu soustředit opravdu jen na to, co dceři udělá radost. Při pečení dortu, chystání občerstvení i balení dárků myslím na ni, nikoli na to, zda se všechno stihne a bez úhony zvládne. A navíc jsem přesvědčená, že umět se přizpůsobit nenadálým změnám je úžasná životní dovednost, která se velmi hodí,“ přiznává dvojnásobná maminka Barbora (40).

Má to smysl! Buďte doma, noste roušky, vyhýbejte se prarodičům. Proč?

11 způsobů, jak oslavit narozeniny dítěte v době celostátní karantény

  • upečte bláznivý narozeninový dort (duhový, s oblíbenými hrdiny, pětipatrový…) nebo vtipně nazdobené muffiny
  • vezměte si na pomoc aplikaci Zoom, díky které můžete být online ve video kontaktu s kamarády malého oslavence nebo příbuznými
  • uspořádejte doma taneční večírek v kostýmech
  • nechte oslavence, ať sám vybere filmy, nachystejte popcorn a tacos a dejte si filmový maratón
  • barvy na obličej, barevné křídy nebo spreje do vlasů v divokých odstínech… kreativitě se meze nekladou
  • vyhlaste pizza party a uspořádejte rodinné klání, komu se povede nejlepší kousek včetně přípravy těsta
  • vezměte dlouhou šňůru nebo provázek a provlékněte po celém domě (bytě) a nechte oslavence, aby si sám našel cestu ke schovaným dárkům
  • proměňte kuchyni ve zmrzlinový bar, kde se připravují a nabízejí luxusní zmrzlinové poháry a speciality (drobnou záměnou může být bar s nealko koktejly, co třeba soutěž v jejich míchaní?)
  • deskové a stolní hry jsou sázkou na jistotu
  • nabídněte oslavenci, že si může vymalovat pokojíček tak, jak bude sám chtít, a navíc si podle svého vkusu vyzdobit stěny
  • proměňte obývák v kempovací ležení a společně bivakujte (možná máte na půdě nebo ve sklepě i tzv. „vyskakovací“ stan, který rozložíte jedním máchnutím)
Krampolinka: Vlaječková girlanda na křtiny, oslavy i do dětského pokojíčku

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Babička, oslava, večírek, Terezka, Domácí karanténa, Radeček, Party, Ležení, Zoom, Narozeniny, Klání, Oslavenec, Nejlepší kousek, Skype, Ivona, Maraton, GYM, Kamarád, Dort, Popcorn