Maminka.czPorod

Oxytocin u porodu: Opravdu ho potřebujete a víte, kdy máte právo ho odmítnout?

Aneta Petroušková 12.  10.  2022
Vaše tělo tenhle hormon běžně produkuje, a to i během porodu, kdy stimuluje děložní činnost. Zhruba každá třetí nebo čtvrtá rodička ho ale dostane i v syntetické podobě. Měla byste to řešit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě se oxytocin nepodává šmahem. Podle MUDr. Karla Humla, vedoucího lékaře porodnického oddělení Nemocnice Šumperk, to bývá v těchto případech: „Může se stát, že předčasně odteče plodová voda v době termínu porodu, ale ani po určitém časovém úseku, většinou po 24 hodinách, se nerozeběhne děložní činnost. Oxytocin ji pomůže nastartovat. Případně je objektivní děložní činnost, ale porodnický nález nepostupuje tak, jak má." 

"Děložní kontrakce jsou krátké či nedostatečné - jinými slovy neefektivní, a v takovém případě je tedy třeba děložní činnost posílit. Někdy také děložní činnost ustane, často ani nevíme proč, takže ji musíme opět nastartovat. A protože jiný přípravek, který by nám s tím pomohl, k dispozici nemáme, podáváme oxytocin.“ 

VIDEO: Maminka v porodnici: Jak se ulevuje u porodu?

U porodu je namístě trpělivost, ale i ta má své meze. Jsou maminky, kterým nevadí rodit celou noc, dokonce si to užívají a jsou na sebe pyšné. A pak jsou ženy, které prostě nechtějí mít několik hodin kontrakce a porod jim přijde neúměrně dlouhý, bolestivý a vyčerpávající. Toto vše může vést třeba až k císařskému řezu. „Nejdůležitější je si s maminkou promluvit, zjistit, jaké má preference, čeho se obává, jaká má očekávání. Snažíme se o individuální přístup, vše vysvětlujeme, protože víme, že takovýto rozhovor je pro maminku důležitý a často funguje lépe než veškerá analgetizace,“ konstatuje MUDr. Karel Huml.

Kdy je opravdu nutný?

Jsou ale situace, v nichž je podání oxytocinu nezbytné. Například v závěru druhé doby porodní, kdy mamince opravdu dojdou síly, nebo přestává „zvládat“ miminko. „V těchto situacích je nutné oxytocin aplikovat a vyvolat silnou děložní činnost, aby se porod dotáhl do konce dřív, než dojde k ohrožení miminka z důvodu nedostatku kyslíku,“ popisuje MUDr. Karel Huml. Také při porodu koncem pánevním je třeba, aby se porod urychlil. Zaprvé, aby hlavička dítěte nezůstávala zbytečně dlouho v porodních cestách, zadruhé, aby se zkrátila doba, během níž dochází ke stlačení cév v pupečníku po porodu tělíčka plodu.

„A také v případě masivnějšího poporodního krvácení je podání farmak nezbytné, aby se děloha mohla zatáhnout, a tím se minimalizovala krevní ztráta při porodu. V této situaci se ale dnes již místo oxytocinu může použít jeho analog duratocin, který je efektivnější. Nebo léky z jiné lékové skupiny - například methylergometrin. Toto takzvané aktivní vedení třetí doby porodní, tedy aplikace uterotonik po porodu placenty, je nepodkročitelným minimem i podle standardů WHO,“ upozorňuje MUDr. Karel Huml.

Kde začíná a končí přirozený porod?

Čeho se vlastně rodičky v souvislosti s oxytocinem u porodu obávají nejvíce? „Asi hlavně toho, že takovýto porod může rodička vnímat v uvozovkách jako nepřirozený. Ale oxytocin je přirozený hormon, který se vyskytuje v našem těle. Samozřejmě, pokud jej maminka odmítá a nevede to k ohrožení jí samotné nebo miminka, tak jej neaplikujeme. Je to opravdu velmi individuální, některé rodičky neřeší podání oxytocinu vůbec, jiné mají představu, že chtějí přirozený porod, a odmítají cokoli. Mimo jiné třeba i antibiotika, pokud mají pozitivní screeningový test na přítomnost streptokoka. Když se ale v tomto případě antibiotikum nepodá, hrozí u miminka celková sepse. Maminka argumentuje tím, že nechce miminko ohrozit chemií. Tak ho tedy raději ohrozíme sepsí? Tomuto postoji nerozumím,“ konstatuje MUDr. Karel Huml.

Podle jeho odhadu se oxytocin podává až u 50 procent porodů (z různých důvodů a v různých fázích porodu). Rozhodně se nepodává automaticky, a už vůbec ne proto, aby se porod urychlil a „porodník si mohl jít konečně odpočinout“. Podání je navíc bezpečné. „Žádná zásadní vážnější zdravotní rizika po podání oxytocinu nehrozí. V současném zdravotnictví prochází každý lék přísným zkoumáním a nepoužívá se nic, co by bylo pro maminku nebo plod potenciálně nebezpečné,“ uzavírá MUDr. Karel Huml. O podání oxytocinu by vás ale měl zdravotnický personál předem informovat a je vaše právo ho odmítnout.

Na druhou stranu, troufnete si ho odmítnout v okamžiku, kdy vám lékař oznámí, že vám ho musí podat, protože to vyžaduje stav vašeho miminka?
 

Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Mateřství, Tipy a rady porod, šumperk, Premium, PRÁV, Právo, MUDr., WHO, Maminka, Oxytocin, Činnost, Zkoumání, Sepse, Rodička, Karel Huml, Hormon