[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Hlavním důvodem pálení žáhy v těhotenství jsou hormonální změny, které způsobují snížení napětí stěn trávicího traktu. To má za následek sníženou funkci uzávěru mezi žaludkem a jícnem a pomalejší vyprazdňování žaludku. Dalším důvodem, proč vás v těhotenství trápí nepříjemné pálení, je zvětšující se děloha, která tlačí na ostatní orgány, tedy i na žaludek, a ten se s postupujícím těhotenstvím posunuje stále výš.
Jídlo si rozdělte do menších porcí. Vyhněte se potravinám a nápojům, které způsobují pálení žáhy. Patří sem citrusové plody, rajčata, papriky, stoprocentní džusy, sladká a kynutá jídla, kořeněné a mastné pokrmy, káva, čokoláda nebo sycené nápoje.
Po jídle si nelehejte, s odpočinkem vleže vyčkejte aspoň dvě hodiny. Při spaní si podkládejte hlavu a lehejte si na levou stranu. Pokud potřebujete zvedat něco ze země, neohýbejte se v pase, ale v kolenou. Na pálení žáhy má vliv i tělesná hmotnost. Udržujte ji v rozumných mezích.
Kolem účinnosti mléka na pálení žáhy se toho napovídalo. Lidem, kteří trpí pálením žáhy, se často doporučuje sklenice mléka před spaním. Mléko vám sice na nějakou chvíli může ulevit od nepříjemného pálení tím, že neutralizuje žaludeční kyseliny, ale vápník obsažený v mléce nakonec donutí žaludek vyprodukovat ještě více kyseliny. Sklenice mléka vám tak naopak nepříjemné pocity ještě znásobí.
Účinky jablečného octa jsou známé při mnoha potížích. Je to kouzelný elixír, stojí pár korun a funguje přímo zázračně. Pomáhá při urychlení trávení. Produkce kyseliny se zvyšuje tak dlouho, dokud žaludek zpracovává jídlo. Jakmile opustí žaludek a vstoupí do střeva, produkce kyseliny klesne a tím ustoupí i pálení žáhy.
Nejjednodušší věcí, kterou s sebou můžete mít kdykoli, je žvýkačka. Když začnete pociťovat pálení, žvýkejte. Žvýkání zvyšuje v ústech produkci slin a díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů jsou sliny alkalické. Tyto ionty reagují s kyselinou v žaludku a to vede k její neutralizaci. Žvýkejte, protože žádná kyselina rovná se žádné pálení.
Pomáhal vám při počátečních ranních nevolnostech i při nechutenství. Má vynikající antibakteriální i protizánětlivé účinky. Kromě toho, že vám uleví s pálením žáhy, dokáže také zmírnit bolesti, které s tímto stavem souvisejí. Zázvor můžete přidávat do každodenních jídel nebo si připravit zázvorový čaj a pít ho dvakrát až třikrát denně mezi jídly.
Přínos kurkumy pro zdraví je obrovský. Urychluje proces trávení a zároveň pomáhá obnovovat sliznici jícnu, která se může poškodit právě při častém pálení žáhy. Kurkumu nakupujte ve specializovaných prodejnách na koření, máte pak větší jistotu, že je čerstvá a nejsou v ní další přísady, které tam nepatří. Můžete ji přidávat do běžných pokrmů nebo si ráno připravit bílý jogurt se lžičkou kurkumy, medem a hrstí ořechů.
Základem je upravit své stravovací návyky – a kdy jindy začít, než hned ráno. Místo nadýchaných koblih nebo vajíček se slaninou volte lehčí pokrmy. Ideálním způsobem, jak nastartovat den, je posnídat ovesné vločky, které jsou velmi bohaté na vlákninu. Přidejte ovoce, semínka a máte výživnou a vyváženou snídani.
Kromě toho, že je to zázračný pomocník na kdeco, bude vás zřejmě provázet i v těhotenství. Jedlá soda při pálení žáhy, to je známá rada našich babiček a zaručeně uleví. Stačí rozmíchat ve vodě trochu prášku, vypít a hned se vám uleví. Neměla byste se k ní však uchylovat jako k jediné pomoci. Soda nepůsobí v žaludku, dostává se do krevního oběhu a způsobuje změnu pH.
TIP NA VIDEO: Co ještě nevíte o těhotenství a porodech?