Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

Otcovská dovolená 2019: Přečtěte si, kdo má na ni nárok a jak o ni žádat

Markéta Novák Matějková 23.  1.  2019
Narodil se vám potomek a partner by rád strávil první dny s vámi? Od loňského roku již nemusí čerpat dovolenou, ale může využít tzv. otcovskou dovolenou. Přečtěte si, jak o ni zažádat a kdo na ni má nárok.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo má nárok na otcovskou dovolenou?

Základní podmínkou nároku na otcovskou dovolenou je účast na pojištění v době nástupu na otcovskou. U osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) je podmínkou nároku na dávku účast na pojištění alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou.

Jak dlouhá je otcovská dovolená?

Otcovská dovolená společně s vyplácením poporodní péče trvá jeden týden, který není možno přerušit ani rozdělit. Na otcovskou musí novopečený tatínek nastoupit do 6 týdnů od narození dítěte. Pokud muž na otcovskou nenastoupí do šesti týdnů, přijde o volno i o dávku.

Mateřská dovolená 2019: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2019: Kalkulačka mateřské

Kde zažádat o otcovskou dovolenou?

Otcovská poporodní péče, zkráceně otcovská, se vyřizuje stejným způsobem jako žádost o peněžitou pomoc v mateřství. Na stránkách České správy sociálního zabezpečení si můžete stáhnout formulář, který vyplníte a následně předáte svému zaměstnavateli. Pokud jste OSVČ, předáte formulář příslušnému úřadu (OSSZ).

Jak vysoká je dávka otcovské?

Výše otcovské pro rok 2019 činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Je to stejná částka jako u peněžité pomoci v mateřství.

Denní vyměřovací základ se u otcovské zjistí tak, že se započitatelný příjem (tj. veškerý příjem podléhající odvodu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti; nejčastěji se bude jednat o úhrn hrubé mzdy za kalendářní měsíce) zúčtovaný v rozhodném období (zpravidla období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém zaměstnanec nastoupil na otcovskou) dělí počtem „započitatelných“ kalendářních dnů připadajících na toto rozhodné období.

Takto stanovený denní vyměřovací základ podléhá redukci, která se u otcovské provede tak, že částka do první redukční hranice se počítá 100%, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 %, z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30 % a k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží.

Mateřská dovolená 2019 – vše, co potřebujete vědět

Redukční hranice pro rok 2019

  1. redukční hranice                1 090 Kč
  2. redukční hranice                1 635 Kč
  3. redukční hranice                3 270 Kč

Pro zajímavost: V Estonsku mají tatínci nárok na dva týdny otcovské dovolené, během kterých jim je vyplacena částka odpovídající jejich plnému platu, tedy celých 100 % denního vyměřovacího základu.

VIDEO: Proč je důležité mít tátu...

Otcovská dovolená 2018 začala platit. Tatínkové mají nárok na sedm dní volna
Táta na mateřské: Jaké to má výhody a co je nevýhodou?
Tatínek u porodu pomáhá… pokud ho nenutíme
Starat se o dítě je mnohem těžší než vrcholově sportovat, tvrdí studie!

 

Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Praktické rady, Mateřská, Jen pro tatínka, TV Nova, otcovská dovolená, Pojištění, Dov, Novopečený tatínek, Peněžitá pomoc, OSSZ, Stejný způsob, KDO, Kalendářní den, Rozhodné období, Hranice, Vyměřovací základ, Poporodní péče, Estonsko, Příslušný úřad, Částka, Dovolená, Základní podmínka, Hrubá mzda, Žádost