Pády dětí nejsou neobvyklé. Co dělat, když se to stane?

Stačí jen sekunda nepozornosti a vaše miminko může spadnout z přebalovacího pultu, stolu nebo dokonce vypadnout z kočárku. Je to hrozné, ale stává se to. Upřímně řečeno, existuje jen malé procento maminek, kterým se to nestalo. Tak se neobviňujte, nepanikařte a snažte se zasáhnout.
Pády dětí nejsou neobvyklé. Co dělat, když se to stane?
Jen málokterá maminka to přizná, protože si připadá jako, že něco zkazila, ale pády miminek jsou poměrně častým problémem v prvních měsících nového života. Stačí, aby se miminko poprvé otočilo, zatímco vy se natahujete pro plenku a na neštěstí je zaděláno. Poměrně časté pády pak přicházejí, když miminka začnou „pást koníčky“ nebo se posazovat. Potvrzují to i různé diskuze, kde si maminky navzájem svěřují i ty špatné zkušenosti.
 
„Došla mi plenka v zásobníku. Jindříškovi bylo teprve málo, dosud se ani nepohnul. Nechala jsem ho tedy na křesle a šla si pro plenky do skříňky, která byla tak pět metrů od něj. A v ten moment mi Jindříšek spadl na zem, už nikdy bych to nechtěla zažít,“ svěřuje se čtenářka Betynky v diskuzi pod nickem Carlos8. A není v tom sama. Pády dětí jsou samozřejmě nebezpečné, měly bychom jim předcházet maximální pozorností, ale prostě občas se stávají.

Stalo se a co teď?!
„U nejmenších kojenců jsou hlavním problémem pády z výšky,“ upozorňuje MUDr. Alena Bohdanecká. „Obzvlášť v době, kdy začne být dítě pohyblivé a rodiče si ne vždycky uvědomí, že prakticky nehybný uzlíček se přes noc změnil v objevitele, kterého neuhlídá ani chobotnice. Jestliže dítě spadne z výšky na tvrdou zem, udeří se a poleká. Pokud je po dopadu při vědomí, začne okamžitě plakat a pohybuje se, se vší pravděpodobností se nic nestalo.
 
Pokud ovšem dojde po pádu u dítěte ke změně chování, dítě je apatické, nebo naopak nadmíru plačtivé, zaujímá určité úlevové polohy, zavírají se mu oči, je nadmíru spavé, eventuálně zvrací nebo dostane svalové křeče, je nutné okamžitě zavolat lékařskou pohotovostní službu,“ zdůrazňuje MUDr. Ryšavá.
 
Už naše babičky věděly, že pokud miminko spadne z menší výšky, než kolik samo měří, většinou se nic zlého neděje. Je pravda, že se dítě rozpláče a těžko je dokážeme uklidnit; po chvíli se ale pláčem a leknutím unaví a usne. Pokud se tak stane, klidně je uložte, ale nepřetržitě dítě sledujte, jak dýchá, jestli spí klidně a podobně.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Mám volat záchranku?
Jestli se vám něco podbného stalo, asi jste se pořádně vyděsila a chcete volat záchranku- Pokud miminko nedává najevo žádný příznaků otřesu mozku, malátnosti či zvracení a zkrátka a dobře jen pláče, protože cítí bolest a strach, uložte ho do postýlky a pečlivě sledujte změny v chování. I kdybyste totiž volala pohotovost v momeňte, kdy je miminko jen nervózní a uplakané, lékař vám nemůže hned pomoci.
 
„Pokud vás ale trápí nejistota, pokuste se zavolat dětskému lékaři, ke kterému s miminkem chodíte, a snažte se mu pokud možno věcně a s klidem celou situaci popsat, „ dodává zároveň ujišťuje MUDr.Bohdanecká a dále ujišťuje, že Modřiny, škrábance a boule prostě k dětství patří. „Nevyhnuli jsme se jim my, zblízka se s nimi seznámí naše děti a cestou k dospělosti budou provázet i naše vnoučata. To nejhorší, co můžete při každé kapce dětské krve dělat, je propadat panice a volat sanitku. Pamatujte, že chladná hlava a střízlivé uvažování může pomoci vašemu dítěti daleko více,“ dodává zkušená pediatrička.

První pomoc aneb co dělat po pádu
Pokud miminko nekrvácí, nezvrací a nemá jiné bolestivé příznaky, dodržujte následný postup:
 
Miminko pohlaďte a obejmětě.
 
Snažte se udržet si nadhled a úsměv i když je ve vás malá dušička.
 
Dejte dítěte studený obklad.
 
Otřete mu slzičky.
 
Hodně na děťátko mluvte a konejšete ho.
 
Zpívejte mu.
 
Pozorujte ho a při změně stavu hned zamiřte do nemocnice.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články