Maminka.czChování a vztahy

Past Renáty: S nemocným manželem jsem ze soucitu, miluji jeho otce

Martina Machová 4.  6.  2014
Past Renáty: S nemocným manželem jsem ze soucitu, miluji jeho otce
Kotrmelce, který píše sám život, jsou často nevyzpytatelné. Tak jako příběh Renáty. Těžce nemocnému manželovi zahla se svým tchánem. Jiskřilo to mezi nimi už od svatby...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Manželovi je 30, tchánovi o 20 víc. Manžela lituji a pečuji o něj, protože je vážně nemocný a tchána, který pečuje o nás, miluji. Cítím, že naše city jsou oboustranné, ale v tomto životě pro naši lásku není místo“ říká paní Renata.

Vše začalo vlastně už na svatbě, 6 let před tím, než manželovi sdělili diagnózu. S tchánem jsme si už před svatbou velmi rozuměli, měli jsme společný humor i pohled na život, velmi podobné zájmy, vkus, chutě, zkrátka kdybychom se potkali za jiných okolností, možná bychom byli jedno tělo i duše (ano, vím, asi si to moc idealizuji).

Na svatbě – po víc než pár skleničkách, mi tchán řekl – že jsem si neměla brát jeho syna, myslela jsem, že to myslí tak, že syn pro mě nebude dobrým partnerem. Zmýlila jsem se, řekl mi, že syn je moc fajn, ale já ještě víc a že pro něj bude strašně těžké, mě mít stále tak blízko. Prý jsem úžasná „ženská“, na kterou on čekal celý život. Druhý den se mi za vše omluvil, řekl, že moc pil a moc mluvil.

Nejhorší bylo, že ač jsem se vdávala z lásky, mi tchán opravdu velmi imponoval, přitahoval mě, voněl, vždy mezi námi fungovala jakási chemie.

Nemoc manžela mění

Když manželova nemoc propukla, měla jsem o něj strašný strach, dlouho problémy odmítal řešit, až skončil velmi urgentně v nemocnici. Po mnoha vyšetřeních a následné operaci se potvrdilo, že má Crohnovu nemoc ve velmi pokročilém stádiu, tuto chorobu bohužel nelze vyléčit, lze ji však „udržovat“ ve snesitelné podobě. Manžel má mnoho omezení, nejen co se týká stravy, protože chronický zánět u něj postihl nejen tenké a tlusté střevo, ale částečně i jícen. Manžel je stále unavený, musel přestat aktivně sportovat, bohužel navíc velmi špatně snáší léčbu. Své onemocnění nese kvůli omezením velmi těžko, musel změnit práci a nakonec stejně skončil v částečném invalidním důchodu.

Z měsíce na měsíc se z fajn chlapa stal do sebe uzavřený morous. Chápu, co ho k tomu vede, život se mu obrátil naruby, jenže nejen jemu, ale i mně a klukům, kterým je nyní 3 a 4 roky. Rok jsem byla velmi chápavá a empatická, jenže manžel byl víc a víc hořký, zlý až hrubý. Svou zášť obrátil naprosto špatným směrem – jsem jeho hromosvod, a kdyby měl víc sil, tak snad i otloukánek.

Tchán je má zpovědní vrba

Tchán je rozvedený, manželova maminka se kdysi na pracovním pobytu velmi zamilovala a později odešla od manžela i dětí do jiné země. Tchán sám vychoval dva pubertální kluky, měl samozřejmě několik známostí, ale nikdy se už neoženil.

A právě on je člověkem, který mi nejvíc pomáhá, o kterého se můžu vždy opřít, komu volám, když nemám hlídání, nebo prostě už nemám sílu a potřebuji se vypovídat. Protože je „na volné noze“ a pracovní dobu si řídí jen on sám, jezdí s kluky často na výlety, bere si je na prodloužené víkendy, vyzvedává je ze školky, abych mohla pracovat, protože peníze opravdu potřebujeme a snaží se mě velmi podporovat i psychicky. Místo abych své problémy řešila u kafe s kamarádkou, manželem nebo třeba psycholožkou, řeším je s tchánem.

Vím, že svého syna miluje, a také vím, že to nejsem jen já, o koho se chce starat a pomáhat, ale hlavně jeho syn, kterého sám vychoval.

Osudová chyba?

V době, kdy jel manžel na 3 týdny do lázní, jsem strávila pár dní s kluky a tchánem na chalupě, paradoxně vše navrhl manžel, kluci měli ve školce nějaká volna, mělo být krásné počasí, tak mi manžel navrhl, ať sbalím nejen jemu do lázní, ale i sobě a za klukama a tchánem zajedu.

Nezvládli jsme to, strávili jsme spolu nejen 4 dny, ale také 4 noci. Nyní v tom lítáme oba až po uši, oba jsme v pasti, oba víme, že situace nemá naprosto žádné řešení. Cítím strašnou vinu i velkou lásku, svůj život už naprosto nezvládám.

Témata: Chování a vztahy, Nemoc, Manželova maminka, Dobrý partner, Soucit, Past, Pás, Jícen, Nemocný, Pas, Tlusté střevo, Manžel, Vrba, Ren, Chronický zánět, Nemo, Krásné počasí