Ovoce: Sladké, přesto zdravé mlsání

Děti mají většinou rády ovoce, protože je sladké a šťavnaté. Obsahuje asi osmdesát procent vody, ovocný a hroznový cukr, množství vitaminů a minerálních látek. Ty jsou důležité pro látkovou výměnu a tělo není schopno si je samo vytvářet.
Ovoce: Sladké, přesto zdravé mlsání

Ovoce poskytuje především vitamin C a beta-karoten, takzvané „antioxidanty“. Ty chrání potraviny především před nežádoucími změnami vyvolanými působením kyslíku. Vitamin C například zabraňuje zhnědnutí nakrájeného ovoce a zeleniny. Toto ochranné působení však trvá jen určitou dobu, protože antioxidanty samy reagují s kyslíkem a jsou jím ničeny. Ztráty vitaminu C jsou tím větší, čím více je ovoce a zelenina rozmělněna (pokrájena) a čím déle je vystavena působení vzduchu (kyslíku). Pokapeme-li tedy nakrájené jablko, banán, mrkev, avokádo atd. citrónovou šťávou (vitamin C), udrží si déle svou barvu.

Podobný účinek jako u potravin mají vitamin C, E a beta-karoten i v našem těle. Chrání důležité části tělesných buněk před nežádoucím působením kyslíku a před škodlivým vlivem životního prostředí. To jsou pádné důvody, proč jíst hodně ovoce a zeleniny!  Dítě má sníst denně minimálně jeden velký kus ovoce. Ovoce se hodí výborně ke svačině nebo jako součást moučníků. Má se jíst hlavně čerstvé. Kompoty a šťávy jsou konzervovány vysokou teplotou. Tím se choulostivý vitamin C z velké části zničí.

Nejvíce vitaminů, minerálních látek a vlákniny je obsaženo ve slupkách ovoce. Bohužel se ale také právě zde nachází největší množství škodlivin. Jedná se o postřikové látky (k hubení škůdců a hmyzu) a těžké kovy (z výfukových plynů atd.), které na slupce ovoce ulpívají. Většinu těchto škodlivin odstraníte důkladným umytím pod tekoucí vodou (nikoli pouhým opláchnutím)! Kupte si kartáč, který bude sloužit pouze k tomuto účelu. Jeho pomocí se dobře čistí i nerovný povrch mrkve a jiné zeleniny. V místech, kde vyrůstají stonky (například u jablek, hrušek atd.) se škodlivé látky a dešťová voda zvlášť dobře usazují. Z toho důvodu tato místa vždy odkrojte. Exotické druhy ovoce, které se k nám dovážejí (mango, papája, apod.), jsou ošetřeny konzervačními látkami k ochraně proti plísním a k zajištění delší trvanlivosti. Slupky tohoto ovoce proto vždy odkrojte a vyhoďte.

Dejte přednost ovoci „z biologického hospodářství“. Je sice zpravidla menší, ale má mnohem intenzivnější chuť a obsahuje více vitaminů a bioaktivních látek než běžně pěstované druhy. Při pěstování bio-ovoce a bio-zeleniny se nepoužívají žádné chemické postřikové látky, přesto na povrchu ulpívají škodliviny ze vzduchu a dešťové vody (například olovo, kadmium atd.). Proto i zde platí: důkladně očistit!

Konzumaci ovoce se meze téměř nekladou. Slovo „téměř“ je tam vloženo proto, že obsah ovocného a hroznového cukru je (průměrně patnáctiprocentní) relativně vysoký. Banány obsahují dokonce až dvacet tři procent přírodního cukru. Ovoce je tedy větším dodavatelem energie než zelenina a při sklonu dítěte k nadváze se doporučuje omezit jeho konzumaci maximálně na doporučené množství. V tomto případě se snažte zvýšit podíl syrové zeleniny!
Pozor! Nikdy nejezte ovoce, které je nahnilé nebo plesnivé! Tato místa nepomůže pouze odkrojit! I části, které vypadají nepoškozeny, obsahují již jedovaté vedlejší produkty plísní nebo hnilobné bakterie. Dětem nepodávejte ani ovoce, které bylo již delší dobu uskladněno a načichlo jinými potravinami. Mohli byste tak vyvolat u dítěte nechuť k ovoci vůbec. Ovoce je často dětmi odmítáno pro svou kyselost. Jahody jsou proto oblíbenější než rybíz. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články