Maminka.czRodina a vztahy

Partner nemá rád vaše dítě z předchozího vztahu? Je to důvod k rozchodu?

Markéta Novák Matějková 20.  11.  2019
Máte nového partnera, se kterým si rozumíte, ovšem jen do chvíle, než s vámi volný čas tráví vaše dítě z předchozího vztahu? A co dělat, když si partner s vaším potomkem prostě nerozumí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O roli nevlastního rodiče se říká, že je vůbec nejtěžší. I když se můžete snažit sebevíc, někdy to prostě nefunguje. To, že děti nevítají nového partnera rodiče s otevřenou náručí, je pochopitelné a nikdo jim to nemůže vyčítat. Dospělí by se tak měli obrnit trpělivostí a ne nereálným očekáváním. Někdy totiž ani čas vzájemnou propast nespraví.

To, jaký vzájemný vztah bude mít dítě se svým nevlastním rodičem, ovlivňuje celá řada faktorů. Nevlastní rodiče dělají mnohdy jednu zásadní chybu – ze začátku příliš tlačí na pilu. Například se snaží získat přízeň dítěte kupováním dárků nebo tím, že jsou přehnaně benevolentní. Vhodná taktika není rovněž ani ta, když se snaží nevlastní rodič ihned převzít rodičovskou roli. Pokud se totiž bude nový partner brzy chovat jako vlastní rodič, pravděpodobně to neskončí moc dobře. Stejně tak by nikdy neměl nový partner pomlouvat některého z biologických rodičů nebo si snažit vynucovat respekt dítěte tím, že půjde "žalovat" na jeho chování rodičům.

Lenčin povzdech: Mě miluje, mé děti nesnáší

Partner nemá rád mé dítě

Velkým problémem je, když partner vaše dítě nepřijme. "Po rozvodu jsem se dala dohromady s kamarádem z dětství. Syn, kterému v té době bylo šest let, z něj byl nadšený. Bral ho na ryby, podnikali výlety. Problém nastal ve chvíli, kdy jsme spolu začali trávit více času a ne jen víkendy. Tehdy začal partner na synovi vidět chyby a neustále ho shazoval, nadával mu a byl na něj nesmyslně přísný. Ze začátku jsem si říkala, že to Ondrovi jen prospěje, jenže se to začalo stupňovat. Ve chvíli, kdy jsem uvažovala, že to takhle dál nejde, tak jsem zjistila, že jsem těhotná. Bohužel po porodu dcery se chování partnera vůči synovi zhoršilo. Začal upřednostňovat jen naši společnou dceru a synovi se přestal věnovat úplně. Nyní jsme ve fázi, kdy žijeme odděleně a já jsem na obě děti sama," svěřila se čtyřicetiletá Ivana.

Podle psychologů je toto jen ukázkovým příkladem toho, jak to může dopadnout, když se vztahy v rodině neřeší. Pokud má totiž partner problém přijmout dítě z předchozího vztahu, je třeba to řešit ihned. Vztah je o vzájemném respektu, komunikaci a také o vyjasnění si rolí. Je také na rodičích dítěte, kam až nechají nového partnera ve výchově zajít. Pokud rodič vidí, že partner se k dítěti nechová hezky, uráží jej, neměl by to nechat bez povšimnutí. Dítě potřebuje jistotu domovu, a když už se muselo smířit s tím, že se rodiče rozešli, nemělo by doplácet na to, že si některý z rodičů našel partnera, kterému je na obtíž.

Jak vyjít s nevlastními dětmi? Chce to vzájemný respekt

Tipy, jak řešit vzájemnou nevraživost mezi partnerem a dítětem

Mluvte spolu
Sedněte si společně ke stolu a vzájemně si vyjasněte, co jednomu na druhém vadí. Nastavte si pravidla, která se budou v rodině dodržovat.

Sebereflexe
Nevlastní rodič by měl mít sebereflexi a zamyslet se nad tím, zda jeho chování vůči dítěti nepramení z vlastní nespokojenosti a nereálných očekávání. Vyjít s vlastními dětmi bývá složité, natož s nevlastními, ale právě proto je třeba o tom mluvit.

Rozchod
Tak tohle je radikální řešení, ale je třeba ho zmínit. Pokud vaše dítě novému partnerovi evidentně vadí, neustále ho kritizuje a situace se ani po nějaké době nelepší, je rozchod na místě. Zůstávat s partnerem jen proto, abyste nebyli sami, je hloupost.

Práva nevlastního rodiče

Přestože rodičovská zodpovědnost leží primárně na biologických rodičích dítěte, rodinné právo počítá s tím, že na výchově dítěte by se měl podílet i manžel/manželka, kteří nejsou rodičem nezletilého dítěte, ale sdílí s ním společnou domácnost. Nevlastní rodič má tedy právo vychovávat nevlastního potomka jako svého vlastního, ovšem nemá právo k jeho zastupování či správě jeho majetku. Rovněž ve vztahu nevlastního rodiče a nezletilého potomka nevzniká vyživovací povinnost.

Témata: Rodina a vztahy, Rodiče, partner, Rozchod, Part, Nový partner, Vztah, Potomek, Syn, Lenčin, Děti, Ivana, Vaš