Maminka.czPředškolák

Panenky, medvídci a cínoví vojáčci: Přijďte na veletrh starožitných hraček

Recepty.cz 21.  11.  2011
Panenky, medvídci a cínoví vojáčci: Přijďte na veletrh starožitných hraček
Ukázky starožitných hraček jako panenek, medvídků, plechových hraček či deskových her a divadélek z období 17. – 20. století budou již zanedlouho k vidění na podzimním veletrhu starožitností ANTIQUE, který se uskuteční ve dnech 24. – 27. listopadu v pražské Novoměstské radnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tradiční veletrh, který se koná již po osmadvacáté, však představí v předvánočním čase kromě hraček také vybrané šperky, obrazy, sklo, porcelán, nábytek a další užité umění, jež mohou být inspirací pro nákup vánočních dárků. ANTIQUE je totiž zároveň prodejní výstavou s nabídkou umění a artefaktů za přijatelné ceny.

Panenky: Tváře panenek se nejčastěji vyráběly z materiálů jako dřevo, vosk, papírmašé, biskvit, celuloid nebo látka. Některé mají malované obličeje, u novějších se už objevují i pohyblivé oči a pohyblivá víčka s řasami. Centrem výroby panenek bylo především Německo, které dlouhou dobu drželo své prvenství co do kvality a množství vyráběných kusů. Po něm Francie s pozoruhodnou tradicí řemeslné výroby - zrodily se zde panenky Bébé s dětským vzhledem a Pařížanky s tváří dospělé ženy.

Kromě panenek zasahují do zorného pole sběratelů starožitností také medvídci či hračky plechovénebo samočinné se zabudovanými strojky a mechanické figuríny pocházející už z konce 19. století, které napodobují pohyby lidí a zvířat. Z kategorie plechových hraček zaznamenáváme značnou oblibu zejména u mužské populace mezi autíčky, vláčky, loděmi, letadly či vojenskými stroji. Tyto hračky jsou často vybaveny skutečnými mechanismy, jako například parním pohonem, a dokonale zachycují technický pokrok.

Další zajímavou kategorii tvoří cínoví vojáčci, z nichž nejvzácnější kusy bychom našli v období 18. století. Vojáčci bývají nejčastěji vyrobeni ze směsi cínu a olova nebo z čistého olova.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Panenky, Hra, Med, Předvánoční čas, Veletrh, Hráč, Bebe, Tradiční veletrh, Star, Čin, Pán, Panenky na Heureka.cz