Maminka.czNovorozenec

Páska na ruce, nebo číslo na nožce? Co možná nevíte o značení novorozence

Martina Machová 15.  2.  2019
Před několika lety proběhly světovým tiskem příběhy dětí, které byly v nemocnici omylem vyměněny. Poznali byste své děti i bez označení? A jak se v současné době v porodnicích děti nejčastěji značí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco dříve byla asi nejčastějším používaným prostředkem k identifikaci novorozených miminek genciánová violeť (genciánka), která posloužila k napsaní jména a čísla na nožku i hrudníček děťátka, dnes bývají nejobvyklejším řešením tenoučké plastové či plastovo-papírové náramky na zápěstí.

Být u porodu se neomrzí. Je to zázrak, říká novorozenecká sestra

Nicméně dle České neonatologické společnosti není označení výhradně náramkem na zápěstí či kotníku podmínkou, vždy jde o zvyklost daného pracoviště. Mnohé porodnice dokonce používají z důvodů absolutní jistoty proti teoretické záměně miminek i druhé značení (šňůrka se štítkem na ruce, označení napsané na hrudníku a nožce). Některá zařízení značí miminka dokonce třikrát!

Zásady značení: bezpečné, pohodlné a spolehlivé!

  • Dle doporučení České neonatologické společnosti by mělo být značení provedeno co nejdříve po porodu, ideálně během prvního kontaktu děťátka s maminkou. V případě komplikovaného porodu či narození nezralého novorozence nemusí být toto doporučení dodrženo.
  • Značení by mělo vydržet minimálně 3 až 7 dní a mělo by být snadno obnovitelné a údaje musí být čitelné, trvanlivé.
  • Popisky nesmí poškodit (smýt, znečitelnit) žádné z běžných ošetření miminka.
  • Označení na pásku by mělo obsahovat jméno a příjmení děťátka, čas a datum narození, pohlaví dítěte a příjmení matky (v případě jiného příjmení matky).
  • Ideální je pochopitelně i současné označení maminky. K tomuto účelu se používají soupravy náramků-pásků.
  • Některé porodnice doplňují povinné značení ještě označením „provozním“, identifikace je ještě například na zavinovačce, postýlce, inkubátoru apod. Toto opatření zjednodušuje a urychluje orientaci zdravotnickému personálu, avšak nikdy nenahrazuje primární označení na náramku či těle!
  • Samotnému upevnění náramku musí být věnována velká pozornost – nesmí škrtit, odírat pokožku, ale ani sklouznout! Upevnění by mělo být každý den zkontrolováno.
Novorozenecká žloutenka: Jak ji poznat a kdy je nutná léčba?

Systém dvojího až trojího značení nebývá výjimkou

V mnoha nemocnicích označují děťátko takzvaným dvojím, někde dokonce trojím značením! Miminko dostane náramek (někde růžový holčička, modrý kluk) a pak mu personál nemocnice nebo šťastný tatínek napíše na hrudníček jméno a na stehýnko číslo. V některých porodnicích je dokonce značení trojí! „Miminka mají trojí značení – plastovou visačku s číslem na zápěstí. Stejnou dostává i maminka. To samé číslo píšeme na prsa miminka. Na zápěstí má novorozenec identifikační pásku se svým jménem a příjmením,“ uvádí kupříkladu na svých webových stránkách porodnice U Apolináře. Možnost záměny dětí je tedy v českých porodnicích takřka nulová – souhlasíte?

Co je to Apgar skóre a kdo ho vymyslel?

Neuvěřitelné video: Novorozenec udělal první krůčky pár minut po porodu
Témata: Novorozenec, Po porodu, Miminko, Miminko, Dítě je na světě, BÝT U PORODU, Označení, Visa, Děťátko, Datum narození, Náramek, Značení, U Apolináře, Páska, Porodnice, Příjmení