Maminka.czKojenec

Ovulační bolesti, znáte je také?

Martina Machová 4.  5.  2012
Ovulační bolesti, znáte je také?
Bolesti v podbřišku, slabost, nevolnost, nafouklé břicho i některé další nepříjemné symptomy mohou naznačovat, že je vaše tělo připravené počít potomka, jinak řečeno, že jste se právě ocitla ve fázi tzv. ovulace. Pokud si léta lámete hlavu, proč je vám zhruba v půlce cyklu nevolno, máme pro vás vysvětlení!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velký lékařský slovník ovulaci definuje následovně: „Ovulace je uvolnění vajíčka z Graafova folikulu ve vaječníku do vejcovodu, v němž je vajíčko cca 24 hodin schopné oplodnění.“ Jedna z účastnic nejmenované internetové diskuze popsala své pocity během ovulace mnohem srozumitelněji: „Vždy když přijde, poznám ji na sto procent podle podivné tělesné slabosti, pocitů zimničního chladu, závratí a trhavých bolestí v podbřišku.“ Takový popis zní sice poněkud hrůzostrašně, nicméně nejrůznějšími obtížemi provázejícími ovulaci trpí, i vzhledem k rozšířenému používání hormonální antikoncepce, nevelké procento žen. A i toto nepatrné množství dam si obvykle nespojí průběh ovulace s uvedenými problémy.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Menstruace: co jste o ní (možná) ještě nevěděla!

„Middle pain“ se představuje

V anglicky mluvících zemích se pro ovulační bolesti vžil výstižný výraz „middle pain“, což lze přeložit jako „bolest uprostřed“. Ta se nejčastěji dostavuje přibližně v polovině cyklu (zhruba 12. – 14. den menstruačního cyklu) a obvykle trvá jen krátce; hodinu až několik hodin, velmi výjimečně déle. Během ovulace i několik dní před ní lze pozorovat odchod hustšího, průhledného, bílek připomínajícího cervikálního hledu. Ten signalizuje, že je vaše tělo v dobré kondici, schopné oplodnění.

A s velkou pravděpodobností vše funguje tak, jak má. Možné nepříjemné symptomy provázející vycestování zralého vajíčka připomínají v celé své rozmanitosti premenstruační a menstruační potíže. A pozor, výjimečně se může dostavit nejen bolest, nevolnost, nepříjemné pocity v prsou apod., ale i lehké špinění! To, zda se skutečně jedná pouze o nezávažnou „middle pain“, nebo nějakou zdravotní komplikaci však s konečnou platností diagnostikuje váš gynekolog.

Co pomůže?

Ovulační obtíže k životu některých naprosto zdravých žen prostě patří a mnoho s nimi nenaděláte. Někdy mizí po porodu, někdy se však po porodu naopak objeví. V některých případech překazí aktuální bolest příjemný sex, jindy ji odplaví třeba aromaterapeutická koupel. Tu připravíme tak, že v troše medu či smetany rozpustíme 4 kapky éterického oleje z geránie nebo šalvěje muškátové, popřípadě éterický olej neroli. Lze si přichystat i masážní směs na bolavý podbřišek, kdy do 30 ml nosného rostlinného panenského oleje (mandlový, slunečnicový, jojobový apod.) přidáme 5 kapek éterického oleje z levandule, 10 kapek máty peprné, 10 muškátového oříšku a 5 cypřiše. Taková masážní směs nám vydrží dlouho a lze ji používat i při bolestivé menstruaci.

Při velkých bolestech je možné využít nabídky volně prodejných analgetik (např. osvědčený Ibalgin). Ovulační bolesti se samozřejmě nedostavují tehdy, užíváte-li hormonální antikoncepci.

TIP NA VIDEO: Možná že jste těhotná! Jak to na sobě poznat, aniž byste si dělala test?

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Bolest, Uvedený problém, Nejrůznější obtíž, TAK, Take, Nepatrné množství, Podbřišek