Maminka.czŠkolák

Otázky a odpovědi kolem očkování

Barbora Neubergerová 8.  9.  2015
Očkování rozděluje rodiče na dvě nesmiřitelné skupiny. Jedna očkování bere jako nejúčinnější způsob ochrany svého dítěte před nákazami, druhá očkování vnímá jako novodobé civilizační zlo, které dítěti ničí jeho zdraví. Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky kolem očkování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na otázky odpovídá hlavní hygienik ČR MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.

Můžete vysvětlit, co znamená termín povinné očkování? Jak je to v Česku s povinností nechat dítě očkovat?

Povinnost očkování podrobně upravuje a definuje § 46 zákona č.258/2000 Sb. Jeho základním posláním je udržení kolektivní imunity vůči chorobám, na které v minulosti děti ve vysokých počtech umíraly.

Která očkování, resp. choroby, do tohoto systému patří?

Povinnost podrobit se pravidelnému očkování se týká očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, invazivním nákazám vyvolaným Haemophilus influenzae typu b, dětské přenosné obrně, virové hepatitidě B, spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Toto stanovuje § 46 zákona o ochraně veřejného zdraví.

Jak se vymáhá "očkovací povinnost" pokud rodiče odmítnou dát dítě očkovat?

Pokud rodiče odmítnou i přes podrobné vysvětlení registrujícího lékaře a pracovníků orgánu ochrany veřejného zdraví o významu očkování podrobit své dítě pravidelnému očkování, může jim být ze strany orgánu ochrany veřejného zdraví udělena, a to každému z rodičů, pokuta ve výši až do 10 000 Kč.

Která očkování u nás jsou dostupná z kategorie těch „dobrovolných“, pokud bychom se bavili o vakcinaci dětí do deseti let věku?

Je to o očkování proti invazivním pneumokokovým a meningokokovým infekcím, proti rotavirovým infekcím, proti planým neštovicím a proti klíšťové encefalitidě, dále proti virové hepatitidě A a proti chřipce.

Vraťme se zpět k těm očkováním, která spadají do škatulky povinná. Musejí si rodiče u těchto vakcín něco doplácet?

Pravidelné očkování dětí prováděné v rozsahu vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem je plně hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Pro rodiče je tedy zcela zdarma. 

Z čeho vychází schéma očkovacího kalendáře?

Očkovací kalendář dětí v ČR se řídí očkovacím kalendářem, který stanoví vyhláška o očkování proti infekčním nemocem. Očkovací kalendář vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace a jeho cílem je optimalizovat schémata a odstupy mezi jednotlivými očkováními.

Pokud bychom se bavili o individuálním očkovacím kalendáři, který vychází ze zdravotních potřeb dítěte, kdo tento plán může navrhnout?

Úpravu očkovacího plánu může určit registrující pediatr, který je nejlépe seznámen se zdravotním stavem dítěte.

Je možné některé vakcíny z řádného očkovacího plánu zcela vyjmout na základě zdravotního doporučení?

Ano, některé kombinované vakcíny lze vyjmout a očkování rozložit.

Je třeba dojíždět na takto nastavené očkování do očkovacích center?

Pravidelná očkování, i očkování podle individuálního očkovacího plánu vždy provádějí praktičtí lékaři pro děti a dorost, kteří znají zdravotní stav dítěte nejlépe. Očkovací centra nemají vakcíny pro pravidelná očkování k dispozici.

Jaké jsou nečastější vedlejší účinky vakcín?

Případné vedlejší účinky po očkování uvádí vždy Souhrn údajů o přípravku tzv. „příbalová informace“, která je nedílnou součástí registračního řízení každé očkovací látky resp. léčivého přípravku. Mezi nejčastěji pozorované vedlejší účinky patří např. zvýšená teplota, bolestivost v místě vpichu apod.  Nicméně tato drobná rizika jsou bohatě vyvážena výhodami, které vakcinace přináší. Je třeba zdůraznit, že v České republice se očkováním podaří ročně zabránit přibližně 150 000 případů infekčních onemocnění, proti nimž existuje účinná a bezpečná očkovací látka. Právě díky očkování se také ročně daří zabránit cca 500 úmrtím na tyto infekce.

Může vakcinace nějak poškodit imunitu dítěte?

Opak je pravdou, díky očkování dochází k vytvoření ochranné hladiny protilátek, které dítě v případě kontaktu se zdrojem nákazy bezpečně ochrání.

Pokud dojde v souvislosti s vakcinací k výskytu nežádoucích účinků, které přetrvávají delší dobu, kam se rodiče mohou obrátit o pomoc?

V případě, že rodiče pojmou podezření, že v souvislosti s očkováním došlo ke zhoršení zdravotního stavu jejich dítěte, je třeba, aby se obrátili nejprve na svého registrujícího pediatra.

Chystají se nějaké zásadní změny v očkovacím plánu v ČR?

V současné době MZ žádné zásadní změny v očkovacím kalendáři upraveném vyhláškou o očkování proti infekčním nemocem nechystá.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Očkování, Očkovací látka, Pokuta, Očkovací kalendář, Ota, ÓČKO, Tetan, Infekční nemoc, Hygienik, Očkování dětí, Vakcinace, Vyhláška, Povinné očkování, Podrobné vysvětlení, HAE, Odpověď, Veřejné zdraví, Zdraví na Heureka.cz