Maminka.czZdraví

Patálie s pediatrem? Kdy už je čas ho vyměnit

Zuzana Šustová 1.  10.  2013
Přemýšlela jste někdy, že si vyberete jiného dětského lékaře? Protože s tím současným nesouhlasíte, nelíbí se vám jeho péče a léčba? Tuto situaci zažívá nejedna maminka. Řešení je snadné a rychlé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč si připadám u doktorky jako trotl?

Když bylo druhorozené dceři šest neděl, měla ošklivý kašel a strašnou rýmu. Ani jednou však neměla teplotu. Paní doktorka předepsala antibiotika. Nakonec jsme je nevyužili, což mi posvětilo několik důvěryhodných osob. Doktorka, když se dozvěděla, že jsme miminku antibiotika nedali, významně opáčila - počkejte, až pojedete do Motola se zápalem plic.

Homeopatika? Ha ha ha

Navíc sestřička se nám, mě i manželovi, který tam šel naštěstí se mnou, vysmála za homeopatika, která jsme dceři dávali. Prý že ještě nikdy neviděla nikoho, komu by tyto medikamenty pomohly. Tak to se manžel rozčiloval, protože jeho MUDr. maminka léčí rodinu hlavně homeopatiky a skoro vždycky účinně.

Podporovat imunitu během nemoci je nesmysl?!

Když už měly děti letos asi pátý kašel a rýmu, mě napadlo, že třeba Dr. řekne něco o podpoře imunity. Ani slovo. Tak se na to zeptám sama, jestli jim nemám něčím víc posilovat obranyschopnost organismu, když jsou furt dokola nemocné. Paní doktorka odvětila, že podporovat imunitu, když už je člověk nemocen, je zbytečné a k ničemu. S čímž nesouhlasím ani já, ani žádná má racionální přítelkyně, a ani žádný další dotázaný lékař…

Po čem mámy touží

Alternativnější pohled na věc je podle mě zapotřebí. Bylo by mi mnohem milejší, kdyby Dr. řekla, že ten a ten lék je fakt super, bezvadně to funguje, ale je to samozřejmě klasická (tudíž chemická a třeba zatěžující játra...) medicína a jestli chcete vyzkoušet i něco přirozenějšího nebo přírodnějšího, tak jim třeba udělejte cibulový sirup a na hruď jim mažte tymiánovou mast nebo zkuste priessnitz, že. A každý den, když jsou dokola nemocné, jim dávejte to a to na zvýšení imunity, olivový olej na lžičku s kapkou citrónu nebo nejlépe rybí tuk a kopu zeleniny, ovoce a tak podobně.

Jak tedy dětského lékaře vyměnit?

Jednoduše. Ve vší slušnosti a zdvořilosti požádáte stávajícího pediatra, aby poslal kartu vašeho potomstva na danou adresu nového lékaře. Nově zvolenému doktorovi napřed zavoláte, že byste se k němu ráda s dětmi přihlásila. Pamatujte, že dobrého doktora vyhledáte nejlépe na doporučení nejbližších přátel, jejichž názor je spolehlivý. V diskuzích na internetu rovněž naleznete mnoho vyzdvihovaných odborníků. Ale dobrá rada od blízkého člověka je zaručeně nejcennější.

Druhá varianta

Ještě je tu možnost, že budete mít více lékařů najednou. Klasického a k němu třeba homeopata. Nebo jiného alternativního, přírodního léčitele. Doktoři nic, než farmaceutické léčení neuznávají, obvykle. Ale vy jste ta poslední a nejdůležitější osoba, která rozhodne, co dá dítěti na rýmu a kašel.

P. S.

Prosím pěkně, toto není boj za homeopatii. Vůbec ne. Klasická medicína se všemi svými superléky a zázraky je svatá. Kde bychom bez ní dnes byli! Ale otevřenější a individuálnější přístup k lidem a jejich nemocem je důležitý. To potvrzuje i maminka mého muže, praktická lékařka, která nepovažuje pacienty za housky na krámě. Snaží se sledovat člověka komplexně a celistvě. Plus tchýně považuje za nejúčinnější lék na chřipku čaj s citrónem, paralen a alespoň třídenní pocení se v posteli. Bez antibiotik.

Témata: Zdraví, Cibulový sirup, Zdvořilost, Čas, Pat, Pátá, Pata, Praktická lékařka, Klasická medicína, Pediatr, Priessnitz, Nejdůležitější osoba, Zdraví na Heureka.cz