Maminka.czMiminko

Otázky kolem přebalování: Jak často měnit plenku? Utírat, nebo umývat?

Veronika Vlachová 5.  11.  2019
Řekněme si to na rovinu, přebalování není žádný navoněný džob. Ale někdo to udělat musí. Právě tady najdete odpovědi na všechny svoje otázky, točící se kolem zadečku, aniž by se vám přitom zvedal žaludek. Tenhle text vznikl speciálně pro tatínky, ale pomůže i některým začínajícím maminkám nebo hlídačkám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Jak často musím kojenci měnit plenku?

Miminka si ulevují nejčastěji krátce po kojení, takže s tímhle faktem je nutné počítat. Jinak obecně se doporučuje kojencům měnit plenku každé čtyři hodiny. Jakmile přijde pevná strava, režim vyprazdňování bude individuální – třikrát až desetkrát denně vás to přebalování bude čekat.

2. Jak se zbavím smradu z pokakaných plen?

Fujtajbl! Smradlavého balíčku se rozhodně zbavte co možná nejdříve. K tomu postačí klasický uzavíratelný koš, který bude ale potřeba vyprazdňovat častěji. Nestačí to? Na trhu najdete i speciální koše na pleny, které mají tu výhodu, že jsou dobře uzavíratelné a odér z použitých plen se nepropašuje ven.

3. Co je to smolka? 

Malé, tuhé, černé! Někdy také nazelenalé. Smolka je první stolice miminek. Jedná se o obsah střev z doby, kdy si ještě miminko hovělo v děloze. Skládá se z velké části ze žluči a slizničních membrán a do 48 hodin po porodu už by se v plence objevovat neměla. Pokud dítě produkuje tuto načernalou či nazelenalou krásu dál, je třeba, aby se na dítě podíval lékař. Jinak může dojít k tomu, že střevní obsah bude absorbován zpět do těla a dostane se do krevního oběhu, kde může způsobit onemocnění jako například žloutenku.

4. Má smysl něco mazat na zadeček?

Zadeček se setká s častějšími opruzeninami, jakmile začnou dítěti růst zoubky a dostane pevnou stravu. Poté jsou krémy proti opruzení skutečně smysluplné.

5. Proč se čistí holčičky jinak než chlapečci?

Kvůli rozdílům. U holčiček byste neměli zapomenout utřít i prostor mezi velkými stydkými pysky. U chlapečků zase tu část pod šourkem. Kromě toho byste měli také dávat důraz na směr čištění: U holčiček zepředu dozadu. Pokud byste to dělali obráceně, zvyšujete riziko přenosu infekce: Bakterie z trávicího traktu a stolice se mohou přenést do pochvy.

Péče o děti zatěžuje přírodu! Jak se chovat ekologičtěji? Jde to


6. Utřít, nebo raději umýt?

Umytí zadečku čistou vodou je nejvhodnější metodou, jak se šetrně a s ohledem na pokožku chovat k této luxusní části miminka. Ale buďme realisté: Pokaždé se nám nechce s dítětem uhánět pod vodovodní kohoutek. Přesto podstupujte tuto proceduru, kdykoli to jde. Jen dávejte pozor na příjemnou teplotu vody i místnosti, ve které zadeček obnažujete, – 37 stupňů je pro teplotu vody optimální.

7. Jak dlouho trvá výměna pleny?

Trénink dělá mistra. Na začátku, zvlášť pokud jde o první dítě, může výměna pleny trvat až 15 minut. Tuhle proceduru většinou zdržuje nejistota a také nedostatečná vědomost, jak dítě uchopit, a tak jsme superopatrní. K tomu ale není žádný důvod. Brzy výměna pleny bude trvat třeba i jen dvě minuty. Ale někteří to zvládají i rychleji: V Düsseldorfu to na Světovém šampionátu v přebalování vítěz zvládl za 26 vteřin.

8. Moje dítě má zelenou stolici. Mám si dělat starosti?

To jsme ti vlastně dali salát! Je v něm obsažené rostlinné barvivo chlorofyl, odpovědné za zelenou barvu stolice. Špenát je podobný případ, stejně jako kapusta nebo kadeřávek. Vlastně je to o všech zelených rostlinných produktech. Pokud se k tomu přidají bolesti bříška a průjem, vyrazte k lékaři.

9. Jak se vyhnu pocitům na zvracení?

Citlivý nosík? Tak dlouho, jak jen dítě bude kojené, bude jeho produkce v pleně zapáchat celkem snesitelně. A teď to přijde, jakmile dojde na pevnou stravu, bude to jen horší. V takovém případě pomůže „flirtování“! Mluvte během přebalování se svým dítětem a neustále si v hlavě opakujte, že přebalování je výrazem péče a lásky. Takhle ta nepříjemná práce uběhne rychleji.

10. Jaká velikost pleny je ta správná?

Na většině balení plenek je napsána velikostní tabulka: Podle hmotnosti dítěte je pak doporučená velikost. I když rozdíly jsou jen minimální, můžete potřebovat zcela odlišné tvarování pleny. To je praktické vědět, pokud u vašeho dítěte dochází k úniku mimo plenu. V takovém případě platí si různé tvarování vyzkoušet.

11. Mám používat látkové?

Jejich materiál je šetrný k prostředí, spotřeba vody při jejich praní už moc ne. Látka je šetrná k dětské pokožce, avšak disponuje menší ochranou proti únikům, a musí se proto častěji vyměňovat. Proto dětští lékaři radí, abyste se při rozhodování řídili vlastním životním stylem a také tím, co vaše dítě lépe snáší.

Omezím jednorázové plenky a vlhčené ubrousky, říká webeditorka Markéta


12. Přebalovací pult: ano, ne? A jaká je jeho ideální výška?

Hlavně musí být přebalovací pult pohodlný, a to nejen pro dítě. Optimální je taková výška, u které může člověk být s narovnanými zády. Přibližný výpočet: vaše výška minus 85 centimetrů. Ale nejen výška je směrodatná. Důležitá je také „délka cesty“ k přebalovacímu pultu. Čím kratší štreka z podlahy na přebalovací podložku, tím více ochráníte svůj hřbet.

Témata: Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Dítě je na světě, Jen pro tatínka, Batole, přebalování, Strava, Kohoutek, Flirtování, Ota, Plenka, Kadeřávek, Šampion, Šmolka, Pevná strava, Plena, Pult, Kapusta, Smolka, Spotřeba, Mazat, Zadeček, Oběh, Stolice