Maminka.czSlavní rodiče

Patrik Eliáš: Potrpím si na disciplínu, možná jsem na holky až moc přísnej. Jak se to projevuje?

Michaela Láchová 9.  7.  2020
Výchova u Eliášových se prý podobá té v bájné řecké Spartě: „Panují u nás tvrdé podmínky, s minimem chvály se snažíme o co největší výkon,“ směje se modelka a moderátorka Petra Eliáš Voláková (42). její manžel, hokejista Patrik Eliáš (44), si zkrátka potrpí na disciplínu. Jak to celé vidí on? A jak se jim společně žije po návratu z Ameriky, kde se narodily obě jejich dcery?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Legendární hokejový útočník Patrik Eliáš, který odbruslil celou svou kariéru v týmu New Jersey Devils a který se stal pro Američany doslova sportovní modlou, se společně s manželkou a dcerami Sophií Gabriellou (9) a Kailou Patricií (6) před třemi lety rozhodl ukončit svou zářnou kariéru a přestěhovat se zpátky do Čech. 

Vy jste kdysi řekl, že tvrdá práce může být víc než talent. Snažíte se tuhle myšlenku promítnout i do výchovy svých dcer?

Možná až moc. Někdy jsem možná až moc přísnej. Hecuju je, ale snažím se nepřecházet nějaké rozumné meze. Když vidím, že má třeba jedna z nich slzičky, samozřejmě jí na kole do toho kopce pomůžu. Je to pro mě ale těžký, srovnat se a říct si: „Jsou to děti, jsou to holky, nech je vydechnout a nech jim sport jako zábavu.“ To je pro mě jako profesionálního sportovce fakt dost složitý.

Přísnost, o které mluvíte, je tedy hlavně patrná v budování silné vůle, disciplíně?

Určitě, já jsem v tom vyrůstal. Jsem ze tří kluků a táta nás vedl přísně, museli jsme ve sportu dělat věci navíc. Doba je jiná, nedá se to porovnávat. To, co jsme museli dělat my jako děti, naše holky vůbec neznají. Mají víc volna, to já jsem třeba nikdy nezažil. Disciplína, která u nás doma panovala, se odrazila celkově v mém životě a mám ji rád.

Maminka roku: Podcast s Hankou, jejíž trojčata se narodila předčasně. Hlavně žádné litování, říká


Když jste zmínil výchovu holčiček… Myslíte, že je potřeba je vychovávat jinak než kluky?

Upřímně, my máme doma spíš dva kluky. Baví je šatičky, pohádky a princezny, ale jsou to sportovní typy, trošku raubířky. Myšleno v dobrém smyslu slova. A na kole s námi šlapou klidně v dešti. Prostě nejsou z cukru!

Když se vás ptám na vaše holky, nesmím zapomenout na Petru. Jste spolu sedmnáct let. Jaký je váš recept na dlouhodobý vztah?

Ten asi neexistuje. Myslím, že jsou doby, kdy je náš vztah úplně v pohodě, pak přijdou nelehký životní situace a není to úplně ideální. Myslím, že bez toho, aby na vztahu oba neustále pracovali, to nejde. Je spousta věcí, které tomu podle mě můžou prospět. Hlavní je komunikace. Ale každý je jiný, je proto fajn nechat dělat toho druhého věci, které mu jsou vlastní. A v tom bývají právě největší střety. A když k tomu máte ještě děti a každý tu výchovu vidí trošičku jinak, můžou občas narážet. Nesmí to zkrátka překročit nějaké meze.

Módní ikoně Harper Beckham je devět. Chodí na nehty, hraje fotbal, rodiče ji líbají na rty


Patriku, je něco, co vás jako rodiče štve?

Já se upřímně moc nenechám ničím rozhodit, jsem taková povaha. Když se mi něco stane, jsem schopný to za chvilku úplně nechat být a vymazat to z hlavy. To mě možná naučil právě hokej, že člověk v sobě negativní věci nemůže držet. Jsem pozitivní člověk a snažím se obklopovat lidmi, kteří to mají podobně.

Máte pocit, že tuhle vaši šťastnou povahu zdědila některá z holčiček?

Asi ta starší. Je tvrdohlavá a všechno chce mít po svém. V tu ránu se naštve a než se otočí, už je zase v pohodě. Stejně jako já. Když ji hecuju při sportu, vím, že se kousne a dojde svého cíle.

Tahle Maminka je jiná. Je i pro tatínky a věnuje se hlavně rodičovství


Celý rozhovor s hokejistou Patrikem Eliášem  a také s jeho ženou Petrou Eliáš Volákovou  najdete v červencovém vydání časopisu Maminka. Ještě pár dní si ho můžete objednat on line NA TOMTO ODKAZU, poštovné platíme my. 

Tady máte ještě jednu ukázku. Na otázky tentokrát odpovídala Petra Eliáš Voláková. Téma? Život se sportovcem. 

Váš manžel nezahálí…

Z mého původně hyperaktivního manžela je teď super mega hyperaktivní jedinec, nevím, jestli je ještě nějaký vyšší level. Na druhou stranu to kvituju a jsem ráda, že vede děti k tomu, aby byly aktivní. Jen občas prostě postrádá záklopku, o kterou se zase snažím já, aby naše děti mohly být pořád dětmi – jen tak si třeba mohly vyběhnout na zahradu a nebyla to koordinovaná sportovní aktivita.

Ale souhlasíte s Patrikovým tvrzením, že vaše holky nejsou z cukru?

To ano. U nás je spartánská výchova se vším všudy. Jako v bájné řecké Spartě, kde panují tvrdé podmínky, a s minimem chvály se snažíme o co největší výkon. 

Vy na mě působíte jako hodně pečlivá, obětavá a taky režimová maminka. Cítím to správně?

To je hezké. Pramení to možná z toho, že obě dcery jsou opravdu vytouženými dětmi. Stala jsem se maminkou až ve dvaatřiceti, a když se to konečně podařilo, vnímala jsem to opravdu jako dar. I díky tomu si s holčičkami užívám každou chvíli. Nikdy jsem nechtěla mít chůvu, jsem nejšťastnější, když je mám kolem sebe. Takže naopak občas bojuju s tím, abych nebyla přehnaně urputnou matkou, která je nikam nepustí. Strašně se o ně bojím, ale vím, že je nemůžu držet, aby neměly vůbec žádnou svobodu.

Klára se o synově Downově syndromu dozvěděla až po porodu. Bála jsem se, aby mi ho nevzali, říká
Kristýna Leichtová rodila doma! Mezi herečkami nebyla první
Témata: Slavní rodiče, Výchova, Sport, Otcové, Harper Beckham, Patrik Eliáš, Disciplína, Sparta, Amerika, Dis, Hanko, Holka, Čechy, Elia, Moc, Pat, Manžel, Červencové vydání, Vztah, Hokejový, Pozitivní člověk, Elias, Sport na Heureka.cz