Maminka.czKojenec

Patří, nebo nepatří?

Zuzana Labudová 12.  7.  2010
Jestli existuje něco, čím bude vaše dítě hned po narození oplývat, pak je to sací reflex. Záleží jen na vás, co mu dáte do pusinky... Jak se na šidítka dívají odborníci, která doporučí a která striktně zakazují?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud plně nekojíte a přikrmujete, potřebujete kojeneckou láhev. V podstatě se budete rozhodovat mezi dvěma variantami - buď láhev ze skla, nebo plastu. V porodnicích se používají většinou těžké skleněné lahvičky, které se dobře myjí a sterilizují a také se maminkám dobře drží.

Plastové láhve jsou oproti tomu mnohem lehčí, dnes už se také dají sterilizovat při vysokých teplotách. Navíc jsou nerozbitné. Kvalitní skleněnou láhev koupíte zhruba za 200 korun, plastovou asi o čtvrtinu levněji. Na láhev je samozřejmě potřeba nasadit savičku. I v tomto případě budete stát před rozhodnutím, jaký materiál použít. Savičky se vyrábějí z kaučuku, tedy přírodní gumy, nebo ze silikonu.

Některými druhy se výrobci snaží miminkům i rodičům ulehčit trápení s tříměsíční kolikou. Pokud tedy vaše miminko trpí na prdíky, zkuste některou se speciálním ventilem. Ten kontroluje přívod vzduchu a nahrazuje přebytečný vzduch mlékem tak, aby miminko pokud možno polykalo jen potravu.

Můžete si také vybrat savičku, jejíž otvor tvoří dírka nebo štěrbina, která se doporučuje spíše starším miminkům zhruba od čtyř měsíců. Některé mají nastavitelnou rychlost průtoku - můžete nastavit pomalý či střední průtok pro krmení mléčnou či tekutou stravou, nebo rychlý průtok pro hustší pokrmy, kaše či šťávy. Savičky stojí okolo 60 korun.

Kaučuk, nebo silikon?

Savičky i dudlíky se vyrábějí v zásadě ze dvou materiálů - přírodního nebo umělého, tedy kaučuku nebo silikonu. Kvalitní jsou oba druhy. Výrobci se snaží co nejvíce napodobit proces sání při kojení. A ohled je brán také na budoucí postavení chrupu miminek.

Fyziologické savičky i dudlíky mají široký tvar podobně jako prsní bradavka, aby nabízely malým rtíkům co největší oporu. Vroubkování profilu pak zvyšuje pružnost gumy a simuluje prodlužování bradavky při sání.

Kaučuková šidítka stojí okolo 120 korun, silikonová jsou asi o čtvrtinu levnější.
Odborníci přitom doporučují spíše kaučuk než silikon, protože kaučuk je přírodní materiál schopný přizpůsobit se profilu dětských úst. Díky pružné struktuře se může natáhnout a znovu smrštit do původního tvaru, je také odolnější vůči prokousnutí a rychle přenáší teplo, což je pro dítě při „dudání“ důležité - přináší mu to totiž stejné pocity, jako by sálo z prsu.

Podobně jako u saviček i u dudlíků můžete vybrat výrobek s ortodontickým tvarem, který se přizpůsobí tvaru úst miminka. Tím napomáhá tomu, aby nedošlo k potlačení sacího reflexu nebo narušení správného vývoje zoubků. Některé výzkumy tvrdí, že sání dudlíku ve spánku výrazně snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí novorozence.

Každopádně obliba sání není u miminek jen nějakým rozmarem či dokonce zlozvykem (tím se stává až mnohem později, v podstatě až v předškolním věku), ale skutečnou potřebou. Jde o vrozený reflex, který u zdravého dítěte vyhasíná až okolo druhého roku věku.

Výrobci se samozřejmě snaží současného babyboomu využít co nejvíce, takže vám k dudlíku nabídnou také řetízek, jímž šidítko připnete k oblečení, aby miminku nespadlo na zem, nebo třeba pouzdro. Obojí zhruba za 80 korun. Při klubání zoubků se vám pak možná bude hodit chladicí kousátko z termoplastické gumy, které má uvnitř speciální gel, jenž je schopen zadržet chlad na delší dobu a ulevit vašemu drobečkovi od oteklých a bolavých dásní.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Kojenec, Prsní bradavka, Babyboom, Ortodontický tvar, Původní tvar, Pat, Dírka