Maminka.czPeníze a kariéra

Novopečení otcové budou mít od příštího roku nárok na týden placeného volna

redakce 24.  2.  2017
Sněmovna schválila týdenní dovolenou pro otce, kterým se narodilo dítě. Tato novela by měla začít platit příští rok od ledna nebo února. S návrhem nesouhlasí opoziční ODS a TOP 09.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Týdenní volno pro otce

Muži by mohli podle novely, kterou teď dostanou k posouzení senátoři, nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

Otcovská by měla podle vlády posílit vztah mezi rodiči a potomkem a motivovat muže, aby se do péče víc zapojili.

„Žádný racionální důvod k tomu není,“ uvedl k zavedení otcovské předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura pro INFO.CZ. Novinka dopadne podle něho zejména na malé zaměstnavatele i na státní rozpočet.

Šestinedělí prožívají i muži. Čím dříve se zapojí do péče, tím dříve nastane harmonie

Pozměňovací návrh na vyškrtnutí otcovské z novely podpořilo i 27 ze 32 přítomných poslanců vládního hnutí ANO.

„Zavedení nové dávky není úplně naším cílem,“ uvedla Radka Maxová (ANO). Otcové mohou podle ní využívat jiné nástroje, jmenovala flexibilní pracovní dobu, práci z domova a ošetřovné, tedy takzvaný paragraf.

Pro pozměňovací návrh ODS a TOP 09 zvedlo ruku 56 ze 148 přítomných poslanců, a schválen tedy nebyl. Pro předlohu jako celek pak hlasovalo 103 ze 146 hlasujících členů dolní komory.

Nárok na otcovskou by měli podle novely muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici.

Celý článek si můžete přečíst na webu Info.cz.

 

Rodičovská dovolená 2017 - vše, co potřebujete vědět
Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět
Snažilka, těhulka, mimísek, manža: Která slova iritují vás?

 

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Jen pro tatínka, Peníze, Peníze a kariéra, pláč, Otcové, Pozměňovací návrh, Státní rozpočet, Racionální důvod, Hnutí ANO, Harmonie, Zavedení, Celý článek, Nemocenské pojištění, Zaměstnavatel, Matrika, Nárok, Vyměřovací základ, Zbyněk, Senátor, Rozpočet, Plac, Rok, Narození potomka