Maminka.czHračky pro děti

Papírové oblékací panenky. Retro hračka, která snižuje stres a zlepšuje jemnou motoriku

Veronika Zenklová 10.  5.  2021
Vzpomínáte si na ně? Postavičky s tělíčkem z papíru, na které se pomocí drobných přehybů oblékají nejrůznější druhy oblečků. Papírové oblékací panenky se znovu vracejí do módy. A nejen to. Kromě toho, že děti zabaví, pomohou zlepšit koncentraci, procvičit jemnou motoriku a nás dospělé zbaví stresu. Nevěříte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První vystřihovací panenky se začaly objevovat ve Velké Británii a Německu již v 18. století. Byly cenově dostupnější než ty s porcelánovou hlavičkou a dětem dopřávaly větší svobodu. Šaty si totiž mohly dokreslovat samy podle potřeby. Koncem 19. století se jedním z nejvýznamnějších výrobců těchto panenek stal Raphael Tuck z Velké Británie. Podobné oblékací panenky se v té době používaly také pro aranžérské účely ve výlohách prodejen s oděvy a v krejčovstvích. Nebyly tedy jen hračkou určenou dětem.

Návrat do dětství

„Milovala jsem je. Jako malá holka jsem s nimi trávila dlouhé hodiny,“ vzpomíná Jindra Horská, která se před rokem rozhodla založit vlastní značku inspirovanou svojí nejoblíbenější hračkou.

„Živím se jako dramaturg a scenárista, ale v době prvního lockdownu jsem cítila, že potřebuji změnu. Zpětně mě k ní inspiroval moment, kdy jsem hlídala jednu malou holčičku a neměla jsem pro ni doma žádnou hračku,“ vysvětluje, jak se zrodila značka Josefina Art.

Klepněte pro větší obrázek

Nápad je tu

Jindra narychlo nakreslila pár panenek, několik druhů oblečků, vystříhala je a půjčila malé Josefince. Ačkoliv holčičce byly pouhé dva roky, vydržela si s nimi hrát skoro půl hodiny.

„Když jsem to pak říkala její mamince, byla nadšená. Panenky jsem jim dala s sebou domů a malá Josi si s nimi prý od té doby hrála každé ráno. Nejdřív oblékla panenku a pak šla obléknout sebe,“ popisuje.

Terapie

V ten moment se Jindra rozhodla, že dá papírovým panenkám nový rozměr. „Vždycky mě bavilo kreslit si vlastní oblečení. Chvíli jsem dokonce uvažovala o tom, že bych studovala módní design. A také mě rozčilovalo, jak panenky vypadají a že k nim nejsou kluci,“ doplňuje. 

K panence Josefině přibyl panáček Albert a obě figurky se oblékají do nejrůznějších rolí. Od princezen po zpěvačky, kuchařky, policisty, hasiče, popeláře až po pohádkové a filmové postavy.

Soustřeď se a hraj si!

Podle speciální pedagožky Aleny Skálové mohou papírové panenky dětem významně pomáhat s jemnou motorikou a koncentrací. „Je to další možnost, jak dětem harmonizovat hemisféry. Nejen vystřihávání, ale také jemné ohýbání papíru je velmi prospěšné pro jejich rozvoj. Zahoďte iPady a mobily a oblékejte!“ To vzkazuje nejen dětem, ale i jejich rodičům. Na nás dospělé mohou totiž aktivity s oblékacími panenkami působit stejně blahodárně jako třeba antistresové omalovánky. 

Zdroje fotografií: Instagram

Maminka koupila dceři oplácanou panenku Barbie. Reakce holčičky vás překvapí
Témata: Instagram, Hry pro děti, Hračky pro děti, Retro, Móda, Za zábavou, Panenky, Josefína, scénárista, Británie, hračka, IPad, Jemná motorika, Hráč, Panenka, Motorika, Německo, Stres, Obleček, Koncentrace, Jindra, Pán, Doll, Josi, Papír, Hračky na Heureka.cz