Maminka.czKoronavirus

Test na Covid si odteď můžete provést sami a přímo doma! Žádný výtěr, stačí vykloktat!

Simona Procházková 19.  1.  2021
Testování na onemocnění Covid-19, spojené se stěry z nosohltanu, je pro mnohé velmi nepříjemnou, někdy i bolestivou záležitostí. Otestovat se ale od nynějška můžete příjemnějším způsobem a navíc z pohodlí domova. Postačí k tomu kloktací PCR test. Chcete vědět, jak funguje?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ptáte se, zda jde skutečně o spolehlivý způsob testování? Kloktací PCR test vyvinuli čeští vědci a svou přesností je srovnatelný s testy s odběrem z nosní dutiny – liší se jen metodou odběru. V ceně služby je navíc kromě samotného laboratorního testu také dovážka testovací sady kurýrem až domů a následné doručení vzorku do laboratoře.

Bez strachu z bolesti a front, skvělá volba pro děti

Odběr vzorku je na rozdíl od nepříjemného výtěru z nosu nebo krku zcela bezbolestný a není kvůli němu potřeba čekat ve frontě u odběrových míst. To ocení především lidé, kteří již pociťují příznaky nákazy, ale také malé děti, lidé z provozů, kde je potřeba pravidelné testování, nebo třeba onkologičtí pacienti, kteří mají poškozené a velmi citlivé sliznice. Test splňuje všechny potřebné standardy a jeho výsledek je díky certifikaci CE IVD uznáván napříč Evropskou unií.

„Spolehlivost kloktacích odběrů je srovnatelná s výtěrem přes tyčinku. Srovnávací studie ukázala, že rozdíl mezi oběma způsoby odběru je asi 3 až 3,5 procenta v citlivosti, což je statisticky nevýznamné číslo. Princip detekce viru zůstává stejný, o mnoho příjemnější a pohodlnější je ale odběr vzorků,“ upřesňuje Marián Hajdúch, šéf projektu a ředitel olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny.

Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i průjem či zvracení, mají jasno vědci

Jak na to? Vykloktat a vyplivnout!

Princip testu je velmi snadný. Napustíte vodu do přiložené odměrky, půl minuty tekutinu kloktáte v ústech (se zakloněnou hlavou, aby se tekutina dostala až na zadní stranu hltanu, tedy do míst infekce, kam míří i štěteček při stěru z nosohltanu) a poté obsah vyplivnete do transportní zkumavky se stabilizačním práškem a vzorek předáte kurýrovi, který jej neprodleně dopraví do laboratoře. Výsledek testu vám pak dorazí do 36 hodin, vždy nejpozději následující pracovní den.

Výsledek platný i v zahraničí

Kloktací sada vám navíc na rozdíl od antigenních testů umožní i cestování do zemí, které vyžadují negativní test na Covid. Jelikož se jedná o klasický PCR test, můžete si k němu přiobjednat vystavení mezinárodně uznávaného certifikátu, který při vstupu aktuálně požaduje většina zemí. Tento samoodběrový test vyvinuli vědci z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Aktuálně jej kurýři rozvážejí po Praze a do okolních obcí, přičemž postupně budou přibývat i další města. Test si můžete objednat na testujvklidu.cz a cena je 1745 korun. V ceně je zahrnuta testovací sada Gargtest, doprava kurýrem DoDo i samotné otestování vzorku v laboratoři metodou PCR.

Zhoršuje Covid-19 potíže malých alergiků a astmatiků? Tohle byste měli vědět!

Autoři projektu chtějí Gargtest nabídnout také na odběrových místech a usilují o jeho dostupnost u praktických lékařů, kloktací test je připravený i na distribuci prostřednictvím lékáren.

Podívejte se na video o očkovací vakcíně na coronavirus.

Jak vaše krevní skupina ovlivňuje riziko, že se nakazíte koronavirem?
Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Praktické rady, Nemoci, Nemoc, Sam, covid, Praha, Evropská unie, Nosohltan, Olomouc, Odběr, Marián, Onemocnění, PCR, Vzorek, Laboratoř, Výtěr, Kurýr, Stěr, Dom, Test, Zdraví na Heureka.cz