Maminka.czBatole

Otužovat se mohou i miminka. Posílíte jejich imunitu i chuť k jídlu

Dagmar Ferahli Süsser 23.  10.  2016
Obecně platí, že cílem otužování je především posílení imunitního systému a zlepšování tělesné zdatnosti. Máme různé typy otužování – vzduchem, vodou a saunováním. Sauna není všemocný lék, ale dokáže organismus připravit na boj s nemocemi. Pravidelné saunování podle lékařů snižuje nemocnost dětí i dospělých. Teplo sauny nás nejvíce láká během nepříjemných a studených podzimních či zimních dnů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Otužování vzduchem

Většina rodičů se domnívá, že v zimně je nutné držet děti pěkně v teple. Aby dítě „neofouklo“, jeho pokojíčky náležitě vytopí a okna uzavřou. Takové přehřívání ovšem vede ke značnému zchoulostivění, kdy byť jen krátkodobý pobyt na chladném vzduchu způsobí prochladnutí a následné nachlazení. Abychom zvýšili odolnost vůči virovým onemocněním, je důležité začít s pravidelnými otužovacími procedurami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
 

Začíná se spaním při otevřeném okně, na což je nutné dítě postupně přivykat. Dítě musí být také tepleji oblečeno, aby neprochladlo během spánku. Pro malé děti je ideální spací pytel, ve kterém se nemohou odkopat. Pro větší pak teplé ponožky a overaly (kombinézy), které se nevyhrnují a chrání celé tělo. Optimální teplota na spaní je do 18 °C, na hraní pak 20 – 22 °C. Velmi důležité jsou také vycházky. Pokud počasí dovolí, chodíme pravidelně 2 až 3 hodiny. V zimním období zkrátíme délku procházek, ale zvýšíme jejich četnost. Pokud teplota neklesne pod 5 °C, lze chodit na procházky i s kojenci.

Podzim je tady a s ním i atopický ekzém. Víte, jak na něj?

Otužování chladnou vodou

Otužování chladnou vodou je třeba provádět taktéž velmi zvolna, postupně a ve spolupráci s dítětem, například formou hry. Není možné dítě polévat studenou vodou přes jeho odpor či zoufalý pláč. Novorozence a malé kojence je možné otužovat po koupeli o několik málo stupňů studenějším proudem vody pod hladinou, zpočátku vedeném směrem na dětská záda a nožky. Dalším způsobem otužování malých dětí je omývání nožiček žínkou namočenou v příjemně vlažné vodě. Postupně, například po týdnu, je možné teplotu vody snižovat a přidávat omývání ostatních částí těla – rukou a zad. Bříško je nejcitlivější a otužujeme je tedy jako poslední.

„Cibulové“ pravidlo vrstvení. Víte, jak miminko obléknout na podzim?

Pokud dítě otužování žínkou zvládlo, je možné postupně přistoupit ke sprchování vlažnou vodou jednotlivých částí těla po dobu cca 2 minut a teplotu vody dále snižovat tak, aby to dítěti bylo příjemné. Pokud bude dítě nemocné nebo nebude možné z jiného důvodu v otužování po nějakou dobu pokračovat, naváže rodič na proceduru otužování tam, kde je dítěti voda příjemná, a pozvolna teplotu vody opět snižuje a dobu otužování prodlužuje.

Klepněte pro větší obrázek


Pro účinné otužování je bezpodmínečně nutná pravidelnost, každodennost a důslednost. Za to budou rodiče odměněni sníženou nemocností a zvýšenou psychickou a fyzickou odolností milovaných potomků.

Otužování a saunování

Děti by měly mít ze saunování radost a ne strach, proto je třeba začít jen velmi pozvolna, nejprve možná jen dvě-tři minutky a postupně, pokud se to dítěti líbí, tento interval prodlužovat. Malé děti může v sauně vyplašit vysoká teplota, uzavřený prostor, nahota, horký vzduch, který ho pálí v nose - to vše může dítě vylekat, proto ho ujistěte, že kdykoli můžete ze sauny odejít. Při prvních návštěvách můžete nechat i pootevřené dveře, aby dítě vědělo, že může vyjít ven, pokud mu tam nebude příjemně. S dítětem si můžeme v sauně povídat, hrát, číst si knížku, pozorovat přesýpací hodiny, hrát si s vodou ve kbelíku, kreslit si na záda a jiné. Malé děti by měly rodiči sedět na kolenou, sníží se tak přijímání tepla a předchází se přehřátí dětského organismu. Malé dítě zůstává v sauně vždy jen v doprovodu dospělé osoby.

ČTĚTE TAKÉ: Bylinky aneb lék prověřený našimi babičkami. Které jsou nejlepší?

Největší světoví propagátoři saunování, Finové, berou děti do "dřevěného tepla" už pár dní po narození. Čeští experti doporučují začít nejdříve ve třech měsících, ale s kratší dobou pobytu i nižšími teplotami. Od tří let si děti saunu mohou užít naplno. Nejvhodnější doba k saunování, pokud dítě navštěvuje MŠ je v dopoledních hodinách mezi 9 až 11 hodinou a to nejlépe po krátké vycházce či nenáročné pohyblivé aktivitě. Po sauně následuje oběd a odpolední odpočinek. Pro děti starší je vhodná doba odpolední, nejpozději do 18 hod. Po saunování má následovat večeře a spánek.

Důležité rady:

  1. Do sauny by měli chodit jen děti zcela zdravé. Po nemoci bychom měli udělat pauzu aspoň dva týdny.
  2. Čím menší, tím kratší dobu: batolata by v sauně měla strávit maximálně tři minuty, u větších dětí nemá doba pobytu přesáhnout pět minut. Malým dětem byste navíc měli dopřát jen jedno prohřátí.
  3. V sauně je nejtepleji nahoře, kde teplota dosahuje asi 90 °C, Pro děti je vhodná teplota okolo 65 °C což bývá ve výšce 90 cm nad podlahou.
  4. Děti by se měly ochlazovat vlažnou, nikoliv ledovou vodou. Ideální je sprchování, při němž však vynecháte hlavu.

Otužování má ale kromě zvyšování odolnosti proti infekcím i další příznivé dopady na zdraví:

• stimuluje látkovou výměnu
• celkově aktivizuje
• navozuje příjemnou duševní pohodu
• zvyšuje chuť k jídlu

Měli bychom si uvědomit, že své děti bychom neměli nechat zchoulostivět. Proto nepřetápíme místnosti, umožníme dítěti dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu, neoblékáme je zbytečně moc.

Pozor na prochladnutí!
Dítě je na světě

Pozor na prochladnutí!

Otužujte děti a vyhnete se nachlazení
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Chuť, Poleva, Ostatní část, Dopolední hodina, Vhodná doba, Kbelík, Saunování, Omývání, Mimi, Spací pytel, Vysoká teplota, Zoufalý, Nejvhodnější doba, Nemocnost, Pod hladinou, Zimní období, Nahota, Přehřívání, Odpolední odpočinek, První návštěva, Zdraví na Heureka.cz