Ovulace bez legrace: Aneb když to bolí…

Slabé krvácení uprostřed cyklu, křečovité bolesti břicha, nevolnost nebo nafouklé břicho. Ovulace je tu.
Ovulace bez legrace: Aneb když to bolí…

Mnohé ženy mají v tzv. plodných dnech energie na rozdávání, srší dobrou náladou, optimismem, šarmem i zvýšeným sexuálním apetitem. Další dámy jejich tělo na ovulaci neupozorní ničím výrazným. A poslední skupině žen připomenou ovulaci nepříjemné symptomy, které připomínají pocity těsně před menstruací a v jejích prvních dnech. Samozřejmě je tu i početná skupina uživatelek hormonální antikoncepce, které neovulují, a tak se jich případné nelibé (ale i libé) pocity provázející ovulaci netýkají.

Ovulace a plodné dny

Termín „ovulace“ označuje onen zázračný okamžik, kdy dojde k uvolnění vajíčka z vaječníku a žena může otěhotnět.

Plodná jste zhruba 5 dní

Pravděpodobně plodný není jen jeden okamžik cyklu nebo jeden ovulační den, ale uvádí se, že potencionálně plodné jsou zhruba 3 dny před ovulací a den po ní. 

To je úzce spojeno s životaschopností spermií a specifickým prostředím, které vzniká v průběhu plodných dní v pochvě. Sliznice děložního čípku totiž v období kolem ovulace, během ní a těsně po ní produkuje specifický hlen, v němž mohou spermie přežít až 5 dní! I tento hlen; jeho zvýšené množství a konzistence, je jednou ze známek blížícího se vycestování vajíčka.

Eva: Ze slepáku se vyklubaly ovulační bolesti

Eva: Ze slepáku se vyklubaly ovulační bolesti

Menstruace: Co vše byste o ní měli vědět

Menstruace: Co vše byste o ní měli vědět

 

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články