Maminka.czKojenec

Pasení hříbátek. Už je umí i vaše miminko?

Tereza Víchová 15.  9.  2016
Tuhle otázku vám lidé začnou pokládat hned po šestinedělí. Že vaše miminko ještě nepase? Nevadí, poradíme vám, jak to podpořit, i když se vašemu děťátku na bříšku vůbec nelíbí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Jen ho nech, on si na všechno přijde sám,“ zní z úst rodinných poradců, když řešíte, jak podporovat správný psychomotorický vývoj, a bezradná stojíte nad plačícím miminkem, které se „zakusuje“ do podložky. Tak jste klidná a znervózníte jen před tříměsíční kontrolou u pediatra. Anebo naopak máte v ruce stopky a myslíc na příručky se snažíte vydržet kýžených pět minut, které by vaše dvouměsíční dítě mělo strávit pasením. Jedno je jisté: tahle poloha je pro vývoj důležitá a podpořit se dá všemožně, paradoxně třeba i tehdy, když dítě leží na zádech.

Jaký máte názor na pasení koníčků a zvedání hlavičky u dětí?

Kdy se vaše miminko „rozbalí“?

„Narozené dítě je první týdny života ve schoulené poloze, ze které se do tří měsíců musí rozvinout,“ vysvětluje poradkyně psychomotorického vývoje Lucie Hladká. „Pak má celá záda rovně na podložce, těžiště mezi lopatkami, nožičky volně položené. Nos, brada, hrudní kost a stydká spona jsou v jedné ose, hlava se nevychyluje do stran, pokud miminko zrovna něco nesleduje.

A když je dítě stabilní na zádech, bude stabilní i na břiše.“ Pást hříbátka je dovednost, kterou na konci třetího měsíce kontroluje pediatr na pravidelné prohlídce, a říká se jí také první vzpřímení. „Aby se dítě později dostalo do stoje, musí se nejprve dostat na bříško, odtud do kleku a naposledy do kýženého stoje,“ dodává Lucie Hladká.

Na bříško hned po narození

Schoulený třetí drobeček v mé náruči obvykle spal nebo trávil desítky minut kojením. Kdy jej dát na bříško, není na to ještě brzy? Nakonec jsme společně přišli na to, že ideální doba je kolem koupání a příjemné masáže olejíčkem. Lehké doteky po celých zádech mu totiž evidentně dělaly náramně dobře.

Proč dávat děti na bříško hned po narození, když ještě neuzvednou hlavu? „Je to kvůli zvykání si na tuto polohu,“ uvádí hlavní důvod Lucie Hladká. „Dítě cítí třeba vůni podložky, stačí nechat ho tu jen vteřinky. Třeba při přebalování jsou pro to také vhodné chvíle. Maminka dítě pomalu otočí přes bok na bříško, nechá si pod ním třeba i ruku a opatrně jej pak vrátí na záda.

8 hříchů ve vývoji dětí. Neděláte je taky?

V žádném případě ale miminko nenecháme v této poloze bez dozoru, aby si nepřimáčklo nos a nehrozilo zadušení.“ A jak dál podpořit správný rozvoj a budoucí předpisové pasení hříbátek? Tady jsou možná překvapivé tipy. Pokračujte na další stránku.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Pás, Koník, Vaš, Vaše miminko, Jemný tlak, Psychomotorický vývoj, Peřinka, Hrudní kost, Ideální doba, Spona, Písmeno, Nejmladší syn, Mimi, Správný rozvoj, Hřib, Šikula, Odkládání, Dvouměsíční dítě, Pas, Lucie Hladká