Maminka.czVáš domov

Oslavte Den Země a vyrobte dětem minizahrádku na balkoně

Nemáte vlastní zahradu, přesto chcete, aby vaše děti věděly, jak rostou hrášek a mrkev, jak zrají rajčata a kvete pažitka? Vyrobte jim u příležitosti Dne Země minizahrádku na balkoně. Stačí opravdu málo a nádhera bude na světě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snad každé dítko se rádo přehrabuje v hlíně, v písku, miluje kameny, klacky, listy... A mnohdy tyto přírodniny poznává doslova všemi smysly. Děti totiž naprosto přirozeně touží po kontaktu s přírodou, se zemí i Zemí.

VIDEO: Dílnička: Jak si vyrobit bylinkový kornout do květináče

Tato náklonnost skýtá skvělou příležitost k tomu, oslavit s dětmi 22. dubna Den Země: svátek oslavující přírodu, významný den zdůrazňující význam přírody pro lidstvo a náš život a také význam její ochrany.

Pokud se zrovna nechystáte navštívit nějakou zajímavou akci, která se ke Dni Země ve vašem okolí pořádá (zajímavé tipy, kam můžete vyrazit, najdete ZDE) , oslavte Den Země založením dětské minizahrádky. Že nemáte zahradu? Nevadí! Založte mobilní minizahrádku třeba na balkoně či terase.

Děti tak budou mít skvělou příležitost vidět, jak ze semínka postupně vyroste rostlina, ta rozkvete a později i vydá své plody – rajčátka, hrášek, okurky, cukety, borůvky, angrešt, mrkev apod. Ano, to vše lze na balkonové zahradě pěstovat (samozřejmě spíše pro radost než hojný užitek).

Jak se v dubnu postarat o rostliny doma i na zahradě

Co potřebujete k vytvoření minizahrádky?

  • Světlý balkon nebo terasu (nevhodné jsou stinné balkony, zvláště severní). 
  • Větší nádoby s drenážními otvory (ty můžete i vyrobit), ideálně obdélníkového půdorysu – jejich promyšlené rozmístění ušetří místo.
  • Drenáž na dno nádoby (perlit, štěrk, keramzit), neboť je-li substrát v nádobě trvale převlhčený, je znemožněn přístup kyslíku ke kořenům. Ty pak nemohou dýchat a jsou napadány plísněmi a po čase odumírají.
  • Kvalitní substrát dle nároků pěstovaných rostlin (poradí vám v dobrém zahradnictví).
  • Kvalitní hnojivo, ideálně přírodní (guáno, granulovaný hnůj – kravský či koňský apod.). Pozor, je nutné dodržovat dávkování a zohledňovat nároky rostliny! Pokud hodláte „obhospodařovat“ větší plochu, například rozlehlou terasu, zvažte, zda vám nebude činit problémy zálivka. Na velkých terasách oceníte přívod vody!
  • Nadbytečnému odpařování vody ze substrátu zabrání mulč – kupříkladu drobné dekorativní oblázky, lámaná kůra, drobné šištičky, jehličí apod.
  • Nezbytné jsou samozřejmě i nadšení, chuť do práce a trpělivost. Žádná okurka ani rajče se neurodí během měsíce!
5 tipů na přírodní repelenty, které fungují a vyrobíte je snadno doma

Jednoduchý minizáhon za pár korun

Vhodnou nádobu samozřejmě můžete koupit – krásné, avšak drahé a těžké bývají velké nádoby z pálené hlíny, betonu apod. Pálená hlína má však tu přednost, že „dýchá“ (substrát v ní ale rychleji vysychá). Plast také není k zahození, je lehký a často i levnější, je však méně stylový a drží vlhkost (což některým rostlinám nesvědčí).

Nicméně lze použít i „alternativní“ nádoby: proutěné koše vyložené netkanou textilií, ohrnuté pytle z juty (pozor, zemina v nich rychle vysychá), nástěnné kapsáře, různé dřevěné bedýnky, kyblíky apod.

Nádobu si můžete také docela jednoduše vyrobit na míru – stačí nejlevnější stavební latě, pilka (i ruční), vruty a akušroubovák. Pak je potřeba trochu plánovat, měřit, řezat a šroubovat (viz fotografie).

Hotovou bednu je nutné vystlat prodyšnou netkanou textilií (koupíte v zahradnictví), popřípadě silným plastovým pytlem. Okraje se ohrnou a přitlučou hřebíčkem (konec se ohne, aby se pytel časem neprotrhl).

Do plastu je nutné udělat drenážní otvory. Máte-li šikovného partnera, může přidat i kolečka. Jednoduchý podvozek (plošinku s kolečky) lze koupit i v obchodech pro kutily. Záhon se pak stává mobilním a lze jej libovolně převážet za sluncem či do stínu.

Co můžete aktuálně do balkonového záhonu zasévat či zasadit? (duben a květen)

Duben: Ze semínek lze vysít na minizáhon mrkev (do hluboké nádoby, později je nutné mrkev vyjednotit), hrách, ředkvičky, salát, špenát.

Z bylin sejeme levanduli, oregano, tymián, majoránku, mátu, šalvěj, roketu, kopr, rozmarýn. V dubnu sázíme do větších nádob i keře, a dokonce i stromky (zákrsky), např. jabloně, broskvoně apod.

Velmi vhodnými keři jsou kamčatské a kanadské borůvky, muchovník, stromkový angrešt a rybíz.

Květen: Do půdy sejeme fazole, stále můžeme sít hrách, roketu, saláty a mrkev.

V květnu sázíme předpěstované sazenice rajčat, okurek, cuket, melounů, paprik – na balkony si můžeme troufnout sázet je už v první polovině května. Pozor však na mrazíky!

Osvědčené zdroje informací pro balkonové zahradníky a zahradníčky:

 

Témata: Děti, Praktické rady, Hry pro děti, Kam s dětmi, Výroba, Váš domov, Maminka cestuje, jaro, příroda, Zahrada, Borůvky, DYI, Kapsář, Den, Zahradník, Substrát, Kamča, Keř, Bál, Kapsa, Zálivka, Martina Machová, Záhon, Pažitka, Nádoba, Zahrada na Heureka.cz