Maminka.czBatole

Papiňák výrazně ušetří váš čas. Zkuste recept:Kuře na paprikách

Martina Machová 21.  5.  2012
Papiňák výrazně ušetří váš čas. Zkuste recept:Kuře na paprikách
Jako dítěti se mi vryl do paměti coby syčící monstrum, od kterého se maminka v kuchyni nehnula. Současné papiňáky jsou však bezpečné, z moderních materiálů a s mnoha bezpečnostními prvky. Vaření v tlakovém hrnci šetří čas i náklady na energii. Např. hovězí guláš v něm uvaříte za 20 minut, kuřecí polévku za 10 minut.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šarmantně nosatý francouzský matematik a fyzik Denis Papin (1647-1712) byl velmi plodným vynálezcem, jedním z jeho„potomků“ je i dnešní tlakový hrnec, hezky česky „papiňák“. Papniňák nenašel v době svého objevení mnoho příznivců a na své první hodiny slávy musel počkat až do druhé světové války. Tehdy začaly hospodyňky oceňovat skutečnost, že je papiňák vzhledem k mnohem kratší době vaření potravin schopen ušetřit topivo.

Vaření pod tlakem šetří čas a peníze

Příznivci „vaření pod tlakem“ u svého oblíbence poukazují na několik nepřehlédnutelných kladů. Mnoho jídel, obzvláště masitých, a to včetně vývarů, je z papiňáku chuťově výraznějších. Doba vaření se obvykle mnohonásobně zkrátí. Např. hovězí guláš je hotov za 20 – 30 minut, maso se rozpadá, je dokonale měkké. Vývar ze zeleniny a kuřete je připraven k servírování zhruba za 10 minut, rýže za 5, luštěniny dle druhu do 15 minut. A co šetří čas, šetří samozřejmě i výdaje za energie.

Moderní papiňáky jsou praktické a bezpečné

Vaření v papiňáku probíhá za vyššího tlaku, než je tlak atmosférický, bod varu je tedy vyšší, a to od 120 °C do 130 °C. Doba vaření se tedy zkracuje. Moderní tlakové hrnce disponují kromě pojistného ventilu (to syčivé, točivé) ještě několika dalšími bezpečnostními prvky. Kupříkladu tzv. tavnou pojistkou, malým snadno roztavitelným kotoučkem těsnícím menší otvor ve víku. Při extrémně vysoké teplotě se kotouček roztaví a pára z hrnce může volně unikat. Pokud se budete při vaření držet pokynů výrobce, zvláště při otvírání hrnce, je takřka nemožné, aby došlo k jakékoliv újmě.

ČTĚTE TAKÉ: Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!

Moderní tlakové hrnce bývají vyrobeny z tlustostěnného kvalitního nerezu, pokrmy se v nich takřka nepřipalují, nádoba se dobře myje. Zajímavé jsou i sady s 2 hrnci (menším a větším) a jednou tlakovou poklicí, neb sety, kdy se k hrnci kromě poklice prodává i klasická poklice a hrnec lze využívat i jako běžné nádobí.

NÁŠ TIP: Výborné kuře na paprikách (chutná dětem!)

6 kuřecích stehenních řízků, 3 sladké červené papriky, 1 velká cibule, zakysaná smetana, sladká smetana, sladká paprika, hladká mouka, olej, sůl, hnědý cukr

Osolené a paprikou hojně poprášené řízky osmahneme (klidně rovnou v papiňáku) 1 minutu po obou stranách a vyndáme. Do zbytku oleje vsypeme nakrájenou cibulku a pokrájené papriky, vše orestujeme, řádně posolíme, přidáme lžičku cukru. Na orestovanou zeleninu položíme plátky masa a podlijeme vodou (vývarem). Papiňák uzavřeme a po dosažení bodu varu vaříme 5–7 minut. Po té vyjmeme maso a zeleninu se šťávou rozmixujeme (část můžeme slít a zkonzumovat), v případě nutnosti zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody a krátce provaříme do zhoustnutí. Přidáme malý kelímek zakysané smetany a dle chuti smetanu sladkou. Vše dokořeníme, obvykle postačí sůl, popř. trochu papriky a cukru. Podáváme s těstovinami, rýží nebo knedlíkem.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Recept, Čas, Řeč, Paprika, Domácí chléb, Poklice, Výraz, Vaš, Hnědý cukr, PAP, Papiňák, Sladká paprika, Kuře