Maminka.czPorod

Otázky a odpovědi kolem poplatku za otce u porodu

Iva Endrychová 28.  4.  2016
Mohou nemocnice vyžadovat poplatek za přítomnost otce u porodu? Položili jsme pár otázek přímo právnické kanceláři, tady jsou její odpovědi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dnešní době si mnoho budoucích maminek nedokáže představit, že by s nimi jejich partner nebyl u příchodu miminka na svět. V některých porodnicích se za to sice musí platit, ale většina pojišťoven na přítomnost otce u porodu přispívá.

Otec u porodu ANO či NE?
Od těhotenství k porodu

Otec u porodu ANO či NE?

I tak ale stále mnoho rodičů považuje tento poplatek za zbytečný a odmítají jej platit. Situací se již několikrát zabývaly různé soudy.

Dne 12. 4. 2016 vydal Ústavní soud nález, v němž se vyjádřil k ústavní stížnosti otce, který se nechtěl smířit s povinností zaplatit za svoji přítomnost u porodu poplatek porodnici ve výši 500,- Kč. Ústavní soud rozhodl že každý otec má právo být přítomen u porodu a toto právo nelze podmínit  úhradou běžných výdajů na provoz zdravotnického zařízení (to jsou zejména náklady na jednorázový oděv a přezutí). Zdravotnické zařízení však může s otcem uzavřít dohodu o tzv „nadstandardním plnění“ (občerstvení, poskytnutí dodatečných přikrývek, cvičebních nebo relaxačních pomůcek), za to lze již úhradu vyžadovat.

Deset důvodů proč mít otce u porodu

Protože kolem tohoto poplatku stále panují různé dohady, položili jsme pár otázek advokátní kanceláři Jansta Kostka. Odpovědi nám poslala JUDr. Jitka Korejzová.

Musí nyní otcové za přítomnost u porodu platit?

Dle uvedeného rozhodnutí nelze po otcích požadovat, aby platili poplatek za jednorázový oděv či obutí, dezinfekční roušku či prostředky, které jsou jim poskytnuty, neboť se jedná o základní věci, které musí být zajištěny hromadně a ohledně všech, kteří se ve zdravotnickém zařízení nacházejí. Pakliže si otec se zdravotnickým zařízením dohodne určitou „nadstavbu“ ve formě občerstvení, cvičebních či relaxačních pomůcek, nebo dodatečných přikrývek, je zdravotnické zařízení oprávněno za tuto službu požadovat přiměřený poplatek.

Poplatek bez dalšího – tedy vždy - avšak rámcově přiměřený, může být ze strany zdravotnického zařízení požadován pouze ohledně specifických úkonů a služeb, které z povahy věci musí být poskytnuty – jedná se například o instruktáž otců u porodu.

Lze tedy na základě tohoto rozsudku platbu odmítnout?

Takto jednoznačné to není.  V duchu uvedeného rozhodnutí můžete požadovat rozpis nákladů, které porodnice požaduje uhradit. Nemocnice, jak výše uvedeno, nemůže požadovat úhradu běžných výdajů na svůj provoz, ani na hygienický oděv a není oprávněna v této souvislosti tvořit žádný zisk, je však oprávněna účtovat poplatek např. za instruktáž u porodu.

Mohu žádat o jeho vrácení?

Povinnost nemocnic vracet uhrazené poplatky v rozhodnutí stanovena není. Ústavní soud nemá pravomoc takovou povinnost nemocnicím stanovit.

Za co nyní mohou porodnice vyžadovat platbu od otců?

Nemocnice mohou požadovat úhradu prokazatelně vynaložených a nezbytných nákladů. V podstatě by se tedy mělo jednat o jakési vyúčtování nákladů na specifické služby, bez nichž se přítomnost otce u porodu neobejde, protože je zapotřebí otce proškolit, k čemuž zdravotnické zařízení musí poskytnout kapacity. Nejde tedy o paušálně stanovený poplatek. Z vyúčtování by mělo být vidět, za jaké konkrétní položky otec platí.

Může porodnice odepřít vstup na porodní sál, jestliže otec (či jiná blízká osoba) poplatek nezaplatí?

Nemůže. Ústavní soud výslovně uvedl, že pokud osoba nezaplatí platbu předem, nesmí to mít vliv na výkon práva být přítomen u porodu. Porodnice má však právo později uhrazení nákladů vymáhat.

Témata: Porod, Peníze, Peníze a kariéra, Poplatek, Zdravotnické zařízení, Stížnost, Blízká osoba, Přezutí, Odpověď, Advokátní kancelář, Přítomnost otce, JUDr, Základní věc, Poskytnutí, Ota, Pór