Maminka.czČasopis Maminka

Oxytocin u porodu: Vážně ho potřebujete?

Aneta Petroušková 1.  9.  2022
Vaše tělo tenhle hormon běžně produkuje, a to i během porodu, kdy stimuluje děložní činnost. Zhruba každá třetí nebo čtvrtá rodička ho ale dostane i v syntetické podobě. Měla byste to řešit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě se oxytocin nepodává šmahem. Podle MUDr. Karla Humla, vedoucího lékaře porodnického oddělení Nemocnice Šumperk, to bývá v těchto případech:

„Může se stát, že předčasně odteče plodová voda v době termínu porodu, ale ani po určitém časovém úseku, většinou po 24 hodinách, se nerozeběhne děložní činnost. Oxytocin ji pomůže nastartovat. Případně je objektivní děložní činnost, ale porodnický nález nepostupuje tak, jak má. Děložní kontrakce jsou krátké či nedostatečné – jinými slovy neefektivní, a v takovém případě je tedy třeba děložní činnost posílit. Někdy také děložní činnost ustane, často ani nevíme proč, takže ji musíme opět nastartovat. A protože jiný přípravek, který by nám s tím pomohl, k dispozici nemáme, podáváme oxytocin.“

U porodu je namístě trpělivost, ale i ta má své meze. Jsou maminky, kterým nevadí rodit celou noc, dokonce si to užívají a jsou na sebe pyšné. A pak jsou ženy, které prostě nechtějí mít několik hodin kontrakce a porod jim přijde neúměrně dlouhý, bolestivý a vyčerpávající. Toto vše může vést třeba až k císařskému řezu. „Nejdůležitější je si s maminkou promluvit, zjistit, jaké má preference, čeho se obává, jaká má očekávání. Snažíme se o individuální přístup, vše vysvětlujeme, protože víme, že takovýto rozhovor je pro maminku důležitý a často funguje lépe než veškerá analgetizace,“ konstatuje MUDr. Karel Huml.

Kdy je opravdu nutný?

Jsou ale situace, v nichž je podání oxytocinu nezbytné. Například v závěru druhé doby porodní, kdy mamince opravdu dojdou síly, nebo přestává „zvládat“ miminko.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Kde začíná a končí přirozený porod?

Můžete oxytocin odmítnout?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, šumperk, Karel Huml, WHO, Oxytocin, Maminka, Stlačení, Zkoumání, MUDr., Činnost, Sepse, Hormon, Rodička, Vaz