Maminka.czZdraví

Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?

Simona Procházková 6.  7.  2021
S rostoucími letními teplotami marně hledáte své kotníky a cítíte, že vaše tělo zadržuje nadměrné množství vody? Zejména v pozdějších stadiích těhotenství nejde o nijak výjimečný stav, ovšem dokáže to život dost znepříjemnit. Jak si ulevit a kdy je na místě zpozornět? Otoky nejsou jen obtěžující, mohou být i velmi nebezpečné a ukazovat na závažnější problém.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý lékař vám potvrdí, že otoky (nejčastěji dolních a horních končetin a obličeje) nejsou v těhotenství, zejména v jeho posledním trimestru, ničím neobvyklým. Zvláště pokud máte termín porodu koncem léta, poznáte, že dokážou dát pořádně zabrat, a budete si přát, aby bylo počasí milosrdné a ušetřilo vaše už tak dost namáhané tělo vyčerpávajících tropických teplot.

VIDEO: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Kdy je natékání nebezpečné?

Je dobré vědět, že někdy nemusí natékání přímo souviset s jiným stavem ani okolním vedrem, ale může být varovným signálem, že se schyluje k jiným, závažnějším potížím, z nichž nejnebezpečnější je takzvaná preeklampsie. Ta se může rozvinout až v život (budoucí maminky i nenarozeného dítěte) ohrožující, velmi vážný stav. Kdy zpozornět a vyhledat lékaře?

Preeklampsii kromě výrazných otoků zpravidla doprovází vysoký krevní tlak a také přítomnost bílkoviny v moči. Proč? Je to stav, během nějž dochází ke špatnému zprůchodnění cév vedoucích z placenty přes pupečník k dítěti. "Plod je nedostatečně zásobován kyslíkem a živinami a brání se tím, že vypouští látky zvyšující krevní tlak v těle matky ve snaze dostat přes pupečník více živin. Jenže na látky v krvi reaguje i tkáň ledvin, která se stává propustnou pro bílkoviny, krev tak ztrácí svou hustotu a začne z ní unikat voda do mimocévních prostor, kde se hromadí. Pokud se situace rychle včas neřeší, dochází v těle matky k poškození buněk jater, mozku a dalších orgánů reagujících na přísun krve bez dostatečného obohacení kyslíkem. Nejvážnější komplikací je eklampsie, při které dochází ke stažení cév mozku matky, které mohou vyústit až v bezvědomí. Řešením je jen akutní císařský řez, varuje gynekoložka MUDr. Andrea Pašková z GynMedico.

Usínání u televize i vysoké podpatky. Co vše může v těhotenství ublížit?

Zánět žil či embolie

Nestresujte se předem, ale pozorujte své tělo. Váš gynekolog vám při preventivních kontrolách v poradně jistě měří pravidelně krevní tlak a dělá laboratorní rozbor ranní moči, takže případný problém by jistě včas odhalil. Pokud se ale u vás otoky objeví, určitě svého ošetřujícího lékaře informujte a obraťte se na něj také v případě, že vás oteklá místa bolí, otoky jsou extrémně citlivé na dotek nebo jsou atypické, například, když vám otéká jen jedna noha nebo ruka (to je znamením, že v těle není něco v pořádku). Do ordinace zamiřte také v případě, že je otok horký, zarudlý nebo se zvětšuje, může jít o zánět žil, případně embolii neboli jejich ucpání. A to je třeba okamžitě řešit!

Na vině jsou hormony i utlačené cévy

Proč a jak otoky vznikají? Jde o nahromaděnou tekutinu v podkoží, která se navenek projeví tvrdým nebo bolestivým napětím pokožky. Během postupujícího těhotenství dochází ke stále se zvyšujícímu tlaku na cévní stěny, což způsobí průnik tekutiny do okolních tkání. A otok je na světě. Potíže pak zhoršuje i rozpínání zvětšené dělohy. „Jak roste miminko, děloha nabírá na rozměrech a postupně začne utlačovat cévy procházející pánví a odvádějící odkysličenou krev z dolních končetin zpět k srdci a plicím. Stlačené žíly nemohou zajistit volný odtok krve. Ta se pak hromadí v končetinách a otoky zhoršuje. To, co k tvorbě otoků ještě přispěje, je i nedostatek bílkovin. Ty ve velké míře spotřebovává miminko na tvorbu kostí, zubů, svalů a tak dále. Potíže může zhoršit i nedostatek tekutin, cukrů a tuků – tedy držení diety,“ vysvětluje MUDr. Pašková.

Těhotné by si v horku měly dávat pozor na dlouhé sezení nebo těsné oblečení

Jak si můžete sama ulevit

U těhotenských otoků je typické, že přes noc, kdy jste v absolutním klidu a ležíte, částečně ustupují a pak se opět v průběhu dne zhoršují. Lékaři doporučují omezit dlouhé stání a sezení (pozor na posed s nohou přes nohu), doporučují naopak během dne krátké procházky nebo procvičení končetin. Dávejte pozor, abyste nenosila těsné nebo nesedící oblečení, které by přiškrcovalo cévy. To stejné platí pro boty. V teplém počasí jsou nejvhodnějším řešením šaty z přírodních materiálů, ve kterých se nebudete tolik potit, a otevřené sandály, nejlépe se zdravotní vložkou. Co nejčastěji se snažte odpočívat s nohama položenýma ve vyvýšené poloze, na lýtka nebo paže můžete aplikovat chladivý obklad.

Proč jsem tak oteklá? Poradíme vám, jak ulevit oteklým nohám

Skvělé jsou chladicí gelové polštářky, dobře poslouží ale i obyčejná žínka nebo ručník namočené ve studené vodě a vyždímané (případně ještě chvilku nachlazené v mrazáku). Dbejte na dostatečný pitný režim (čistá voda, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, ovocný čaj s citronem) a snažte se omezit sůl a tuky v jídelníčku. Blahodárný účinek má také vlažná sprcha nebo lehká masáž končetin heřmánkovým či levandulovým přírodním olejem. „Doporučuji pořídit si kompresivní podkolenky nebo punčochy a doplnit v jídelníčku bílkoviny (maso, luštěniny, mléčné výrobky). Dobrou zprávou pro maminky je, že tyto potíže po porodu rychle samy zmizí,“ říká MUDr. Andrea Pašková.

Křečové žíly v těhotenství? Hoďte nohy nahoru! Co dál pomáhá?
Těhotné ženy trápí často zácpa! Tohle by mohlo ulevit
Proč mi tolik otékají nohy? Poradíme, jak se zbavit nepříjemných otoků
Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Čistá voda, Končetina, Vedro, Obohacení, Preventivní kontrola, Odkysličená krev, Výjimečný stav, Závažný problém, Závažná potíž, Těsné oblečení, Dobrá zpráva, Nenarozené dítě, Ovocný čaj, Varovný signál, Výrazný otok, Cévní stěna, Mléčný výrobek, Nejvhodnější řešení, Dolní končetina, Bílkovina, Vlažná sprcha, Zdraví na Heureka.cz