Maminka.czŠkolák

Pár dní ve školce a už je zase nemocné? Poradíme vám, jak podpořit imunitu

Tereza Víchová 19.  10.  2019
Rýma, kašel, teplota. To jsou věrní společníci vašeho dítěte od podzimu do jara. A nejlepší postup k podpoře obranyschopnosti dítěte? Možná budete překvapená...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podzim je v plném proudu a vy běžíte do lékárny zjistit, co na imunitu právě frčí. Loni jste zkusili preparáty z hlívy, letos někdo do nebes vynášel kolostrum, jistíte to raději vitaminy ve formě bonbonků. Než se rozhodnete pro to vaše letošní NEJ, zkuste obyčejné věci. Když se totiž vaše tříleté dítě umí správně vysmrkat, vydá to za všechny preparáty.

Nemocné dítě? Imunita se učí

„První rok ve školce bylo peklo,“ vzpomíná Lenka. „Starší syn nosil domů každý druhý týden kašel a rýmu, obvykle měl pár dní teploty a stačil nakazit miminko, které to odneslo opakovaným zánětem průdušek. Dostala jsem se do fáze, kdy jsme kohokoli kašlajícího obcházeli obloukem a návštěvy kontrolovali u dveří, jestli nejsou nemocné. Kolečko nemocí trvalo asi tři měsíce, už jsem hledala odborníky na imunitu. A pak jako když utne, dnes mají kluci občas rýmu nebo běžnou virózu.“

Na horečku s chladnou hlavou
Dítě je na světě

Na horečku s chladnou hlavou


I když jako matka dobře víte, že trávit doma čas s nemocnými dětmi znamená velkou zkoušku nervů a trpělivosti, zkuste se na to podívat jinak: imunita sbírá zkušenosti. „Běžná nemocnost není nic nebezpečného nebo špatného,“ říká dětský alergolog a imunolog Jaromír Paukert.

„Děti procházejí fází, kdy se s řadou patogenů setkávají poprvé a tento kontakt je komplikovanější a nastartování imunitní odpovědi trochu déle trvá. Tělo si ale vše pamatuje a další infekce ve starším věku už proběhne v podstatně kratší době a méně komplikovaně, nemocnost později klesá.“

Kolik nemocí je „norma“?

Utěšovat se tím, že si všemi těmi nudlemi a chrchláním musí malé tělíčko projít, vám ale pochopitelně vydrží jen chvíli. Cestou do lékárny pro další sirup na odkašlání a kapky do nosu už řešíte, jestli není něco v nepořádku, když je vaše zlatíčko od září víc doma než ve školce a rezignovaně vybíráte v hračkárně pexeso, které ještě doma nemáte.

Kolik infekcí je „normálních“ a vystačíte si spíš s trpělivostí než vytáčením čísla na imunologii? „Ve věku kolem tří let a především s nástupem do kolektivu je za normu považováno i osm nekomplikovaných infekcí horních dýchacích cest ročně,“ vysvětluje Jaromír Paukert.

Imunoglukan, laktobacily, B-komplex: Jak posílit dětskou imunitu? 7 rad, které by mohly zabrat


„Měly by za pár dní ustoupit u podpůrné symptomatické léčby, tedy odsáváním rýmy nebo smrkáním, podáním kapek proti kašli, lékem na teplotu.“ Typická kombinace rýma–kašel–teplota by vás tedy ani opakovaně neměla vyvést z míry. A když už jsou při prokázané bakteriální infekci potřeba antibiotika a spolehlivě zaberou během klasické kůry na pět až sedm dní, stále se s vaším dítětem žádné drama neodehrává. „Zbystřit je však třeba u infekcí dolních cest dýchacích, zápalů plic nebo recidivujících zánětů středouší,“ dodává odborník.

Zaměřte se na to, co moc nestojí

V době vyšší nemocnosti svých dětí jsem se jako netrpělivá matka, která na každý neduh hledá lék, stala odborníkem na všechny možné „zázračné“ preparáty. Zodpovědně jsem hledala nejvyšší obsah aloe v různých přípravcích, podávala vitaminy, sirupy s obsahem všemožných pomocných látek slibující okamžité účinky.

Naše „kolečko“ i tak trvalo s krátkými přestávkami půl roku a vrcholilo stažením staršího syna ze školky, po němž stejně následovala vánoční angína jako hrom, kterou nakazil i tatínka. Než začnete řešit, čím můžete svému dítěti pomoct, aby pořád neleželo v posteli s horečkou, zaměřte se na „obyčejné věci“, které občas opomíjíme.

Jak se vyhnout dětským virózám
Dítě je na světě

Jak se vyhnout dětským virózám

1. Naučte je smrkat a nepřehánějte to s kapkami

„Moje dcera nesmrkala ještě v první třídě,“ říká Romana. „Až jsem se styděla, ale pořád se kapesníku bránila a doma jsme nudle odsávali jako u miminka.“ Takhle daleko to nenechte zajít. Jako si dítě před nástupem do školky umí umýt ruce a nepotřebuje plenku, mělo by se kamarádit i s kapesníkem.

„Opatrně by rodiče měli používat i volně prodejné nosní kapky,“ varuje Jaromír Paukert. „Jejich dlouhodobým používáním se stahují cévy, sliznice se nedokrvuje a dojde k jejímu odumření. Pak se hojí mnohem hůř a déle a dochází k výrazným otokům.“ Kapky proto používejte jen v nutných případech a jen pár dní.

2. Vyplachujte nosík

Vincentka nebo mořská voda si už v domácích lékárničkách našly své místo a k očištění nosní sliznice jsou skvělými pomocníky. Výrazný efekt má ale i použití speciální konvičky pro výplach nosu a neděste se, že dítě nebude spolupracovat, existují i lahvičky pro mladší ročníky.

Na smrkání musíte jít chytře!

„Především v době většího náporu nemocí se vyplatí používat je denně i jako prevenci,“ doporučuje Jaromír Paukert. „Z výplachu nosu solným roztokem se dá udělat rituál podobně jako z čištění zubů a rodiče bývají až u vytržení, jaký efekt to přinese.“

3. Nezanedbejte rekonvalescenci

Lehko se to říká, ale kdo nemá hlídací babičku a komu zaměstnavatel nehodlá akceptovat stálé volno kvůli ošetřování člena rodiny, ví o tom své. Pokud ovšem máte podmínky pro to, aby se vaše dítě zotavilo po nemoci doma, určitě mu to dopřejte. „Důsledná rekonvalescence je základ,“ říká Jaromír Paukert.

Mají vaše děti dostatek vitamínů?

„Některé typy virů umí výrazně poškodit epitel dýchacích cest, ten se pak hojí celé týdny a po tuto dobu pak sliznice neplní dobře svou obrannou funkci bariéry proti průniku cizích organismů. Začarovaný kruh infekcí pak na sebe nenechá dlouho čekat.“ Nevracejte tedy dítě hned po nemoci do školky, i když se těší na kamarády.

Raději mu věnujte pár dní klidnějších činností a po těžších infekcích typu zápal plic pak počítejte i s několika týdny, po které by se mělo dítě zotavovat.

4. Doplňte „déčko“

Ze záplavy multivitaminů, které lékárny nabízejí, se zaměřte na vitamin D. Ten se běžně vytváří v kůži díky slunečnímu záření. Toho je přes zimu pochopitelně minimum, a když přidáme fakt, že spousta dětí má denně zájmový kroužek, na který ho převezete autem, a běhání venku je tak třeba jen záležitostí víkendů, jste jasnými kandidáty na pomoc „déčka“.

„Městský styl života a přehnaná ochrana krémy i během letních měsíců má za následek, že se v kůži přirozenou cestou nevytvoří dostatek tohoto vitaminu, který je ale potřebný i pro správné fungování obranyschopnosti,“ dodává lékař. „Pediatr může dítěti předepsat Vigantol, v lékárnách je ale k dostání i vitamin D formou oblíbených bonbonů a při dodržení doporučených denních dávek se není třeba bát předávkování.“

Jezte alespoň jedno jablko denně. Chráníte tak srdce i střeva a posilujete plíce

5. Dbejte na pestrou stravu

Tolikrát zmiňované téma, které má své místo i v otázce imunity dětí. Ruku na srdce: Má vaše dítě pět porcí čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny denně? Jí mléčné výrobky, luštěniny a celozrnné pečivo?

To vše obsahuje cenné vitaminy, které pak nemusíte složitě doplňovat koupenými přípravky. Imunitu podporují třeba kysané mléčné výrobky jako acidofilní mléka nebo kefíry, nechte děti občas mlsat i oříšky a semínka jako zdroj omega-3 mastných kyselin.

Už je zase nemocné! Jak posílit dětem imunitu

6. Protáhněte je venku a nechte je vyspat

Jak jednoduché a prosté, přitom často opomíjené způsoby, jak posílit tělo proti náporu nemocí. Pobyt a zejména pohyb na čerstvém vzduchu způsobuje prokrvení dýchacích cest, sliznic očí a uší, a tím zvyšuje jejich odolnost. A bez spánku se proti infekcím taky nehnete z místa.

Dokud tedy dítě ochotně spí po obědě, dopřejte mu spánek i za cenu toho, že nebude chodit na nějaký oblíbený kroužek. K domácím opatřením náleží i dostatečné větrání a nepřetápění. „Apeluji i na nekouření před dětmi především doma,“ varuje Jaromír Paukert. „Kouření se sliznicemi dýchacích cest doslova ‚zamete‘, infekce dětí z kuřáckých rodin jsou častější a vyžadují razantní léčbu.“

Pomoc, šestá nemoc!: Tak trochu jiná viróza…

Pomocníci z lékárny

Možností je spousta, volně prodejné preparáty patří mezi potravinové doplňky a co funguje jednomu, nemusí se osvědčit jinde. Nezbývá tedy nic jiného, než vyzkoušet a trpělivě čekat. Jaké máte možnosti?

  • Vitamin C: 100 mg vitaminu C denně můžete v zimních měsících poskytnout dětem jako prevenci, v době počátku nemoci je možné dávku zvýšit. Je rozpustný ve vodě a co tělo nespotřebuje, bez problému vyloučí.
  • Glukany: Výtažky z hub, které pomáhají s prevencí před onemocněním, mezi maminkami jsou poslední dobou velmi oblíbené.
  • Aloe: Už tisíce let používaný gel ze středu listů známé rostliny, populární je i pro své zkrášlovací účinky.
  • Kolostrum: Obsahuje protilátky účinné proti bakteriím, virům a plísním, nevýhodou je vysoká cena, která spoustu rodičů odradí.
  • Laktobacily: Ničí viry, plísně a kvasinky ve střevě, kde je zároveň nejvíce imunitních buněk, určitě je zařaďte při léčbě antibiotiky.
  • Bakteriální lyzáty: Preparáty určené k nespecifické podpoře obranyschopnosti, používají se při vyšší nemocnosti a raději je konzultujte s pediatrem dítěte.

Více se tomuto tématu věnuje listopadové vydání časopisu Maminka, které můžete koupit na www.ikiosek.cz/maminka.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Batole, Praktické rady, Imunita, Nemoc, Mateřská škola, pořad, Správné fungování, Čerstvé ovoce, Výrazný otok, Solný roztok, Běžná nemoc, Par, Stažení, Opakovaný zánět, Snížená imunita, Nemo, Odsávání, Vysoká cena, Imunitní odpověď, Výplach, Preparát