Maminka.czKojenec

Pálí je oheň ve tváři?

Markéta Kotlánová 14.  7.  2011
Pálí je oheň ve tváři?
U čerstvých miminek se můžeme setkat s mnoha druhy vrozených cévních anomálií, nejde ale o onemocnění. Většinou je to spíše kosmetický problém. Léčba a samozřejmě i výsledný efekt pak záleží na jeho typu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná sledujete, co to má vaše zlatíčko na obličeji. Nevíte, zda je tento jev běžný, nebo byste měla běžet k lékaři. Za konzultaci nic nedáte, tak se svého pediatra klidně zeptejte, nejspíš se ale dozvíte, že se teď nic dělat nedá.

Pavoučkové névy

S touto anomálií se rodí mnoho dětí. Jde o větvení drobných cév. Vzhled je stejný jako v případě tzv. metliček. Při zatlačení kůže zbělá a névy nejsou vidět. Nejčastěji se objevují na obličeji, očních víčkách a rtech, nosánku, čelíčku nebo zátylku hlavičky. Névy se postupně vytratí a není potřeba žádná léčba. Může se však stát, že nezmizí – v takovém případě lze využít např. laser.

„Oheň“ (naevus flammeus)

Takto se označuje místo, kde jsou zmnoženy kapiláry v kůži. „Oheň“ tvoří různě velkou červenou až nafialovělou plochu nepravidelného tvaru. Nejčastěji se objevuje na obličeji. Při zatlačení kůže nebělá. Tato cévní porucha bohužel sama nezmizí.

S děťátkem v průběhu života roste. Pro odstranění se využívá laser. Pokud by se toto znaménko nechalo, postupem času začíná tmavnout, je náchylné k poranění a následnému krvácení.

Mongolské skvrny

Tmavě modré nebo šedavé zbarvení kůže převážně v křížové či bederní oblasti. Vznikají nejčastěji u ras tmavé pleti (u Asiatů, černochů). Během přibližně čtyř let postupně mizí. Dětský lékař je musí rozlišit od modřin, které by mohly signalizovat týrání dítěte.

Hemangiomy

Jsou vrozené nezhoubné nádory cév. Maminka se tedy rozhodně nemusí bát, že by bylo její děťátko nějakým způsobem ohroženo na životě. Ihned po porodu nemusí být viditelné a objeví se až za pár následujících dnů či týdnů. Častější jsou u dívek a zvýšený výskyt je také pozorován u novorozenců s nízkou porodní hmotností (pod 1500 g). Většinou je to pouze kosmetická vada.

Rozlišuje se několik druhů hemangiomů:

1. Superficiální – objevují se nejčastěji v kůži, kde vytvoří červenou skvrnu. Někdy se označují jako „jahodové znaménko“. Vyskytují se většinou jako samostatná znaménka, ale někdy jsou i mnohočetné. Zpočátku je to plochá skvrna, později se mění v červený až fialový laločnatý hrbol. Mohou vymizet spontánně bez následků. Pro odstranění se využívá laser, kryoterapie (léčba chladem), chirurgická léčba či různé preparáty se steroidy (injekčně či orálně).

2. Hluboké – utlačují okolní tkáň. Vyskytují se v kůži, v podkoží, ale i na vnitřních orgánech. Vypadají často jako nafialovělý uzel. V místech, kde mohou nebezpečně utlačovat okolní tkáň, je nutné jejich odstranění. Menší mohou časem spontánně vymizet. Léčba je stejná jako v případě superficiálních.

3. Smíšené –jsou kombinací obou výše uvedených hemangiomů. Na kůži tvoří laločnatý zarudlý či zfialovělý hrbol, který zasahuje do hloubky.

Většina hemangiomů je pouze kosmetickou vadou. Některé ale mohou svým útlakem omezit funkci orgánů, nebo mohou dokonce nebezpečně krvácet. Pokud nezmizí samy od sebe, je lepší zahájit včasnou léčbu, na kterou si dítko za chvíli ani nevzpomene, než aby za pár let muselo snášet například pošklebky svých spolužáků.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Tvar, Okolní tkáň, Oheň, Tvář, Znaménko, Zvýšený výskyt, Chirurgická léčba, Následné krvácení, Jahodové znaménko, Hemangiom, Steroidy, Zdraví na Heureka.cz