Maminka.czKam s dětmi

Otevření Ateliéru Prčice a výstavy večerníčku Krysáci - v sobotu 18. 5.

redakce 16.  5.  2013
Otevření Ateliéru Prčice a výstavy večerníčku Krysáci - v sobotu 18. 5.
Přijďte nahlídnout do pohádkového světa smetiště poblíž Vizovic, pod pokličku technické výroby večerníčku, podívat se na promítání prvního dílu či nakreslit nám nebo sobě obrázek Hodana, Huberta, Edy a jejich kamarádů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bylo, nebylo, stalo se, nestalo se, ale jedno je jisté, existuje o tom večerníček s názvem Krysáci…

Na začátku stál nápad dvou kamarádů Cyrila Podolského a Martina Šinkovského. Příběh vznikl při cestě vlakem. Zbývalo „jen“ přesvědčit Českou televizi, že příběhy o krysách a potkanech odehrávající se na smetišti jsou vhodné pro Večerníček, a začít natáčet.

Tenkrát nikdo netušil, že bude natočeno celých 26 epizod, na jejichž výrobě stráví různí členové štábu skoro 5 let života. Následně vyšly dvě knihy a po výstavních síních začala putovat výstava, která už navštívila Prahu, Telč, Brno, Karvinou, Kroměříž, Třinec a další města vždy s obrovským ohlasem.

Na malém smetišti poblíž Vizovic žijí dva krysáci Hubert a Hodan. Bydlí v zásuvkách šicího stroje spolu se svým sádrovým kamarádem trpaslíkem Ludvíkem. Jednoho dne k nim nedobrovolně, v čerstvé zavážce smetí, přicestuje Eda - bílý laboratorní potkan z Prahy. Hubert s Hodanem jsou rázovití, trochu pomalejší, ale o to přirozenější valašské krysy. Oproti nim Eda je světácký potkan z Prahy, který je oběma hrdinům výraznou protiváhou. Hubert s Hodanem si na Edu brzy zvyknou a stane se jim průvodcem „vyspělou civilizací“ a Eda zase ví, že bez Huberta s Hodanem se tady neobejde… Hlas Krysákům zapůjčili Bolek Polívka a Jiří Pecha.

Přijďte nahlédnout do pohádkového světa smetiště poblíž Vizovic, pod pokličku technické výroby večerníčku, podívat se na promítání prvního dílu či nakreslit nám nebo sobě obrázek Hodana, Huberta, Edy a jejich kamarádů. V Ateliéru Prčice bude výstava otevřena od soboty 18. května pravidelně během víkendů. O prázdninách během července a srpna bude otevřeno každý den kromě pondělka. Jste srdečně zváni.

Kdy – od soboty 18. května 2013 do neděle 15. 9. 2013
Kde - Ateliér Prčice, Vítkovo náměstí 6, 257 92 Sedlec-Prčice

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Prčice, Zásuvka, Ateliér, Šicí stroj, Třinec, Večerníček, Krysy, Věc, Bolek Polívka, Sob, Telč, Hubert